off topic olcak ama birkaç arkadaş çiğ yumurtanın yan etkisini sormuşlar.
çiğ olarak yenen yumurta salmonella hastalığı yapmaktadır.
Önleme [değiştir]
Gıda kaynaklı bir hastalık olarak
Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Derinin mikroplardan arındırılması için
alkol etkili bir maddedir.
Kuaterner amonyum alkolle beraber kullanılınca temizleyici etki daha uzun süreli olur. Karbon diyoksitle karışık alkol buharı veya sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) sağlık kurumlarında ve gıda sanayisinde yüzeylerdeki
Salmonellayı yok etmek için kullanılır.
Çiğ yumurta içeren gıdalar pişirilmeli veya uzun süre saklanacaklarsa dondurulmalıdır.
Salmonella-bağlantılı hastalıklar [değiştir]
Ana madde: Salmonellozis
Hastalık yapan
Salmonella türleri, yakın zamanda, pek çok serovarı olan
Salmonella enterica adlı tek bir tür olarak yeniden sınıflandırılmışlardır.
Salmonella Typhi tifoya neden olur. Diğer salmonellalar sıkça gıda kaynaklı hastalıkların nedenidir,
özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanırlar.Hayvancılıkta antibiyotiklerin rutin kulanımı yüzünden oluşmuş antibiyotik dirençli salmonella suşlarının enfeksiyonu sorunlu olabilir.
[7]
Tifo ve paratifo istisnaları dışında, salmonellozis bir kan enfeksiyonu değildir.
kaynak :
http://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella