Şeker, mayalar tarafından oksijensiz solunumla (fermantasyon) alkole dönüşüyor, mayalı içkilerde bu oran ortalama %12-%18 dir. kalanı kalıyor karb olarak. Mesela Şarap 1lt diyelim %12 alkol varsa 120 gr alkol vardır bu da 840 Kcali dir. Geri kalan şeker yapılma şekline bağlı olduğu için bir şey diyemem.
Birde bunu damıtma işlemi var, kaynatılan alkollü sıvıda alkol daha uçucu olduğu için %100 lük alkol esansları çıkartılabiliyor. (Bunu daha çok yakıt olarak kullanırlar.). Bu sonradan su ile karıştırılarak seyreltiliyor. Eklemler yapılıyor (anason gibi). Oldu size rakı. Rakıda %40 alkol varsa, bir 35lik rakıda 350*0,4=140 Gr alkol vardır. Bu da 980 Kcal i eder. Görüldüğü gibi yüksek alkol oranı yüksek kalori demektir. Ama bence asıl suçlu yağlı mezeler.

Benim bu sporda ve diyette en büyük problemim alkol.