Aşırı Çalışma (Overtraining)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Coleman
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
ya arkadaşlar şimdi aklıma geldi ben her ağırlık çalışmamın sonunda
5x15 mekik
5x15 bacakları karna çekiş
5x15 ters mekik
yapıyorum yani haftada 4 gün gidiyorum her gittiğimde bu haraketleri yapıyorum karın kısmımda gr yağ yok 1.84 boy 74 kg yim
peki bu yaptığım mekikler overtraining e girmiyormu giriyorsa bizim hocamız neden bize bu mekikleri verdi bu konuyu açarsanız sevinirim

clubberfree karın kaslarının overtraining olacağını sanmıyorum zaten haftada 3-4 gün çalışılması tavsiye edilir.ama ters mekikte bi bilgim yok açıkçası üzgünüm.

ya arkadaşlar şimdi aklıma geldi ben her ağırlık çalışmamın sonunda
5x15 mekik
5x15 bacakları karna çekiş
5x15 ters mekik
yapıyorum yani haftada 4 gün gidiyorum her gittiğimde bu haraketleri yapıyorum karın kısmımda gr yağ yok 1.84 boy 74 kg yim
peki bu yaptığım mekikler overtraining e girmiyormu giriyorsa bizim hocamız neden bize bu mekikleri verdi bu konuyu açarsanız sevinirim

yok bu sekilde karın kaslarını overtraning yapamazsın bizim hocamız 4x350 yapıyo mesala eheh o hoca tabi ama bende 3x50 falan yapıyorum bi sorun yok cok sükür :) set'leri 4 e düsürüp sayıyı artırabilirsin ayrıca ters mekik'le ilgili olarak https://www.bodyforumtr.com/vbforum/ters-mekik-t15243.html bu yazıyı okuyabilirsin iyi sporlar...

karın kaslarının overtrain olma riski düşük de olsa, çok yüksek tekrarlara çıkmak hamallıktan başka bir şey değildir. yavaş ve kontrollü çalışmak, gerekirse ağırlık kullanmak daha akıllıca.

orda not olarak belirtmem lazımdı bu çalışmayı sürekli yapmıyor hocada yarışmaya girmeden önceki son dönemde SCHWARZXXL'a katılıyorum yani...

yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar her çalışma bitiminde aklımda kalmıştı acaba overtraning oluyormuyum diye artık öyle bir tereddüt kalmadı çok teşekkür ederim bilgiler için

Arkadaşlar herkesin yaptığı ve benimde zamanında hevesten çok yaptığım bir hata var, overtraining olmamak için aynı bölgenin tekrar çalıştırılması için kaslara dinlenmek için verilmesi gereken süre en 48 saat hatta bazen 96 saat olabiliyor ama çoğu kimse buna dikkat etmeyip çok sık antreman yapıyor ve sonuç olumsuz oluyor, örneğin benim yıllarca sık yaptığım gibi haftada 4-6 antreman yapıp aslında gelişmenin önüne ket çektim, hatta bu bilgiyi o zamanlarda bilmeme rağmen hırstan dolayı önemsemedim ama sonuç sıfır oluyor, boş yere ağırlık kaldırıp niye hammallık yapalım ki, ben özellikle sürekli overtraining durumunda antreman yapıyordum ve bunun en büyük göstergesi olarak, sürekli ağırlıklarda herhangi bir artış olmaması, ve çok uzun süre hep ağırlıklarda platolarla karşılaşmam oldu, platoları aşmak için değişik antreman çeşitlerini denememe rağmen asıl önemli olan antremana önem verdiğim kadar kaslarada dinlenmesi için fırsat vermeliydim... 6 yıllık tecrübemi herkesle paylaşmak istedim,,, Herkese iyi akşamlar...

antremanın 45 dakikayı geçmemesi konusunda teşekkür ederim fakat forumda yapabildiğin kadar ağırlığın kaldırılmasının yararından bahsedilmişti...şimdi çelişkiye düştüm fazla ağırlık yüklememeli miyim? tekrar teşekkürler

antremanın 45 dakikayı geçmemesi konusunda teşekkür ederim fakat forumda yapabildiğin kadar ağırlığın kaldırılmasının yararından bahsedilmişti...şimdi çelişkiye düştüm fazla ağırlık yüklememeli miyim? tekrar teşekkürler

fazla ağırlıktan kastımız vucudunun kaldırabildiği ağırlık demek. 20 kilo ile zbar curl yaparken belden vuruyorsan 3. tekrarda bu yaptıgın fazla ağırlıktır. ama 10 kilo yaparken nizami yapıyorsan ve son 2 tekrarda hafif bel vuruyorsan bu ağırlık senin kaldırabileceğin maximum agırlıktır. Önemli olan hareketi dogru yapıp ağırlıgı dogru seçmek.

fazla ağırlıktan kastımız vucudunun kaldırabildiği ağırlık demek. 20 kilo ile zbar curl yaparken belden vuruyorsan 3. tekrarda bu yaptıgın fazla ağırlıktır. ama 10 kilo yaparken nizami yapıyorsan ve son 2 tekrarda hafif bel vuruyorsan bu ağırlık senin kaldırabileceğin maximum agırlıktır. Önemli olan hareketi dogru yapıp ağırlıgı dogru seçmek.

Bu biraz cheating denen olay..... Bence cheating li calismada yapilmali Ama hep degil ... Ve antreman denildigi gibi max sure 45 dk olmali

İyi bir yazı aslında. Bende sabırsızlardanım. Ne yapıcam bakalım :)

Merhaba yeni uye oldum ve bu da ilk yazım..
Asagida alinti yaptigim arkadasimizin yorumuna %1milyon katılıyorum..
1.beslenme
2.uyku
3.antreman

oncelik sırası budur, kisi bu onceliklere uydugu takdirde, kendini korumalidir.
Beslenme cok ama cok onemli.
Faaliyet basit, antreman yıkımdır, yapım ise dinlenme sirasinda olur, ancak yapım icin gereken maddeler varsa olabilir.
Dogru beslenme supplementsiz olamaz, aslinda hem olur hem olmaz, soyleki, kisi eger dogal yollardan 100-150gr arasi gunde protein almak istiyorsa, bunu ancak gunde 30-50 adet yumurta beyazi yiyerek saglayabilir, bunun da mumkun olacagini sanmiyorum, peki diger dogal kaynaklar
kırmızı et
tavuk
sut
tamam cok guzel ama istedigimiz olcude (100-150gr) protein alirken ister istemez 300-450gr karbonhidrat ve bi okadar da yag almis oluruz.
Bunlari affiniza sıgınarak yazmak istedim cogu kisi icin bilinir seylerdir ama bilmeyenlerin oldugunu da dusunmek mumkun.
Beslenme tamam konuyu anladik diyelim, peki nasil olcak supplement kullanirken neye dikkat etmeliyiz.
Dikkat etmemiz gereken sey, bir veya iki kez almak degil gunde kucuk araliklarla vucudumuza protein takviyesinde bulunmaliyiz, sabah kalktigimizda, kahvaltidan sonra, ogleyin, aksam uzeri, spor oncesi spor sonrasi ve yatarken gibi..
Herkes kendi programina gore ayarlayabilir bu periyotlari.
Supplement maliyeti cok olan bisey, gunde bir yada iki kez alirsaniz ki muhtemelen abartarak alacaksiniz, vucudumuz giren proteinden ihtiyac fazlasini aninda glikojene donusturur ve depolar, glıkojenden de ihtiyac aninda protein sentezi yapilamaz, dolayisiyla buyuk paralar vererek aldigimiz ek gıdalarımızı dengesiz kullanarak isref etmis oluruz.
Ozetle sporcu evvela beslenmesine dikkat etmelidir.
Beslenmesine dikkat ettikten sonra da dinlenme suresi uzerine yogunlasmalidir.
Dinlenme vucudun katabolizmasinin (yıkım) yavasladigi anabolik faaliyetlerin (yapım) arttigi devredir, bu sebeple yapım icin vucudumuza gereken sureyi tanimaliyiz.
Kisiden kisiye farklilik gosterir ama ortalama olarak 8 saatin altina dusulmemesi gerekir.
Tum bunlardan sonra antreman konusulabilir, evet beslenme ve dinlenme gercek manasiyla saglanabiliyor ise, yine kisi kendi maximum degerlerini tesbit ederek ise baslamali, ve uzerine insa edebilmelidir.
Direnc en onemli noktalardan biridir, 30kg la calisirken vucudunuz karsi direnc gosterir ve bunu icin yıkım olur, beslenme ve dinlenme dgru saglanirsa 31kg karslik gelecek bir yapima gire, ve bu busekilde surup gider.

Herkese saglikli gunler diliyorum

arkadaşım çok iyi anlatmışsın faydalandım

mide ve kalflar hergün çalistirilabilir, en verimli yontem haftada iki kez bilinçli olarak çalistirmaktir kaslari bence

mideyi hergün çalıştırıyorum ama kalfların çalıştırılabileceğini bilmiyordum teşekkürler

Arkadaşlar 1 gün çalışıp bir gün dinleniyorum off günlere kardiyo çalışması eklesek overtraining olurmu yada kas büyümesine olumsuz bir etkisi olurmu ?

Aşırı çalışma(overtraining) ülkemizdeki vücutçuların çoğunun düştükleri durumdur.Bunun sebebi belki sabırsızlığımız ya da delikanlı adam çok kaldırır anlayışından kaynaklanmaktadır. Aslında temel sebep cahillik.Bu sporda lider ülke olan A.B.D'de sadece bir üniversitede kas gelişimi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar bizim bütün üniversitelerimizde yapılanların üzerinde.Türkiye'deki anlayış herşeyde olduğu gibi kopya etmek,nasıl olsa adamlar bizim yerimize yapıyor.Neyse sonuçta vücutçularımızın büyük bir bölümü yerinde saymakta.

İlk önce sabırlı olmayı öğrenmek gerekiyor.Kas gelişimi çok yavaş ilerleyen bir süreçtir. Öyle kulaktan duyma yok bir ayda 10 kg almış,2 iğne vurmuş 5cm yapmış gibi söylentiler saçmalıktır. Mükemmel bir vücut için en azından bir 5 sene gerekli. Ama tam burda antrenmanlar aşırı çalışmaya dönüşürse 5 yıl 7-10'u bulabilir.

Aşırı zorlama:Kasın normalin üzerinde baskıya tabi tutulması sonucu fiziksel ve psikolojik etkenler sonucu performansın düşmesi ve kasın yenilenmesinin birkaç gün veya hafta sürmesi.

Aşırı çalışma:Kasın normalin üzerinde baskıya tabi tutulması sonucu fiziksel ve psikolojik etkenler sonucu performansın düşmesi ve kasın yenilenmesinin birkaç hafta veya ay sürmesi

Mesala birgün çok zorladınız tamam sorun yok.Fakat bu zorlamalar devamlı olursa ilk önce aşırı zorlama gerçekleşir,daha sonra bu zorlamalar devam ederse aşırı çalışma'ya dönüşür. Sonuçta kas geliştiremezsiniz artı hastalıklara kapı açarsınız ve durumunuz daha da kötüleşebilir.

Aşırı çalışma sonucu oluşan negatif etkilerin temel sebebi kortisol hormonudur.Aşırı zorlama gerçekleştiği zaman kortisol proteinleri karaciğere taşır ve proteinler enerji sağlamak için glikoza dönüşür(glikogenesis).Bu nedenle antrenman öncesinde ve sonrasında yüksek oranda protein,karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Antrenmandan sonraki ilk 6 saat içinde ikişer saatlik aralarla karbonhidrat alınmalı.Fakat bu 6 saatlik periyodta alınılacak karbonhidratlar çabuk sindirildiğinden basit,nişasta-şeker menşeili olmalı.Kompleks olanlar daha sonra bir dahaki çalışma için depoları doldurmak için kompleks karb. olmalı.Katabolik bir hormon olan kortisolun diğer bir ana nedeni stres. Bu yüzden stres ile başa çıkmayı ve zihinsel yorgunluğu alt etmek gerekli.

Diyelim ki göğüste 8*8 çalışıyorsunuz bir gün de 6*6'yı deneyin. Ağırlığı azaltın,kaykılmadan muntazam formda yavaşça kaldırın,aralarda 2-3 dakika dinlenin. Ertesi gün görüceksiniz ki etki aynı,o zaman 2 set fazla çalışıyordunuz demek ki. Vücuduza kulak verin,onun verdiği sinyalleri algılamayı öğrenin. Çoğu profesyonel vücutçu set saymaz istedikleri şişmeyi(pump),zorlamayı yakaladıkları zaman çalışmayı bırakırlar. En önemlisi dinlenmedir. Dinlenme kasın geliştiği,yenilendiği safhadır. İyi dinlenin,ertesi gün gidip de maç yapmayın. En az 8 saat uyuyun,aynı saatlerde yatağa girin ve kalkın. 2 ayda bir 1-2 hafta boş geçirin,asla aynı kası bir hafta da 2 kereden fazla çalıştırmayın,hatta 1 defa çalıştırın(yoğunluk çalışması,bulk için). Fiziksel dinlenme kadar zihinsel dinleme de önemlidir. Kafanız rahat olmalı. Stres katabolizmanın temel nedenidir. Kedi köpek besleyin,masaj yaptırın,arada hamama gidin,meditasyon yapın,devamlı techno-metal yerine dinlendirici slow bir şeyler dinleyin,açık havada yürüyüş yapın...
NOT . ARKADAŞLAR ALINTIDIR BİLGİNİZE İÇİNDEN FAYDALI OLANLARI ÇIKARTIN VE KULLANIN
bi konuya değinmemişsiniz onu sormak istiyorum şöyle bir çalışma sistemim var bu çalışma ile overtraining yapmış olur muyum? pazartesi göğüs-biseps salı günü dinlenme günü sadece yarım saat karın çalışıyorum çarşamba sırt-trseps perşembe gene dinlenme günü yarım saat karın çalışıyorum cuma omuz-bacak cumartesi ve pazar karında çalışmıyorum tamamen boş. yani 1 gün çalıp 1 gün dinlenme gibi bir program ama idman sonlarında karın çalışmaya halim kalmadığı için 4 gün dinlenmenin 2 gününe karın koydum yorumlarsanız çok sevinirim boşa kürek çekmiyorumdur umarım

beyler benim bir sorum var :) bilen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

M&F ın geçen ayki sayısında 1 yüksek 1 alçak gibii bir şey var haftada 6 gün antreman yapmış oluyoruz. Mesela Güç ve Dayanıklılık için pzt salı çrş Güç ve Hacim için prş cuma ctesi pazar dinlenme günü.
Pzt - Perş : Göğüs - Bİceps - Triceps
Salı - Cuma: Quadriceps - Hamstring - Kalflar - Karın
Çarş Ctesi : Sırt - Omuz - Trapez

Örneğin Pzt Perş olan hareketler aynı ama tekrar sayıları vs hepsi farklı. Bu programda overtraining olmaz sanırım siz ne düşünüyorsunuz???
Yani her gün farklı kas grubu çalışıyor ve 2 gün dinlenme veriyoruz o kas grubuna, bütün kaslar da haftada 2 gün çalışmış oluyor.

Beslenmesi uykusu vs herşeyi yerinde olan biri bu antremanı yaparsa yararlı mı olur zararlı mı bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

-_- Fikir vericek arkadaşlar Lütfen Göğüsle Triceps aynı gün çalıştırılmamalı dışında birşeyler söylerse sevinirim -_- :D

1.soru:Kol kası yaparken 20 kiloluk halteri 15 erden 4 set mi yapmak iyidir. 25 kiloluk halterle 10 ardan 4 set yapmak mı?
2.Soru:1 gün yorulana kadar yapıp 1 gün dinlenmek mi iyidir? Yoksa hergün normal çalışmak mı iyidir.
3.Soru: Karın kasını hergün çalıştırmak zararlımıdır.

Back
Yukarı