Aşırı Çalışma (Overtraining)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Coleman
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
bence hergun calısılır ama iş hayatın yoksa dusunsene evde butungun dınlenıceksın gıdıceksın 2 saat calısıcaksın gelıcen yatıcan 12 saat gıdıcen calısıcan bence olur kı nıyetımde var pat 8 ay'a fotomodel sin (: 1 2 hafta hergun gıttım gayet guzel sonuc aldım ama ıs hayatım yogun oldugu ıcın gıdemıorm ısden cıkarsam ılk yapıcagım program budur hregun antreman

Evet çok dogru bir yazı olmuş eline sağlık Coleman.

Ben her gun antreman yapmak istiyorum ama 1 gun beklemem gerekiyor :( dogrusu bu

Aşırı zorlama zararlı demişsiniz fakat gelişmek için antremandan sonra kollarını kaldıramicak şekilde olmalısın diyorlar.

şimdi biz ne yapalım ? :D

Aşırı zorlama zararlı demişsiniz fakat gelişmek için antremandan sonra kollarını kaldıramicak şekilde olmalısın diyorlar.

şimdi biz ne yapalım ? :D

Overtraining ile mükemmel antreman arasındaki ince çizgiye basmıcaksın :)

valla ben artık fazla bişey anlamıyorum :D :D ne kadar calısırsam calısayım ıdmandan 30dk sonra kollarımda ne agrı kalıyor ne de sızıntı. sadece cok hafıf bı yorgu kalıyor , duştan sonra calıstıklarımın hepsı gıdıyor sankı kolum eskısınden de kucuk geliyor bana .
anlamış değilim böyle bi sorunu yaşayıpta çözen birisi varsa yardımcı olabilir mi ? :)
çalışmaya gelınce haftada 2 gun calıstırıyorum her bolgeyi :)

fazla ağırlıktan kastımız vucudunun kaldırabildiği ağırlık demek. 20 kilo ile zbar curl yaparken belden vuruyorsan 3. tekrarda bu yaptıgın fazla ağırlıktır. ama 10 kilo yaparken nizami yapıyorsan ve son 2 tekrarda hafif bel vuruyorsan bu ağırlık senin kaldırabileceğin maximum agırlıktır. Önemli olan hareketi dogru yapıp ağırlıgı dogru seçmek.

Selam,

Bunu hatırlattığınız iyi oldu. Önemli olan düzgün hareketi yapmak.
Ne yazıkki fazla ağırlık yaparak 2 tekrar bazen bel kırarak zorlayarak bir şekilde...
kası büyütüp performans yapabileceğimi düşünüyordum...
biraz aceleci davranmışım...

Aşırı çalışma sonucunda kas kaybı kolay olabilecek birşey değil...
Eğer çok aşırı kaslı ve sunni bir yapılanma varsa olur...

Kaslar çalışmadığı zaman zaten şişkinliği gider...
ancak tekrarlar yapıldıkça kas şeklini alır ve korur...

Başlangıç seviyesinde olanlar 6-8 kg ağırlıklarla çalışanlar fazla kas hacmi beklememeli...
Hergün çalışsanız kardiyo ile düzgün bir görünüm olur...
Çok tekrar yapılabilir...
Çalışmayı bıraktığınızda tabiki kaslar iner ama çok tekrarlardan dolayı çalışmanın izleri kalır...

Orta seviye için 8-17 kg ağırlıklarla(17 kg biceps için) kaslar daha şişkin olur...
bu seviyedede hergün çalışabilirsiniz...
Kaslar epey şişer vücut çalışılmış denilecek kadar...
burda tekrarlar nispeten azaldığı için kasları bu yapıda tutmak için uzun süre bu çalışmayı sürdürmek gerekebilir...
Kas yapılansın diye gün aralıkları yanlış anlama olarak görüyorum...
Uyku burda dinlenme olarak anlaşılması gerekir...
Yoğunlaşabildiğiniz kadar yoğunlaşın işi bitirin...
Beslenme bana göre çok önemli değil...günde 2 öğün yiyin...
süt, yumurta ile vejetaryan olsanızda bu ağırlıkta çalışmaları rutin bir şekilde yapabilirsiniz...

İleri seviye için orada detaylar önemli...çok yorum yapamıyacağım...
hergün ayrı kas grubu çalışması..
devamlı performans artırmaya yönelik çalışma programları yapılabilir...

hoşçakalın

çok eski yazılmış bir yazı ancak halen arayanın başvurduğu güncel kalan bir kaynak olduğu için yazma ihtiyacı hissettim.
öncelikle yazan arkadasımızın ellerine sağlık ancak overtraining deyince aşırı zorlama faktörü biraz kafa karıştırıcı olabilir diye düşünüyorum.tabi bu şahsi düşüncem overtraining daha ziyade abartılı set sayıları ve çalışma sonrası yeterli dinlenmeyi sağlamaksızın tekrar ve tekrar çalışmak geliyor benim aklıma.aşırı zorlama çok dışardan bakan birisi için aman hiç maksimum ağırlık zorlama yapmayayım overtrain olurum gibi bi düsünce cıkarabilir belkide..kasları tabiiki belli bi ölçüde zorlamadan maksimum setlerle baskı uygulamadan gelişim çok zor diye düşünüyorum..

merhaba,

Aslında ağırlık arttırabileceğinizi bazı günler hissediyorsunuz...
ağırlıklar hafif geliyor, zorlanmadan geçen çalışmalar oluyor...
o zaman üst ağırlık denemeleri yapabilirsiniz...
bunlar planlı olmuyor..çünkü çok etken var...
bence beslenme, dinlenmeden çok..o günkü hisler belirliyor...
heyecanlı gününüzde, içiniz kıpır kıpır, his yoğunluğu olduğunda oluyor...
Belki bu çalışmadan sonra iyi dinlenemez ve yemezseniz...kas azalması olabilir...
genede öncelikli hatırı sayılır yağ yakmış olursunuz...

Şimdi Amerika 'yı yeniden keşfediyor gibi olmasın ama...
4 set yapıyorsanız 1 veya 2 seten sonra daha ağır kaldırabileceğinizi görmek için deneme yapabilirsiniz...
olmuyorsa normal veya set artırımına gidebilirsiniz...

hoşçakalın

Bu konu hakkında kendimden bir örnek vermek istiyorum. Bu sendrome her zaman hissedemeyebiliriz.Örneğin ben 3 sene yoğun bir şekilde vg yapıp sonra sakatlıktan dolayı 2 sene bırakmıştım. Son 1.5 aydır tekrar başladım ve hazırlık dönemini sadece 2 hafta tutup bıraktığım programdan geri başladım. Tesadüftürki kan tahlili yaptırdım. Kreatin Kınaz 4375 ( normal aralık 0-171) çıktı. Bununla beraber ast(sgot) 100 lerdeydi. Bu ikiside kaslarda olan enzimler ve doktor direk streoid mi vuruyorsun dedi:) Herzaman olmamakla beraber bu değerler eğer bu kadar yüksek ise "overtraining" yaşıyorsunuzdur. Doktor ve antrenörüm tarafından hemen off a alındım.Önümüzdeki 10 gun sonra tekrar kan tahlili yaptırcagım. Oranların normale döncegini umuyorum. Bu arada unutmadan bu kreatin kinaz kas deformasyonu ve yıkımlarında ortağa çıkar. Ve vücudu korkunç bir enerji açığa çıkar. Gücünüz artar idmanlarınız güzel geçer ama kazanc yapıyorum sanarken aslında kayıp yaşıyorsunuzdur.

Programım 5 gün max-ot program
5 Gün Kardio 45-60 dakika. son 10 gun 30 dakika interval. Hergun nerdeyse 10 km yürüyüş..

Benim kafama en çok bu yorum takıldı.
Yani antrenmanlarda gücün, performansın ve kullanılan ağırlıkların sürekli artıyor olmasına rağmen kaslarda 25-30 günlük sürelerde 1 cm bile ölü alınamıyorsa bunun açıklaması kesinlikle overtraining mi oluyor yoksa başka sebeplerde olabilir mi?
Günlük kas-kemik kg X 1-1.5 olarak protein almaya özen gösteriyorum.Dinlenme de yerinde hatta fazla bile kaçıyor.

Back
Yukarı