Liquid (Sıvı) Aminoasitler
Likit yani sıvı aminoasitler uzunca bir süredir vücut geliştirme piyasasında satılmaktadır. Sıvı aminoasitlerin kapsül aminoasitlere nazaran daha kolay tüketilmesi ve kaslara “daha hızlı” nüfuz ettiği düşüncesiyle sporcular tarafından kullanılmaktadır. Bu ürünü satan firmalar ise “süper amino” , “power amino” gibi reklamlar ile tüketici üzerinde etkili pazarlama tekniklerinide uygulamaktadırlar. Liquid aminoasitlerin pazar payı her yıl katlanarak artmakta ve birçok firma liquid aminoasit ürününü piyasaya sürmektedir.
Peki supplement piyasasında liquid aminoasitlerin pazar payının giderek artmasındaki neden nedir ? Nedeni gayet basittir bilindiği üzere son birkaç yıldır dünya süt fiyatları önemli derecede artış göstermiştir. 2009 yılında 100 kg süt 26 usd doları iken 2011 yılında neredeyse iki katına çıkarak 48 dolara yükselmiştir. Süt fıyatlarındaki bu ani artış whey protein sektöründe ciddi maliyet artışlarına sebep olmuştur. Buna mukabil sektör maliyet artışının bir kısmını tüketiciye yansıtsada kar marjlarının düşmesine engel olamamıştır.
Whey proteinin hammaddesi olan süt fiyatlarındaki bu artış firmaları alternatif protein kaynağı arayışına sürüklemiştir. Alternatif protein kaynağı olarak hammaddesi wheye göre çok daha ucuz (fakat kalitesiz) olan collagen/gelatin (deri , kemik , bağ , kulak ,toynak vs.) proteinleri seçilmiş ve bu protein kullanılarak yeni ürünler piyasaya sürülmüştür. Collagen/gelatin proteinleri bugün liquid form aminoasitlerde kullanıldığı gibi toz form beef isolate ve hydrolysate'larda da kullanılmaya başlanmıştır. Şuan birçok markanın “beef” adı altında collagen/gelatin proteinlerini kullandığını söyliyebiliriz.
Bazı populer liquid aminoasitlerin içerikleri:
Bugün piyasada satılan liquid aminoasitlerin neredeyse tamamı ( birkaç markanın bazı ürünleri hariç) collagen/gelatin proteinlerinden imal edilmiştir. Sıvı aminoasitlerin kapsül veya toz aminoasitlere nazaran BCAA ve EAA profillerinin zayıf olmasındaki ana etkende liquid ürünlerin ağırlıklı olarak collagen/gelatin proteinlerden imal edilmesinden kaynaklanmaktadır.
Çoğu firma ise ürünlerine düşük miktarda whey protein ekliyerek ürünlerinin blend aminoasitlerden oluştuğu izlenimi vermeye calışmaktadırlar. Fakat aminoasit değerlerine baktığımızda bu ürünlerin yoğun olarak collagen/gelatin proteinlerinden imal edildikleri açıkça anlaşılmaktadır.
Bazı muadil collagen/gelatin + whey bazlı liquid aminoasitlerin PDCAAS değerleri (Gri renkli olanlar) :
**Tabloda görüldüğü gibi muadil aminoasit profiline sahip collagen/gelatin +whey içeriğine sahip ürünlerin pdcaas değerleri tam değerde değildir. Yani bu aminoasitler eksik (incomplete) proteinlerdir.Dolayısıyla biyolojik değerleride düşüktür.
Piyasada satılan bu tür liquid aminoasitleri kesinlikle tercih etmemenizi , eğer liquid aminoasit kullanmak istiyorsanız whey bazlı veya aminoasit profili güçlü olan ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
*YARDIMCI KONU:
Collagen Nedir ? Beef ve Collagen (Detaylı Bilgi İçin)
https://www.bodyforumtr.com/vbforum...tlar-gercekten-beef-et-proteini-mi-74383.html
Yazan : BeachBoy