Yumurta Akı ve Sarısı Karşılaştırmalı Aminoasit Profili

BeachBoy

Üye
attachment.php


Forumda bu konuda ikilem bulunmakta yumurta akı proteini mi daha faydalıdır yoksa yumurta sarısı proteini mi ?

Olaya proteinsel açıdan bakıldığında yumurta akı yumurta sarısına nazaran daha kaliteli protein içermektedir. Yumurta beyazındaki essential aminoasit profili sarısınadan çok daha yüksektir.

attachment.php


**10 gr yumurta akı ve sarısı proteini için aminoasit profili (yüksek değerler kırmızıyla gösterilmiştir) ...



Yukarıdaki tabloada da görüldüğü gibi hem BCAA aminoasitleri hemde essential aminoasitler bakımından yumurta akının bariz üstünlüğü görülüyor. Özellikle BCAA değerlerindeki fark çok bariz.

Peki yumurta sarısının önemi nedir ? Aşağıdaki tabloda açıklıyıcaz.

**Proteinsel Çeşitlilik Bakımından Yumurta**


attachment.php



attachment.php



Yumurta akı protein çeşitliliği bakımından da son derece zengindir. Protein sentezinin artmasını sağlıyan vitamin ve mineraller ise yumurtanın sarısında bulunmaktadır. Yumurta sarısı proteinsel açıdan akına nazaran çok daha zayıftır ama vitamin ve mineral açısından zengindir.

Fakat yumurtayı bütün olarak aldığımızda vitamin ve mineral açısından zengin bir besin değildir. Yumurta günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak konusunda yetersiz sayılabilecek bir besindir.


Yumurtanın sarısını tüketmek istemiyenler vitamin ve mineral ihtiyacını ddiğer besinlerden karşılayarak protein sentezini arttırabilirler.

Son olarak yumurtanın çiğ tüketilmesi:

Yumurta çiğ tüketildiğinde yumurta akı proteinlerinin içinde bulunan avidin ve flavoproteln proteinleri biotin ve riboflavini bloke etmektedirler. Yumurta pişirildiğinde ise bu proteinler nötrilize olur yani biotin ve riboflavin bağlanması yaşanmaz.


Kaynaklar:

Doc. Dr. Levent ÇAVAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı



 

Eklentiler

  • AAtbl.jpg
    AAtbl.jpg
    83,9 KB · Görüntüleme: 1.551
  • tbl3.jpg
    tbl3.jpg
    88 KB · Görüntüleme: 1.417
  • tbl4.jpg
    tbl4.jpg
    87,5 KB · Görüntüleme: 1.226
  • images.jpg
    images.jpg
    6,6 KB · Görüntüleme: 1.124
Son düzenleme:
Ama arada öyle abartılacak bir fark göremedim? Yumurtanın sarısını çöpe atmanın da pek bi mantığı yok.


Yumurtanın sarısını tabiki yiyebilirsin . Konuyu mesajın başında da yazdığım gibi forumda sanki sarısının protein değeri çok yüskekmiş akı ise kalitesiz proteinmiş gibi bir kanı oluşturulmaya başlanmıştı. Bilimsellikten uzak ( kulaktan dolma kahve masası muhabbeti ) olan bu hatalı bilgilere cevaben yazılmış bir araştırmayı paylaştım.
 
emegine saglık güzel bir paylasım
 
[/COLOR]Ağırlık(g)
58. 0
6
33
19
Su %
65. 6
1. 6
87. 9
48. 7
Kuru madde%
34. 4
98. 4
12. 1
51. 3
Protein %
12. 1
3. 3
10. 6
16. 6
Yağ %
10. 5
Eseri
Eseri
32. 6
Karbonhidrat
0. 9
-
0. 9
1. 0
Mineraller
10. 9
95. 1
0. 6
1. 1

Yumurtanın % 65. 6'sı su,% 12,1'i proteinli maddeler,% 10,5'i yağlar % 0. 9'u karbonhidratlar ve % 10. 9'u mineral maddelerden oluşur.
Tavuğun bir metabolizma ürünü olan yumurtanın bileşimi sabit olmayıp, kalıtıma, beslenme ve bakım şartlarına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yumurtada mineral maddelerin yüksek oranda (% 10. 9) bulunuşu kabuğun kalsiyumundan kaynaklanır. Tavuk yumurtasının ağırlığı 45 ile 65 g. arasında değişmekte olup, ortalama ağırlığı 58 g. dır. Bunun 33 gramı (% 58) yumurta akı, 19 gramı (% 32) yumurta sarısı ve 5-6 gramı (% 11) yumurta kabuğuna karşı gelir.
Yumurta akı ve yumurta sarısı besin maddeleri bileşimi yönünden birbirinden tamamen farklıdır.
Yumurta sarısı;
protein ve yağlar bakımından zengin olup, bazı vitaminler ve önemli miktarda mineraller içerir. Yumurta sarısındaki proteinler lipidlerle bağlanmış olarak lipoprotein (lipovitellin, lipovitelenin, livetin), bir kısmı da fosfoprotein( fosfovitin)şeklinde bulunur.
aptı

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 14:15 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:58 ----------

göz önüne alınmayan yapılan en önemli hata yumurtanın sarı ve beyaz değerleri 100 gr bazında karşılaştırılması ile tam fiili bir yumurta kompozisyonu arasında yapılması gereken hesabın gözden kaçırılması...yani, o oranları 100 gr a çevirdikten sonra , kısaca eşit paydada buluştuktan sonra olan olay...) ve o zaman besin değerleri mukayesesi sağlıklı yapılır...

kısaca, tam bir yumurtada yumurta sarısı beyaz göre daha fazla ,ama buna mukabil %90 ı sudur ve bunu 100 gr değerlerin mukayesine sokarsanız , her zaman yumurta sarısı kazanır...))))
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ercan sorularına cevap vermek isterdim fakat seninle tartışmak duvarla tartışmakla eş değer. Sen gene bildiğini okuyacaksın . O yüzden cevap verip zamanımı boşa harcamaya değmez.

Sen takıl kafana göre boşver benim yazılarımı okumasan da olur. :)
 
bunun sarısında yağ oldugu için. sabah 5-6 adet tuketip sadece 1-2 adetinin sarısını alın yeterli. bu kadar dokum yapmaya gerek yok
 
Ercan ne boş adamsın 10 sn lik kopyala yapıştır yapmış,sayfayı .öt etmişşin.
 
Yukarıdaki amino asit değerlerine bakıcak olursak 10 gr yumurta o zaman amino asit tabletlerinden kat be kat üstün gözüküyor. Yanılıyor muyum?
 
Yukarıdaki amino asit değerlerine bakıcak olursak 10 gr yumurta o zaman amino asit tabletlerinden kat be kat üstün gözüküyor. Yanılıyor muyum?

Evet yanılıyorsun dostum.Amino asit tabletleri eğer serbest form peptit şeklindeyse(Kollajen protein değilse) yumurtadan kat kat üstündür zira biyoyararlanımı daha yüksektir.Öyle olsa ucuzasoya proteini alırdık whey yerine ama biyoyararlanımı düşük olurdu.
 
Tam aradığım konuydu.. Sarısı ve beyazı nın Bcaa içeriği..
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back
Yukarı