BeachBoy
Üye
Forumda bu konuda ikilem bulunmakta yumurta akı proteini mi daha faydalıdır yoksa yumurta sarısı proteini mi ?
Olaya proteinsel açıdan bakıldığında yumurta akı yumurta sarısına nazaran daha kaliteli protein içermektedir. Yumurta beyazındaki essential aminoasit profili sarısınadan çok daha yüksektir.
**10 gr yumurta akı ve sarısı proteini için aminoasit profili (yüksek değerler kırmızıyla gösterilmiştir) ...
Yukarıdaki tabloada da görüldüğü gibi hem BCAA aminoasitleri hemde essential aminoasitler bakımından yumurta akının bariz üstünlüğü görülüyor. Özellikle BCAA değerlerindeki fark çok bariz.
Peki yumurta sarısının önemi nedir ? Aşağıdaki tabloda açıklıyıcaz.
**Proteinsel Çeşitlilik Bakımından Yumurta**
Yumurta akı protein çeşitliliği bakımından da son derece zengindir. Protein sentezinin artmasını sağlıyan vitamin ve mineraller ise yumurtanın sarısında bulunmaktadır. Yumurta sarısı proteinsel açıdan akına nazaran çok daha zayıftır ama vitamin ve mineral açısından zengindir.
Fakat yumurtayı bütün olarak aldığımızda vitamin ve mineral açısından zengin bir besin değildir. Yumurta günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak konusunda yetersiz sayılabilecek bir besindir.
Yumurtanın sarısını tüketmek istemiyenler vitamin ve mineral ihtiyacını ddiğer besinlerden karşılayarak protein sentezini arttırabilirler.
Son olarak yumurtanın çiğ tüketilmesi:
Yumurta çiğ tüketildiğinde yumurta akı proteinlerinin içinde bulunan avidin ve flavoproteln proteinleri biotin ve riboflavini bloke etmektedirler. Yumurta pişirildiğinde ise bu proteinler nötrilize olur yani biotin ve riboflavin bağlanması yaşanmaz.
Kaynaklar:
Doc. Dr. Levent ÇAVAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Fakat yumurtayı bütün olarak aldığımızda vitamin ve mineral açısından zengin bir besin değildir. Yumurta günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak konusunda yetersiz sayılabilecek bir besindir.
Yumurtanın sarısını tüketmek istemiyenler vitamin ve mineral ihtiyacını ddiğer besinlerden karşılayarak protein sentezini arttırabilirler.
Son olarak yumurtanın çiğ tüketilmesi:
Yumurta çiğ tüketildiğinde yumurta akı proteinlerinin içinde bulunan avidin ve flavoproteln proteinleri biotin ve riboflavini bloke etmektedirler. Yumurta pişirildiğinde ise bu proteinler nötrilize olur yani biotin ve riboflavin bağlanması yaşanmaz.
Kaynaklar:
Doc. Dr. Levent ÇAVAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Eklentiler
Son düzenleme: