evde ciğ yumurtayı patörize etmek

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve letsev tarafından 8 Ekim 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    eski filmlerde çok görülürdü adam 10 yumurta kırıp çiğ çiğ mideye indirirdi çoğu sporcuda bi zamana kadar bunu böyle götürdü taki salmonella çıkana kadar :) artık insanlar daha duyarlı ve haşlayarak yiyor. ama bu durum hem çok zahmetli hemde yemesi içmesi kadar pratik değil. bir ara pastorize yumurta akı satılıyordu şu an yok sanırım varsada kullanan yazarsa sevinirim ama bunun yerine evde kendinizde yumurtanızı pastörize edebilrsiniz ve afiyetle çiğ bi şeklde sade veya sütle vs karıştırarak içebilrsiniz.

    2 tancere alıyoruz biri büyük diğer küçük. büyük tencereye en az 4-5 cm yüksekliğinde su koyuyoruz su kaynadıktan sonra ateşi en alt dereceye kısıp küçük tencereyi suya koyuyoruz ( küçük tencerenin tabanı büyük tencerenin dibine değmezse iyi olur) ve yumurtamızı tam veya akı sarısı şeklinde ayrı ayrı istediğimiz şeklde küçük kaba boşaltıyoruz sonra katılaşmaması için makul bir süre karıştırıyoruz ve küçük kabı çıkarttıp içinde sağuk su bulunan başka bir kaba koyup hızla soğumasını sağlıyoruz :) işlem bitmiştir afiyet olsun.
     
    Dexter_Morgan ve (silinen üye bunu beğendi.
  2. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    karıştırma sürelerini belirtmemişim onuda ekliyelim, tam yumurta için(kabuksuz likit)
    64.4ºC 2.5dk
    60ºC 3.5dk

    sadece yumurta akı
    57.2-57.8ºC 2.5-3.0dk
    56.7ºC 3.5dk
    55.6ºC 6.2dk

    not: buna benmari usulü deniyor genelde çikolata eritmek için kullanılan bir yöntem.
     
    Son düzenleme: 8 Ekim 2012
    1 kişi bunu beğeniyor.
  3. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Pastahane malzemeleri satan yerlerde litrelik pastörize yumurta akı , sarısı veya bütün yumurta satılmaktadır.
     
  4. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    benm bildiğim bir lick var oda ta istanbulun dibinde ormanlarına rarsında bir yerde. :) birde ankara menşeyli bir firma buldum başka nerede var bu malzemeri satann yerler istanbul içi aydınlatırsan sevinirim.
     
  5. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    İstanbul'u çok fazla bilmiyorum o konuda bilgi sahibi değilim malesef. Fakat bulunduğum şehirde dahi (benim bildiğim) 3-4 tane pastahane malzemeleri satan yer bulunduğuna göre İstanbul'da çok çok daha fazla olmalı.
     
  6. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    niye bunların internete ilanı yok? istanbulu sokak sokak gezememya :D. gidip pastahanelere mi sorsak nerden alıyorsunuz malzemeyi diye. yada lazım olduğunda verdiğim tariflr evde kendim yaparım ne aramaya gerek var nede ekstra para vermeye :) köşe başındaki marketen alamadıktan sonra değeri kalmıyor.
     
  7. pozitronn
    Offline

    pozitronn Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2011
    Mesajlar:
    707
    Beğenileri:
    1.739
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    inşaat mühendisi
    Yer:
    Adana
    Yumurtaya %100 zam geldi. Likit yumurtaya çok daha fazla zam gelmiştir.Bence yumurtayı fazla abartmadan başka protein kaynaklarına yönelmek mantıklı olabilir.
     
  8. John399
    Offline

    John399 Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    920
    Beğenileri:
    555
    Ödül Puanları:
    103
  9. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    konu biraz saptı ama neyse:D kaçlık yumurta?
     
    John399 bunu beğendi.
  10. John399
    Offline

    John399 Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    920
    Beğenileri:
    555
    Ödül Puanları:
    103
    Yahu öyle böyle değilki 30 luktu galiba 15 lira ya 15 liraya 1.5 kilo tavuk alirim daha iyi ama sabahin köründe yenmiyorki meret ...
     
  11. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    aslında 57 derece civarı Celcius bayağı kritik rakam...zaten 45 dereceden sonra süre uzun olursa "proteinler "pişer ...

    bence , süreler ve derece yönünden geniş spectrumda yine de riskli...hele özellikle pis ortamda olan, hastalıklı tavuklar söz konusu ise...
     

Sayfayı Paylaş