Bodysystems
Üye
yukarıdaki sıralamanın doğru olduğunu hiç düşünmüyorum ve yanlış bir bilgilendirme olduğu kanısındayım.
1.si "whey protein" terimi genelde konsantre whey proteinler için kullanılıyor,zaten ne olduğuda belirtilmemiş.whey protein nasıl oluyorda izole whey proteinden daha hızlı kana karışıyor.
2.si "yapılan araştırmalar" diye bir kelime grubu kullanmak uygun değil.madem bir araştırma var onuda belirtin,bundan dolayı böyle diyin.bu dediğiniz 'isveçli bilim adamları' gibi birşey oluyor.
3.sü yukarıda yazılan şekilde,whey protein 10 dakikada,izole whey 20 dakikada ve yumurta 35 dakikada kana karışamaz.bu bilgiyi nerede okudunuz merak ediyorum.protein gibi makro besinleri 10 dk gibi bir sürede sindirmenizin imkanı yoktur.üst sınıf proteinlerden weider cfm 30 dakikada,weider cfm overload 20 dakikada ~%99-100 oranında sindiriliyor.vitargo bile 11 dakikada sindiriliyor.hidrolize proteinde cfm teknolojisine yakın bir sürede sindirilir,tabi cfm proteinlerin amino asit profilleri daha iyidir o ayrı.o denen sürede "sindirilmeye başlar" denmek istenmiştir belkide ama ürünün tamamının o sürede sindirilmesi imkansız.yumurta ise bildiğim kadarıyla artı eksi 3 saatte sindirilir.weider egg amino bile 30 dakikada sindirilmeye başlıyor.denemek isterseniz antremandan 30 dk önce yumurta yiyip antrenmana gidin,antremanda yumurtalar ağzınıza gelecektir.
"whey protein" terimi genelde konsantre whey proteinler için kullanılmaz.Whey proteini 3 ana birleşene ayrılır.Whey 3MATRIX ilk üç sıradaki protein tozunu içermektedir.
1. Peynir altı suyu protein izolatları (WPI)
2. Peynir altı suyu protein konsantratları (WPC)
3. Peynir altı suyu protein hidrolizatları (WPH)
Konsantre Whey Protein -> En yavaş emilen Whey.
İzole Whey Protein
Hidrolize Whey Protein -> En hızlı emilen Whey
Biraz araştırma yapılırsa peptitlerin 10 dk sonra emilmeye başladığı öğrenilebilir(Peptitler,α-amino asitlerin birbirine bağlanmasıyla oluşan kısa polimerdir ki bu yüzden kana hızlı karışırlar).
Whey 3MATRIX'ın amacı antrenmanın başlamısıyla kasların sürekli olarak protein ile beslemesidir.Zamana yayarak en verimli bir şekilde protein kaynaklarını kullanmayı amaçlar.1-1,5 saat süren bir antrenmanda kaslar bu süre zarfında proteinsiz kalmaz.
Yazdığım sürelerde emilimden(siz sindirim demişsiniz) bahsetmiştim ki herkes anlamıştır diye düşünüyorum.Forumda ki üyelerin yazımı okuyup dediğin gibi yumurta yedikten 35 dk sonra spor yapacak kadar bilgisiz olmadıklarını düşünüyorum.
Biraz bilimsel bir şeylerde paylaşmak istiyorum yalnız bilmiyorum bilim adamları İsveçli mi

WHEY PROTEİNİ
Proteinler insanların büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan temel maddelerin başında gelir.Süt en iyi protein kaynaklarından birisidir. İnek sütü ortalama %3,4-3,8 protein içerir. Kimyasal veya fiziksel özelliklerine ve biyolojik işlevlerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilen süt proteinlerinin; kazeinler ve peyniraltı suyu proteinleri önemli bir kısmını oluşturur. Sütün başlıca proteini kazeindir. İnek sütünde %3 oranında bulunur. Peyniraltı suyu proteinleri sütteki proteinlerin yaklaşık olarak % 20sini oluştururlar. Peyniraltı suyu proteinleri çok iyi çözünürler; α laktalbumin (α-LA), β-laktoglobulin (β-LG), kan serum albumini, immunglobulinler, çeşitli proteinler ve polipeptitler şeklinde sınıflandırılırlar.(1)
Peyniraltı suyu protein konsanterlerinin elde edilmelerinde değişik yöntemler uygulanarak (püskürtmeli kurutma, tersosmoz, ultrafiltrasyon, iyon değişimi gibi) farklı özelliklerde ticari ürünler elde edilmektedir. Bunların başlıcaları;
Peyniraltı suyu tozu (% 13 oranında protein içerir).
Peyniraltı suyu proteini konsantratı ( % 35 oranında protein içerir).
% 50 lik Peyniraltı suyu protein konsantratı.
% 80 lik Peyniraltı suyu protein konsantratı.
Laktoalbumin ( % 85 90 düzeyinde protein içeren özel Peyniraltı
suyu proteini konsantratı).
Peyniraltı suyu proteini izolatı (% 90 oranında) olarak sıralayabiliriz.(2)
Peyniraltı suyu proteinlerinin sadece biyolojik değeri diğer proteinlerden farklı olmadığı gibi, özellikle sülfür içeren amino asitleri de (örneğin sistein, metiyonin) içermektedir. Sülfür içeren amino asitler vücuttaki antioksidan peptitlerin düzeyini korumaya yardımcı olmaktadır. Sistein glutatyonnun biyosentezi için gerekli bir aminoasit, antioksidan, antikarsinojen ve sülfür içeren tripeptitleri
stimule eden bir immundur. Diğer protein kaynakları ile karşılaştırıldığında, peyniraltı suyu proteinleri kısa zincirli amino asitleri, L-isolösin, L-lösin ve L-valini yüksek konsantrasyonlarda içermektedir.
Peyniraltı suyu proteinlerindeki kısa zincirli aminoasitler devamlı yoğun egzersiz (örneğin maraton) ile meydana gelen protein katabolizmasını arttıran hallerde kas kaybını en aza indirmeye yardımcı olarak atletler için yararlı olmaktadır.(3)
Yapılan bir araştırmada, 21 gün boyunca kısa zincirli aminoasitler ile zengin peyniraltı suyu proteinlerinden yapılmış özel gıdalar ile beslenen 16 atlette vücut ağırlığı ve kas kaybının önlendiği ortaya konmuştur.(4)
Peyniraltı suyu proteinlerinin büyümeyi, kemik sağlığını ve kilo kontrolünü destekleyen diğer sağlık yararları da bulunmaktadır. Peynir suyu, hastalık, ameliyat veya kemoterapi uygulaması sonucu oluşan metabolik stresi izleyen dokulardaki iyileşme için yararlı olabilen laktoferrinin içeren bazı destekleyici faktörleri kapsamaktadır. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi serum mineralleri kemik gelişimi ve korunmasını desteklemektedir. Peyniraltı suyu proteinleri kemik hastalıkları için de yararlı olabilmektedir.(5)
Kaynaklar
1. Bylund G.: Dairy Processing Handbook 2nd Ed., 2003; 440. Tetrapak, Sweden
2. Renyard, S.J., P.D. Whitehead. 1991. Milk Concentrades. The Technology of Dairy Products. (ED. By. R. Early), 147 166.
3. Harper, W.J. 2000. Biological Properties of Whey Components. A Review. Chicago,IL: The American Dairy Products Institute, 2000.
4. Almults, W.R. and J.B. German. 2001. Health Enhancing Properties of Dairy Ingredients. Dairy Council Digest 72 (12) 7 - 12.
5. Takada Y., H. Matsuyama, K. Kato, N. Kobayashi, J. Yamamura, M. Yahiro and S.Aoe 1997. Milk Whey Protein Enhances The Bone Breaking Force in Ovariectomized Rats. Nutrition Research 17 : 1709-1720.