Pişmiş bulgur'un besin değeri (?)

Mr.Memo

Üye
Merhaba arkadaşlar,

google'da birçok yerde bulgur'un besin değerlerini bulabileceğimiz siteler mevcut fakat pişmş/hazır bulgur'un besin değerlerini aradığım/gezdiğim site kalmadı... Lütfen yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim...

100gr hazır/pişmiş bulgur'un karbonhidrat, protein ve yağ oranını bilen arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum...

Sevgiler

Bulguru nasıl pişirdiğine göre değişir bu.

Eğer yağ kullandıysan kalori miktarı artar.

Eğer haşladıysan, şöyle bulabilirsin kalori miktarını:

100 gr bulgur haşlandıktan sonra kaç gr geliyor? Diyelim 250 gr.

100 gram bulgurun kalorisini paket üzerinden okuyarak 2,5' a böl ve bulduğun miktar 100 gram haşlanmış bulgurun kalori miktarıdır.

Bulguru nasıl pişirdiğine göre değişir bu.

Eğer yağ kullandıysan kalori miktarı artar.

Eğer haşladıysan, şöyle bulabilirsin kalori miktarını:

100 gr bulgur haşlandıktan sonra kaç gr geliyor? Diyelim 250 gr.

100 gram bulgurun kalorisini paket üzerinden okuyarak 2,5' a böl ve bulduğun miktar 100 gram haşlanmış bulgurun kalori miktarıdır.

Eğer böyle hesapliyorsan ozaman yanlış hesapliyorsun dostum...

Bikere bir besini pişirdikten sonra besin değerleri tamamen değişiyor...

Oyüzden paketin üzerinde yazılan besin değerleri pişmeden önce yazılmış değerlerdir...

Yanlışım varsa düzeltin...

Eğer böyle hesapliyorsan ozaman yanlış hesapliyorsun dostum...

Bikere bir besini pişirdikten sonra besin değerleri tamamen değişiyor...

Oyüzden paketin üzerinde yazılan besin değerleri pişmeden önce yazılmış değerlerdir...

Yanlışım varsa düzeltin...
Hesap yöntemi doğrudur, zaten sleepy de hesabı pakedin üzerindeki değerlerin pişmemiş değerler olduğunu bilerek yapmış.

Bulgurda pişirdikten sonra besin değeri değişimleri çok majör değildir.

Makarnada olduğu gibi pişirme suyunu süzmek söz konusu olmadığından ve bu suyun dökülmesi sonucunda nişasta kaybı yaşanmayacağından bulgur pişerken oluşabilecek besin değeri kayıpları ısıdan kaynaklı olacaktır.

Bu ise ihmal edilebilir düzeydedir.

bonatschi nin dediği doğru besin değerindeki değişim ihmal edilebilecek düzeydedir.

arkadaşlar küçük ayrıntılarla uğraşmaya gerek yok olympia ya mı katılıyoruz?...

Şunu da ekleyeyim, eğer köftelik bulgur kullanırsanız bu değişim oranı çok daha düşüktür.

Çünkü buharlaşan su dahi yok.

Ben hazırlaması kolay olduğundan köftelik bulgur kullanıyorum. Kaynamış suyu bulgurun üzerine döküp 5 dakika beklemeniz yeterli.

Merhaba arkadaşlar ben diyetime pirinç lapası yiyerek devam ediyorum sonra forumda dolaşırken bulgur lapası gözüme çarptı. acaba bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bana pirinç ve bulgurun karşılaştırmasını yapabilir mi ? her açıdan protein , kalori , vitamin , mineral.. :)

Ben şimdi çok bulgur tüketiyorum :) zararlı mı? yararlı mı? anlamadım :D amacımda kilo vermek.nohutlu bulgur bilassa.yağ zeytin yağı çok az koyduruyorum.

Dönüşümlü karbonhidrat diyeti yapıyorum, bugün 225gr. karbonhidrat almayı hedefledim. bunun bir kısmını çavdar ekmeği ile kahvaltıda aldım. 135gr. karbonhidratı da bulgurdan alıyım dedim, paket arkasındaki değerlere göre 200gr. bulgur yemem gerekiyordu, ölçtüm tarttım vs. hazırladım koca tencere bulgur oldu :shock: ye ye bitmiyo weightlifter ,pakette yazan değerler pişmiş bulgurun değerlerimiydi acaba? şüpheye düştüm. :confused:

menü-3.jpg

Son düzenleme:
konu başında bulgurun karbongidrat değeri çok düşük değil mi...100 gr ında 18gr karbo var...pişmiş bulgurda...200 gr yesek bi öğünde 40 yapar ortalama..3 ana öğünde 120...
bu oran doğru mudur..18 gr yani...

Pişmişini ayrı hesaplamaya gerek yok 100 gr bulgur 350 kaloriyse pişince de aynı olur ama gramı artar su çektiğinden dolayı 300 gr civarı oluyor kuru bulguru pişirince. Sitelerde yazan 100 gr pişmiş bulgur da 25 gram kuru bulgura falan denk gelir yani çeyrek bardak bile değil ayrıca sitelerde yazan pişmiş besin değerleri tamamen gereksiz ve saçma kimisi 1 bardak suyla yapar kimisi 3 bardak su atar davul gibi şişirir pişmiş besin değerlerine bakıp kafanızı karıştırmayın.

Son düzenleme:
konu başında bulgurun karbongidrat değeri çok düşük değil mi...100 gr ında 18gr karbo var...pişmiş bulgurda...200 gr yesek bi öğünde 40 yapar ortalama..3 ana öğünde 120...
bu oran doğru mudur..18 gr yani...

hassas tarzın varsa tart pişince epey ağırlaşıyor normal o kadar ağır olması.100gramı epey az oluyor pişmişinin.Pişmemişin 150-200 gramından bir tabak dolusu bulgur yiyorum dolu dolu.Pişmiş 600 grama filan tekabül ediyodur diye düşünüyorum.Çünkü nerdeyse 400-500ml suyu katıyorum.

100 gram bulgur ile (2 domates kabuksuz, 2 sivri biber, 1 adet soğan ile yağda hafif kavurarak) bulgur pilavı yapıyorum. acaba bunun ortalama kalorisi kaç olur? diyetisyene gitmedim, birisi bulgur pilavının yanında ana yemek yoksa 100 gram yap demişti. zayıflamaya çalışıyorum, yedim pilavı ama sanki çok geldi, özellikle yedikten 10 dakika geçtikten sonra patlama hissi yaşıyorum. Hani yanlış bir şey yapıyorsam hatadan döneyim istiyorum.
ek olarak 100 gram kuru bulgur haşlanınca kaç grama çıkar bir bilginiz var mı?

100 gram bulgur ile (2 domates kabuksuz, 2 sivri biber, 1 adet soğan ile yağda hafif kavurarak) bulgur pilavı yapıyorum. acaba bunun ortalama kalorisi kaç olur? diyetisyene gitmedim, birisi bulgur pilavının yanında ana yemek yoksa 100 gram yap demişti. zayıflamaya çalışıyorum, yedim pilavı ama sanki çok geldi, özellikle yedikten 10 dakika geçtikten sonra patlama hissi yaşıyorum. Hani yanlış bir şey yapıyorsam hatadan döneyim istiyorum.
ek olarak 100 gram kuru bulgur haşlanınca kaç grama çıkar bir bilginiz var mı?

100gram kuru bulgur haslaninca 300grama cikar

bulgurun cinsine , haşlanan su miktarına , pişirme süresine göre değişir çiğ bulgur pişince şu kadar olur diye net değer vermek mümkün değil

Back
Yukarı