Yatmadan önce.?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Lodric
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Lodric

Üye
Yatmadan önce casein pro olarak sütü biliyoruz.ancak bazıları lor yiyin bazıları yogurt bazıları kaşar bunların 4dünden hangisi kalite yönünden fazladır hangisi en iyi şekilde yaglandırmadan kasları besler lor peyniri casein yerine geçiyormu bu tarz bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim
 
Lor peynirinin casein yerine geçmesi peynir altı suyundan yapılması ve içinde bulundurduğu caseinden kaynaklanıyor .

Peynirden kalan peynir altı suyu 90 dereceye kadar kazanda ısıtılır. Bu işlem sırasında pıhtı oluşmaya başlar. Daha sonra bu pıhtı bezden torbaların içine konularak süzülür.Elde edilen lorun taze kullanımı dışında özellikle Erzurum-Bayburt yöresinde inek sütünden yapılan civil peynir ile birlikte tuzlanmış karışımı küp, teneke kutu, v.s., gibi kaplara konularak, kabın ağzı hava almayacak şekilde özellikle kül üzerine ters şekilde kapatılır.Birkaç hafta sonra kap açılıp karışım tüketilmeye başlanır.Karışımda bu süreçte oluşan küflenme lorun kendine özgü göğermiş (kerti) lora dönüşmüş halidir.Erzurum ve Bayburt yöresinde lor, özellikle bu haliyle tüketilir.
 
Lor casein değildir peynir altı suyu hızlı emili sütten yapılıyorsa lor ozaman caseindir. kaşar yoğurt beyaz peynir bunlar casein dir.
 
Lor casein değildir peynir altı suyu hızlı emili sütten yapılıyorsa lor ozaman caseindir. kaşar yoğurt beyaz peynir bunlar casein dir.

Dikkatli okumanız dileğiyle ...

Burada bir konuya açıklık getirelim Lor peynir altı suyundan üretilmez. Lorun 2 türü vardır. 1. si ayranın kesilmesiyle yapılan 2. si sütün kesilmesiyle yapılandır. 2 sinin arasındaki tek fark 1. yöntemin (yani ayranın) mayalanma döneminden geçmiş olmasıdır. Ayrandan yapılan lorun yağ oranının düşük olmasının nedeni ise ayran yapma (yayık) işlemi esnasında yağın ayrandan alınmasından kaynaklanır.

Lor ayranın veya sütün katı kısmıdır. Dolayısıyla içindeki kazein oranı yüksektir. Whey kısmı ise genele geride kalan peynir altı suyu denen sıvıda kalır. Bu peynir altı suyuda değişik filitrasyonlardan geçirilerek whey protein üretilir.
 
Dikkatli okumanız dileğiyle ...

Ben buna katilmiyorum daha once de belirttigim gibi iki tip lor var.

Birisi peynir suyundan imal ediliyor, buna whey gozuyle bakilabilir. Zaten paket uzerinde de peynir alti suyundan imal edilmistir yazar. ( En azindan burda yaziyor)
 
Ben buna katilmiyorum daha once de belirttigim gibi iki tip lor var.

Birisi peynir suyundan imal ediliyor, buna whey gozuyle bakilabilir. Zaten paket uzerinde de peynir alti suyundan imal edilmistir yazar. ( En azindan burda yaziyor)


Sevgili Brhmcr aynı şeyden bahsediyoruz sanırım ...


Burada bir konuya açıklık getirelim Lor peynir altı suyundan üretilmez. Lorun 2 türü vardır. 1. si ayranın kesilmesiyle yapılan 2. si sütün kesilmesiyle yapılandır. 2 sinin arasındaki tek fark 1. yöntemin (yani ayranın) mayalanma döneminden geçmiş olmasıdır. Ayrandan yapılan lorun yağ oranının düşük olmasının nedeni ise ayran yapma (yayık) işlemi esnasında yağın ayrandan alınmasından kaynaklanır.

Lor ayranın veya sütün katı kısmıdır. Dolayısıyla içindeki kazein oranı yüksektir. Whey kısmı ise genele geride kalan peynir altı suyu denen sıvıda kalır. Bu peynir altı suyuda değişik filitrasyonlardan geçirilerek whey protein üretilir.
 
ben 4 tam yumurtayla 1 bardak süt içiyorum, sütle beraber alınan gıdaların sindirim süresinin uzadıgını düşünüyorum, doğrulugundan emin değilim.
 
ben 4 tam yumurtayla 1 bardak süt içiyorum, sütle beraber alınan gıdaların sindirim süresinin uzadıgını düşünüyorum, doğrulugundan emin değilim.

Mantıken dediğin doğru. Süt baz olduğu için mide asidinin etkisini çok fazla düşürüyor bu da sindirimi geciktiriyor. Benim de bildiğim bu :)
 
Ben lor yedikten 1 saat sonra kusmuştum bütün lor çıkmıştı whey olduğunu kesinlikle sanmıyorum.Ayrıca yenilen şeylerin sindirim süresi içindeki yağ oranıylada alakalıdır kuruyemişle lor yerseniz bu süreyi uzatabilirsiniz fındığın sindirimi 7 saattir.
 
Forumdaki eski bir mesajımdan alıntı yapılmış buradan bir düzeltme yapmam gerekir. Bu alıntının 2 mesaj altında konuyla ilgili bilimsel bir kaynak paylaşıldı. Yazıda fabrikasyon lor peyniri imalatında peyniraltısuyundan da lor üretilebildiği yazıyor.

Fakat birçok kaynakta da lor imal edilirken verimliliği ve ürünün lezzetini arttırmak için peyniraltı suyuna %30 oranında süt ilave edildiği de belirtiliyor. Lor peyniri alırken ambalajın üzerinde süt veya süt ürünleri kullanılmıştır yazıyorsa muhtemelen süt ilaveli lor peyniridir.

Salt peyniraltısuyundan elde edilen lor fazla eksi , tatsız , kuru ( yağ oranı çok düşük) ve biraz esmerimsi görünüme sahip oluyor. Gerek verimlilik gerekse görsellik ve lezzet bakımından süt ilaveli lor üretimi sanayiciler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Fakat yinede peyniraltısuyundan elde edilen peynirlerin aminoasit profiline baktığımızda aminal değerleri süt protinine daha yakın seyrediyor. Sonuç olarak yaptığım araştırmalar neticesinde peyniraltı suyundan da imal edilse lor peynir = whey diyebilicek bir veriye ulaşamadım.
 
Back
Yukarı