Yeni Jenerasyonun Müzik Anlayışı

Rambo16

Üye
Aslında bu olay sadece benim değil tüm Türkiye'nin derdi, içten içe kanayan yarası.. Sorun şu ki berbat bir müzik, hatta berbat bir sanat anlayışımız var. Bu konu bence göründüğünden çok daha fazla derin ve geniş. Kasıtlı olarak yapılan şeyler olduğu da aşikar fakat bunları dile getirdiğiniz zaman "illümanitici paranoyak kişi" yaftasını yemeniz pek muhtemel bir sonuç.

Gençlerimizin bir kısmının "arabesk rap" adı altında dinlediği zaman zaman bir kaç böğürmeden ibaret olan zaman zaman da saygı gösterilmesi açısından ilahi tonlamasında yapılan ve içinde en ufak bir sanat kırıntısı olmayan, o sözlü müzik kayıtları gerçekten berbat. Yanlış anlamayın bu kişisel bir şey değil ve tek bildiğim bir şey varsa o şeyler sanat eseri değil onları söyleyenler de sanatçı değildir..

Ülkem gençliğinin o suyu çıkmış "dj lik furyası" katliamından sonra gelen gideni aratır misali gelen, bu "arabesk rap" denen şey gerçekten o anadolu djlerini özletmiştir.. İşin kötü yanı bu bir hastalık gibidir o şeyleri dinleyen birisini uyardığınız zaman gerçekten ürkütücü bir tabloyla karşılaşırsınız, çünkü karşınızdaki kişi gerçekten o berbat müziğin etkisine kapılmış ve tam bir "çakma delikanlı" olmuştur, sizi "Anadolu çocuğu" olmamakla itham eder ve "Biz top, pop dinlemeyiz." gibi klişe mahalle delikanlısı repliklerini ekler..

Eğer ortada bir sanat varsa, bir müzik varsa, bunu yeteneğiniz dahilinde icra eder, yeteneğiniz yoksa da iyi bir takipçisi/dinleyicisi olabilirsiniz. Ama bunu asla Anadolu ile bağdaştıramazsınız. Çünkü söz konusu sanat Anadolu'da doğmadıysa başına "Anadolu" eklenerek güzel ülkemle özdeşleştirilmesi "kremalı sucuk" kadar saçma olur.. Bunda ısrar edip, değerlerimizle bağdaştırmaya devam etmek ileri derece cahilliğin veya aymazlığın belirtisidir..

Ülkemizde sürekli saçma sapan akımlar başlatmaktansa gerçek sanatçılarımız örnek alınarak (kopya edilmeden) bir şeyler yapılsa gerçekten çok daha sanatsal kalitesi yüksek çalışmalar ortaya çıkacaktır..

"Sanat" sözcüğünün bile yeri geldiğinde "sosyete işi", "kokoş kadınların açık arttırmada tablo beğenmesi" gibi düşüncelere indirgenmesi durumun vehametini gözler önüne sermektedir..

Toplumumuzda birde "yabancı müzik" anlayışı varki "vay anasını" dedirten cinsten.. Gençler yabancı şarkı dinliyor yeri geldiğinde küfür öbeklerini ritim eşliğiyle kafasını sallaya sallaya yutuyor sanat evrensel oluyor..!

Eurovision'da her yıl Türkçe şarkı tartışması çıkıyor. Yabancıların Türkçe bilmediği gerekçesiyle vazgeçiliyor.

Kardeşim hani sanat evrenseldi?

Hem bir sanatçının ferdi olarak katılmadığı direkt ülkesini temsil ettiği bir yarışmada, ülkesini ülkesinin resmi diliyle temsil etmemesi kadar saçma bir şey olabilir mi?

Bu yarışmanın sadece uyduların tüm avrupaya yayın yapıp yapamadığını test etmesi vesilesi ile başlatılıp günümüzde de bir çok ülkenin iplemediği ortadayken bizim(biz ve bir kaç ülke daha) bu kadar fanatiğe bağlamamız gerçekten komik.. Müziğin evrenselliği tezatının toplumu ve aile yapısını şekillendirmeye yönelik sürekli toplumsal mesajlar verip duran dizilerde işlenmesi de ayrı bir tartışma konusu..

Akşamdan sabaha "sanatçı" olan, canlı söylemekten kaçınan "sanatçı" olarak addedilmesi sanata hakaret olan kişilere hiç girmiyorum..

Evet bende bu konuda dertliyim.. Böyle bir konuda kişilerden yardım bekleyecek kadar hayalperest biri değilim.. Hani olur ya bazen kimsenin halledemeyeceği bir problemi birine anlatmak bile sizi bir nebze olsun rahatlatır..

Buda öyle...
 
Bu ülkede İsmail YK satış rekorları kırdıysa başka söze gerek kalmıyor.

Senede Bir Gün ( Sevdiğini Senede Bir Gün bile görmenin arzusu içindekiler )

Sevmekten Kim Usanır ( Sevmeye Doyamıyanlar )

Bir Şarkısın Sen ( Aşkını ömür boyu içinde tutanlar)

gibi eserlerden sonra;

Allah belanı versin

Üfle ( Ne demek istediğin anlayan varmı bilmiyorum neye üfliyicek )

Şapır Şupur Beni Ye

Bas Gaza

Haydi Bastır

gibi ne idüğü belirsiz saçmalıklar türeten popcuların sarkıları hit oluyor nedense.

Allahtan son zamanlarda sesi çıkmıyor kurtulduk kendisinden.
 
Arkadaşlar arasında arabesk dinleyenlere filan takılırlardı bizim, hafiften dalga geçerlerdi falan böyle dertli, ağır abi, mafya gibi bilimum lakaplarla bu arkadaşlara takılırdık.. Nereden bilelim o günleri arayacağımızı daha berbat arabeskler çıktı o gün kendisini dünyanın en mutlu insanı gibi hisseden kişiyi bile çökertecek kapasitede şarkılar.. Ardından Can Kan- ismail yk-ajdar ve ne yalan söyliyeyim bu arabesk rap iğrençlikleri bana ajdarı bile özletiyor!!
 
Mükemmel açıklamışsınız sayın hocam. Rap müzikteki tek sanat kırıntısı söylenilen sözlerde olabilir , onu da hiç aram olmadığından dinlemediğim için bilemeyeceğim. Fakat sanatsal olan bir şey insanı alır huzurlu diyarlara, gitmek istediğii diyarlara götürür. Kafasını ağrıtmaz, beynini sulandırmaz...
 
Bide herseyi gecdim telefonlarin sesini disari verip gezmeleri yokmu bigun birine dalacam böle ama ne zaman helede ufak kizlar 10 11 yasinda bir triplerle tripkolik asi styla felan dinliyolar aman allahim aklima gelince bile sinir oluyorum...
 
5 küsür milyon kez izlenmiş ama pek de beğenilmemiş anlaşılan. 2100 kişi beğenirken 1600 kişi de beğenmemiş. altındaki yorumlarda bayağı şiddetli eleştiriler var. Bir iki tanesi güldürdü beni.. Ama yine de 5 küsür milyonun izlemesi gerçekten ilginç geldi bana..
 
Bende link vermeyi düşündüm ama kimseyi zan altında bırakmak, hedef göstermek istemedim ama gerçekten kelimelerin kifayetsiz kaldığı videolardan biriside bu..

Benimde komiğime gidiyor ama gülmeyelim ağlanacak halimize..!

Unutmayın ki bu şeyleri ciddiye alarak dinleyen insanlarla aynı havayı soluyoruz ve bu insanların bir an önce düzeltilmesi şart..
 
  • Like
Reactions: Azi
Kesinlikle bu tarz şeyler bir müzik değil, bir eğlence hatta oyun gibi bir şey. Bir saniye bile dinlenebilecek tarzdan şeyler değil.

Türk müziğine gelince, gerçekten kaliteli müzik çok nadir yapılmakta ve bu da ben ve benim gibileri yabancı müziğe çekmekte. Bir Led Zeppelin bir Black Sabbath gibi gruplar kaliteli müzik yaparak dikkatimizi çekmekte ve gençliğin bu müziklerle beyninin yıkandığı tamamen saçmalık. Bir şeye müzik diyebilmek için o şeyde bir alın teri, bir uğraşın olması gerekir. Bilgisayarın tuşlarıyla yapılan şey bir müzik değil bir oyundur.
 
ben arabesk rapten nefret ederim ama gerçek rap dinlemek isterseniz youtubeye joker--yaşamak öldürür yazın dinleyınn
 
Beyler Türkçe rap ölü konumdadır bunu ise arabesk yapıp yaptığı işe rap diyen saçma saçma ünlü olma çabalarıyla birbirine diss atan ergenler getirmiştir . ARABESK RAP DİYE BİR ŞEY YOKTUR ERGENLERE BAKMAYIN SİZ .

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=QM0S5aTnKf0[/YOUTUBE]
Kendrcik Lamar yeni bir rapçı ben şahsen çok tuttum. Dr dre ile düeti The Recipe. Rap anavatanında dinlenir :) Türkçe rapi en iyi temsil eden ise Ceza dır .
 
nadirde olsa hemde çok iyi müzisyenlerde var gençlerden Emre Aydın gerek sesi gerekse söz yazarlığı harika şiirde yazıyor rap müziğine gelince 1-2 şarkı hariç hiç sevmem arabesk rapdende nefret ederim birde bu rap müzik dinleyen yada arabesk rap mi her neyse tutupda müzik dersi vermeye kalkışmazlar mı gelde sinir olma yahu hayatında Müzeyyen Senar Neşet Ertaş Selda Bağcan Zeki Müren Yavuz Çetin gibi usta müzisyenleri dinlememişler müzik nedir bilmiyorlar tutupda rap dinleyin şöyledir böyledir ayıptır ya sadece rap değil diğer müzik türlerindede kötü sanatçılar var örneğin pop müzikte 2 ay sonra dinlenilmeyecek şarkılar yaparlar gelip geçiçi sonrada parayı kazanırlar sırf popülerler diye en iyisi sanırlar kendilerini iyide popüler olmak çok para kazanmak senin iyi müzisyen olduğunu göstermezki pop müzikten Tarkanı severim ilk müzik dünyasına adım attığından beri kendini hep geliştirdi unutulmaz şarkıları var eski albümlerinden Müzeyyen Senarla düet yaptı Orhan Gencebaylada düet yaptı ancak yeni albümlerini pek beğenmiyorum yabancılardan Led Zeppelin,jimi hendrix çok iyi gençlerden Amy Lee ve geçen yıl kaybettiğimiz AmyWinehouse gerçekten başarılı sanatçıydı Jazz ve Classic müziğide severim tabiki disco ortamlarında Techno müziği severim deli gibi dans etmek iyi oluyor ama eski techno müzikleri bile farklı şimdi bile aynı zevkle dinleniyor demekki istenildiğinde kaliteli techno müzikte yapılabiliyormuş sözün kısası aslında kötü müzik türü yok kötü sanatçı var gün geçtikçede sayıları çoğalıyor maalesef
 
Son düzenleme:
Benımde arkadasım vardı kaptırmıstı kendını boyle seylere gordugu kıza asık olup cıkma teklıfı eder kabul etmedı dye sabah aksam arabeks dınler muzıktede soylenenler hep aynıdır aslında kelımeler degısıktır sadece " ben senı cok sevdım sen benı bıraktın gıttın lanet olsun Böööğğğğ" seklinde :D Sonra kavga ettık tabı sen karısma gıbısınden dıklenmıstı bana :D Bu derece vahım durum .
 
sesi güzel olmayan insanların müzik yapma isteklerini bir mikrofon ve ses kayıt cihazını kullanarak saçma sapan sözler uydurup bide üstüne bi o kadar saçma beatlarını ekleyip müzik ihtiyaçlarını bastırmaya çalışmalarıdır arebesk rap ,

Ne yazık ki yeni nesilin bazı kesimi özellikle varoş mahalle köşelerindeki arkadaşlar çok sevmekteler bu karkaşayı .

madem efkarlısınız , sevgilinizden ayrıldınız , babanız borç batağında

ve size melhem olacak bir müzik arıyorsanız gidin hakiki arabesk dinleyinde farkına varın yanlışlarınızın

orhan gencebay-vazgeç gönlüm eseri |yükleniş tarihi 2006|izleyen kişi 3,286,432

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=M2ingMFrcdQ[/YOUTUBE]


arsız bela-yüzüğü takmış | yükleniş tarihi 2011 | izleyen kişi 5,877,234

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=2ASI2Fqz-3k[/YOUTUBE]
Orhan Gencebay müziği arabesk değildir.Adriyatik'twn Çin'e kadar olan havzadaki tüm Türk etkinliğini bünyesinde barındıran,kalsik türk müziği makamlarından,usüllerinden,halk müziği tavırlarına,ritmlerine,alt yapı üst yapı sisteminde polifonik tekniğe,çok ses ve çok sazlılığa,enstrüman zenginliğinde hint sazı sitardan,ispanyol gitara,buzukiye,ney'den obuaya,trompete her türlü zenginliği taşıyan,sözlere gelince,Klasik Türk Şiiri etkilerini ve tasavvufu derin biçimde bünyesine alan bir sentezdir.
Orhan Gencebay konservatuarlarda ders olarak okutulan,eserleri Flarmoni orkestralarının repertuvarlarıan girmiş,9 üniversiteden montu doktora almış bir isimdir. Türk Cumhuriyet tarihinin şüphesiz en büyük müzik adamıdır.Türkiyenin en önde gelen enstrümanistlerindendir.Türk müziğine kazandırdıkları onun adını "arabesk"(arap etkinliği)ile kısıtladığımızda büyük haksızlık olur..
 
Bu konuya sırf ülkemiz adına bakmakta yanlış. Yabancı sitelerde de Justin Bieber, Nicki Minaj gibi sanatçılarında son dönem müziği katlettiklerinden bahsediliyor. Ayrıca son emo akınından sonra punk, rock müzik bile can çekişir oldu. Ama işte bu tarz müziklere pirim vermeden kaliteli müzikleri dinlemeye devam edelim. Sonunda bu da bir akımdır, her ne kadar bir işe yaramasada, gelir geçer.

Birde sırf arabesk rap için demek istemiyorum, son yılların pop şarkıları bile felaket. Sadece cinselliğe yönelik şarkılarda gençlik nedeniyle bir artış var. Ufacık çocuklarda bu şarkıları dinliyorlar. Neyseki annem biz çocukken radyo bile açmadan bol bol Zeki Müren dinletirdi. Allah razı olsun.
 
Türk müziği ölümün eşiğinde ; ben bunu bilir, bunu söylerim.
Fakat herkesin zevki birinci mevkii tabii ki, ona da laf yok... :)
Mardinli Serseri ve 63 Stayla gibi tüm dünyayı sallayacak repçilerimiz de mevcuttur ; fakat dinlenilmesini tavsiye etmem.
 
Bu konuya sırf ülkemiz adına bakmakta yanlış. Yabancı sitelerde de Justin Bieber, Nicki Minaj gibi sanatçılarında son dönem müziği katlettiklerinden bahsediliyor. Ayrıca son emo akınından sonra punk, rock müzik bile can çekişir oldu. Ama işte bu tarz müziklere pirim vermeden kaliteli müzikleri dinlemeye devam edelim. Sonunda bu da bir akımdır, her ne kadar bir işe yaramasada, gelir geçer.

Birde sırf arabesk rap için demek istemiyorum, son yılların pop şarkıları bile felaket. Sadece cinselliğe yönelik şarkılarda gençlik nedeniyle bir artış var. Ufacık çocuklarda bu şarkıları dinliyorlar. Neyseki annem biz çocukken radyo bile açmadan bol bol Zeki Müren dinletirdi. Allah razı olsun.

Aslında haklısın draft, dünya müziğinde bir problem var fakat dediğin gibi geniş bir açıdan baksam bu konu, yani benim dertli olduğum kısım anlamını yitirebilirdi.

Benim dertli olduğum kısım biz sürekli berbat müzikler dinlemedik, ülkemiz dünyanın belkide bir daha göremeyeceği kadar büyük sanatçılar gördü, işte bu nedenle bir gerileme söz konusu.

Sen yıllar önce 70lerde, 80lerde olağanüstü sanatçıları dinle sonrasında pop yan çizmeye başlasın, ardından diğer türlerde yalpalasın, daha sonrasında apayrı kişilikler "sanatçılar" türeyiversin, onunda beteri olarak apaçi zırvaları çıksın ve gelinen son nokta ise arabesk rap olsun. Bu ne tutarsızlık. Bu ne aymazlık?!!

Anlamadım gitti...

Aslında bunlar adam olamayan çocuklar draft..

(bkz. Anlayana)
 
arabesk rap benim de nefret ettiğim bir müzik türü.
ancak sanat ucu açık bir mevzu biraz. şu sanatçıdır, şu değildir göreceli bir durum.
bu yüzden müzik zevki,tercihi eleştirilecek bir şey değil.
 
Back
Yukarı