BeachBoy
Üye
Reseptörlerin bazı moleküllere karşı belli bir çekimi vardır ve kabul edecekleri molekülün şekli konusunda çok titiz davranırlar. Flört kısmı önemlidir çünkü hücreye nasıl davranacağını söyler. Bu bir sinir taşıyıcı kimyasal veya östrojen gibi bir hormon ve hatta özel olarak tasarlanmış bir ilaç olabilir. Bazı ‘anahtarlar’ hücrenin hareketini başlatır ve bazıları hareketini engeller. Araştırmalar soyanın her ikisini de yapabileceğini gösteriyor.
Hücreler soya moleküllerinin bitkiden elde edilen östrojeniyle insan vücudundaki östrojeni ayırt edemezler çünkü anahtar aynı şekildedir.
Antiöstrojenik Aktivite:
Fitoöstrojenler hem östrojen benzeri hem de antiöstrojen etki yaparlar. Yani vücutta aşırı östrojen varsa östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenin fazla etkisini giderirler, vücutta az östrojen varsa östrojen gibi etki gösterirler.
Fakat soyada en yoğun olarak bulunan iki fitoöstrojen madde olan diadzein ve genistein maddeleri doğal östrojenden 1000 kat daha az östrojenik güce sahiptir. Doğal östrojenin yerine geçen bu fitoöstrojenler doğal östrojenin üretimini bloke ederler , dolayısıyla vucut güçlü doğal östrojenin etkilerine maruz kalmaz.
Amino asit profili ile yumurta, süt ve hatta whey proteinine kıyasla daha yüksek oranda L-Arginine ihtiva eder. Kaslar için hem yapıcı hem onarıcıdır ve proteinleri parçalayan enzimleri bloke ederek (Tirozin Kinaz İnhibisyonu) protein parçalanmalarını önler. İçeriğindeki yüksek arginine GH ve testosteron hormonlarına pozitif etki eder.
Soyanın insan vücudundaki sağlık etkilerini görmek amacıyla birçok araştırmanın yapılmasına neden oldu. Ancak şimdiye kadar öğrendiklerimize göre, soya birazcık iki yüzlü çünkü hem olumlu hem de olumsuz özellikler göstererek çelişkiye düşürüyor. Yinede soyanın aşırı tüketiminden sakınmalıyız.
Bazı besinlerdeki izoflavon miktarları:
Prof. Dr. Mehmet Öz'ün Tavsiyesi:
Seçici kurul soya ağırlıklı beslenmenin hiçbir risk taşımadığını güvenle söyleyene kadar soya; meyve, sebze, kuruyemiş, çekirdek ve tam tahılları içeren bitki bazlı beslenme programının bir parçası olarak ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Soya proteini yine de fazlasıyla doymuş yağ içeren hayvansal ve süt proteinlerinin yerine kullanılabilir.
-Soya tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın (30 mg’dan fazla izoflavon almayın)
SONUÇ:
Soya protein izolatının 1 gr mında yaklaşık olarak 1mg izoflavon içermektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre günde 25-30 gr soya izolatı tüketilebilir.
Kaynaklar:
http://www.xprodoksit.com/yazi/menopoza-karsi-dogal-ostrojenler; Uzman Dr. Ayça Kaya
http://www.xprodoksit.com/yazi/soya-zararli-mi-yararli-mi ; Prof. Dr. Mehmet Öz
http://www.belgeler.com/blg/xqm/piy...ins-and-effects-of-soy-beans-on-human-health#
http://www.belgeler.com/blg/2db9/fitoostrojenler-mayis-2011-pdf ; Doç. Dr. Hüsniye Kayalar