Dün Göğüs & Triceps antrenmanımız vardı. Antrenmandan 1 saat önce kahve içmeye başladım 2 gündür, psikolojik mi bilmiyorum ama güç ve motivasyon artışı sağladı ilk 2 günde. Antrenman öncesi kreatin almıyorum şu an, sadece sonrasında alıyorum idareli kullanmak adına. Kafeini hiç kullanmamıştım pre-workout olarak, vücudum alışana kadar iyi tepki almaya devam edeceğimi düşünüyorum.
2. Gün
Göğüs
- Incline Bench Press 3x12 (70 kg, 80 kg, 90 kg)
- Incline Cable Fly 3x12 (12.5'ar kg)
- Flat Dumbbell Bench Press 3x12 (30'ar kg x2, 34'er kg)
- Low Cable Crossover 3x12 (10'ar kg)
Triceps
- Standing French Press 3x12 (27.5 kg)
- Bench Dips 3x12 (40 kg alarak, 60 kg alarak, 80 kg alarak)
- Rope Pushdown 3x12 (21.5 kg)
Dün salonda erkekler için Bench Press, kadınlar için ise plank yarışması vardı. Bu yüzden bazı hareketlerde biraz kilo düşürdük. Yarışma detaylarını en sonda anlatacağım.
Incline Bench Press'te ilk iki set nispeten rahat çıkarken son sette aniden zorlandım, 10. tekrarda 7-8 saniye kadar dinlenip 2 tekrar daha yapmak zorunda kaldım. Incline Cable Fly'da hissedilir bir güç artışı vardı, gelecek antrenman 15'er kg ile çalışmayı deneyeceğim. Setleri nizami tamamlayamayacağımı düşündüğüm kilolara emin olana kadar çıkmıyorum. Flat Dumbbell Bench Press'i de geçen haftaya göre daha rahat yaptım. Cable Crossover'da 3 farklı makara pozisyonu denemek yerine 3'ünü de üst göğüse vuracak şekilde en alt konumda çalıştım.
Gelecek haftadan itibaren çift bölge antrenmanlarımızda da piramit uygulamaya başlayacağız. Kilolar biraz daha ağırlaşacaktır. Bir de bu şekilde denemek istiyoruz çift bölgeyi.
Tricepse Standing French Press ile başladım, bir süredir yapmadığım için kiloyu tam ayarlayamadım, biraz hafif kaldı fakat hareketi hissettim yine de. Dips'te geçen hafta dediğim gibi 80'i denedim, gelecek antrenman 100'ü deneyeceğim. 100'le de çalışabilirsem daha fazla kilo artırımına gitmem bir süre, omuzu riske etmek istemiyorum. Rope Pushdown ise artık bizim için klasik oldu, normal pushdown'a göre çok daha fazla hissettiğim bir hareket. Bir süredir yapmamamızın sebebi uzun süre programda yer vermiş olmamızdı.
Gelelim bahsettiğim yarışmaya. Erkeklerdeki Bench Press yarışması vücut ağırlığının %50'siyle maksimum tekrar yapma üzerineydi. Yarışma duyurusu vücut ağırlığının %80'i şeklinde yapılmıştı ilk başta, daha sonra katılım az olur diye %50'ye çekildi. Bench Press'te kendime güvendiğim için iddialı olduğum bir yarışmaydı fakat göğüs & triceps antrenmanının üzerine Bench Press yarışmasına girince istediğim sonucu alamadım. 92 kilo geldim tartıda (Normalde bu kadar ağır değilim, 88-90 arası çıkacağımı düşünüyordum), 46 kg ile 70 küsur tekrar çıkararak 3. olabildim. Yine 70'lerde tekrar çıkaran bir başkası 2., 94 tekrar çıkaran bir başkasıysa 1. oldu. Önceden yorulmamış olsam da büyük ihtimalle 90-100 arası bir tekrar yapabilirdim, o yüzden birinci olan kişinin hakettiğini düşünüyorum. Kol uzunluğum ve 92 kg gelmem yarışmada dezavantajım oldu. Bundan sonra her ay farklı yarışmalar olacakmış, kendimizi denememiz için güzel bir fırsat oldu bence.
Merhaba Berkay,
Ben de senin gibi ekto yapıdayım başlarken ölçülerim cidden komikti (29 cm kol 105 omuz 89 göğüs

2 senede ciddi anlamda yol kat ettim (41.5 kol 126.5 omuz 109.5 göğüs olmak üzere)
ektolarn işi daha zor biliyorsun ama daha estetik durdukları da bi' çokları tarafından kabul gören bir durum.
Geçen yaz hiç definasyona girmeden devam ettim hacim çalışmalarına o yüzden yaklaşık 1.5 ay sonra ilk definasyonuma gireceğim yalnız göbek çevremde de bi' hayli yağlanmam söz konusu salondaki cihaz yağ oranımı %17 gösteriyor.
Sana sormak istediğim şu; sen yazları az ağırlık çok tekrar sistemine geçerek mi devam ediyorsun yoksa yağ oranın çok fazla olmadığı için normal rutin antrenman sisteminde devam mı ediyorsun ? Benim için kardiyo ve diyet ile birlikte kas kaybını minimumda tutmak için neler önerebilirsin. Hatlarımı belirginleştirmek istiyorum artık...
Merhaba,
Öncelikle tebrik ederim, ciddi bir değişim göstermişsin ölçülere bakılırsa (Özellikle bir ektomorf için ciddi rakamlar).
Spor hayatım boyunca hiç az ağırlık çok tekrar sistemi uygulamadım ve definisyon amaçlı çalışmadım. 15 tekrara çıktığım bile çok nadir olmuştur. Bunun yanında diyet ve kardiyo ile yağ yakmaya da hiç çalışmadım, bu yüzden bilgi anlamında kendimi eksik gördüğüm noktalardan biri bu. "Hiç diyet ve kardiyo yapmadım" diyince çoğu kişiye pek gerçekçi gelmiyordur büyük ihtimalle ilk okuduklarında fakat bunun sebebi tamamen vücut yapım. Yağlanmaya hiç müsait değil vücudum, kilo almakta zorlandığım gibi yağ almakta da zorlanıyorum. Hatta kendimde gözlemlediğim şöyle bir nokta var, yağ miktarımın artması kas gelişimimi olumsuz etkiliyor. Ne zaman yağdan alsam kastan kaybetmiş oluyorum (Beslenmeyi sapıtmıyorum bu dönemde), ne zaman kas kazansam da yağdan vermiş oluyorum. Antrenmanlarımın büyük bölümü piramit sistemiyle yapıyorum. Sürekli kendimi zorladığım ağır antrenmanlar yaptığım için kas kütlemi artırırken yağ oranımı düşürebiliyorum. Eskiden hiç kardiyo yapmıyordum fakat 4-4.5 aydır (Belki daha uzun) haftada 1 gün spinning derslerine katılıyorum ve bu dersler sayesinde (Beslenme düzenim de giderek iyileşti aynı zamanda) yağ oranımda biraz daha fazla düşüş sağlayabildim. Şu anki hedefim yağ oranımı bu civarlarda tutarak, vücuduma kas kütlesi eklemek. Bunu başarabilmek git gide zorlaşıyor ilerledikçe.
sizin uyguladığınız programlar fitness'a yönelik mi yoksa body building üzerinemi. Ben hacim almak istiyorum sizin programı uygulayıp ağırlıkları arttırıp uygularsam büyüme sağlarmı sizce?
Adına ister fitness ister bodybuilding diyin, bütün antrenmanlarımızı büyüme amaçlı yapıyoruz. Yaptığımız antrenmanların hepsi büyüme amacına uygun programlar, antrenman dışında kalan etkenler eksiksiz tamamsa (beslenme, dinlenme ve düzen) büyüme sağlamaması için hiçbir sebep yok.