Soya Proteini ve Östrojen (Kadınlık Hormonu)

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve BeachBoy tarafından 9 Şubat 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    [​IMG]
    Soyada (ve diğer baklagiller) bulunan birçok besleyici bileşenler arasında iki ana izoflavon çeşidi genistein ve daidzein vardır. Bu bitki bazlı bileşenler (fitoöstrojen) yapı olarak insan vücudundaki östrojene benzer.

    Reseptörlerin bazı moleküllere karşı belli bir çekimi vardır ve kabul edecekleri molekülün şekli konusunda çok titiz davranırlar. Flört kısmı önemlidir çünkü hücreye nasıl davranacağını söyler. Bu bir sinir taşıyıcı kimyasal veya östrojen gibi bir hormon ve hatta özel olarak tasarlanmış bir ilaç olabilir. Bazı ‘anahtarlar’ hücrenin hareketini başlatır ve bazıları hareketini engeller. Araştırmalar soyanın her ikisini de yapabileceğini gösteriyor.


    [​IMG]

    Hücreler soya moleküllerinin bitkiden elde edilen östrojeniyle insan vücudundaki östrojeni ayırt edemezler çünkü anahtar aynı şekildedir.

    Antiöstrojenik Aktivite:

    [​IMG]

    Fitoöstrojenler hem östrojen benzeri hem de antiöstrojen etki yaparlar. Yani vücutta aşırı östrojen varsa östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenin fazla etkisini giderirler, vücutta az östrojen varsa östrojen gibi etki gösterirler.

    Fakat soyada en yoğun olarak bulunan iki fitoöstrojen madde olan diadzein ve genistein maddeleri doğal östrojenden 1000 kat daha az östrojenik güce sahiptir. Doğal östrojenin yerine geçen bu fitoöstrojenler doğal östrojenin üretimini bloke ederler , dolayısıyla vucut güçlü doğal östrojenin etkilerine maruz kalmaz.

    Amino asit profili ile yumurta, süt ve hatta whey proteinine kıyasla daha yüksek oranda L-Arginine ihtiva eder. Kaslar için hem yapıcı hem onarıcıdır ve proteinleri parçalayan enzimleri bloke ederek (Tirozin Kinaz İnhibisyonu) protein parçalanmalarını önler. İçeriğindeki yüksek arginine GH ve testosteron hormonlarına pozitif etki eder.

    Soyanın insan vücudundaki sağlık etkilerini görmek amacıyla birçok araştırmanın yapılmasına neden oldu. Ancak şimdiye kadar öğrendiklerimize göre, soya birazcık iki yüzlü çünkü hem olumlu hem de olumsuz özellikler göstererek çelişkiye düşürüyor. Yinede soyanın aşırı tüketiminden sakınmalıyız.

    Bazı besinlerdeki izoflavon miktarları:

    [​IMG]

    Prof. Dr. Mehmet Öz'ün Tavsiyesi:

    Seçici kurul soya ağırlıklı beslenmenin hiçbir risk taşımadığını güvenle söyleyene kadar soya; meyve, sebze, kuruyemiş, çekirdek ve tam tahılları içeren bitki bazlı beslenme programının bir parçası olarak ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Soya proteini yine de fazlasıyla doymuş yağ içeren hayvansal ve süt proteinlerinin yerine kullanılabilir.

    -Soya tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın (30 mg’dan fazla izoflavon almayın)

    SONUÇ:

    Soya protein izolatının 1 gr mında yaklaşık olarak 1mg izoflavon içermektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre günde 25-30 gr soya izolatı tüketilebilir.


    Kaynaklar:

    http://www.xprodoksit.com/yazi/menopoza-karsi-dogal-ostrojenler; Uzman Dr. Ayça Kaya
    http://www.xprodoksit.com/yazi/soya-zararli-mi-yararli-mi ; Prof. Dr. Mehmet Öz
    http://www.belgeler.com/blg/xqm/piy...ins-and-effects-of-soy-beans-on-human-health#
    http://www.belgeler.com/blg/2db9/fitoostrojenler-mayis-2011-pdf ; Doç. Dr. Hüsniye Kayalar
     

    Ekli Dosyalar:

    Rambo16, spine, mista ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. TürkYurdu
    Offline

    TürkYurdu Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2011
    Mesajlar:
    188
    Beğenileri:
    238
    Ödül Puanları:
    0
    Paylaşımınız için çok teşekkürler.
    Yazıyı anlayabildiğim derecede okumaya çalıştım.
    Son olarak Mehmet Öz'ün tavsiyesi kısmındakileri okurken kafam oldukça karıştı.
    Daha doğrusu beslenme konusunda dikkat etmemiz gereken bir husus gözüme çarptı.
    Soya protein izolatı 1 gr mında yaklaşık olarak 1mg izoflavon içeriyorsa ve bizim
    30 mg’dan fazla izoflavon almamamız gerekiyorsa. İçindekiler kısmını okuduğumuzda
    hemen hemen içerisinde 5gr'dan fazla protein bulunduran bütün ürünlerin içeriklerinde ihtiva ettiği soya proteini barındıran ürünleri tüketmememiz gerekiyor.
    Bir çok hazır gıdanın içindekiler kısmını okuduğunuzda soya proteini içerdiğini göreceksiniz.
    Bu gıdalardan oldukça az tüketsek bile hemen hemen tüm hazır gıdalarda bulunan soya proteini sağlığımız açısından bir tehlike teşkil ediyor.
    Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
    Saygılar.
     
    FedoR bunu beğendi.
  3. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    TürkYurdu
    Evet bu konuda haklısınız. Özellikle sosis , salam , işlenmiş tavuk gıdalarında ( schnitzel , naget , köfte , burger vb. ), protein açısından zenginleştirilmiş bisküvi ve kurabiyelerde ve son zamanlarda hazır çorba üreticileri ve catering firmaları parça et veya kıyma ile %50 granül yapıda tekstüre soya proteinini karıştırmaktadırlar.
    Aşırı izoflavon tüketimi testosteron hormonunun baskılanmasına sebep olabilir. Bu ürünlerin içeriklerinde ne kadar soya ürünü olduğu tam olarak bilinmiyor. Onun için bu tür hazır gıdaları tüketmemekte (veya az tüketmekte) fayda var.
     
    spine ve FedoR bunu beğendi.
  4. CarpeNoctum
    Offline

    CarpeNoctum Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2009
    Mesajlar:
    702
    Beğenileri:
    1.298
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Zimbabwe
  5. HawkMoonX
    Offline

    HawkMoonX Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    soyayla ilgili iki farklı tez vardır 1. tez fitoöstrojenler yüzünden östrojen arttırdığı ve erkekliği azalttığı. 2. tez ise yükselen östrojen seviyesini bastırmak için vücudun daha fazla testosteron üretmesi (testo kürlerinde vücudun östrojen üretmesi gibi aynı). muscle&fitness türkiye degisinin ocak 2012 sayısından kendim yazarak alıntı yapıyorum:
    "M&F olarak soya proteinin nitrik oksit seviyesini arttırma, antrenman sonrası kasların toparlanmasına yardımcı olma, kas büyümesi ve yağ kaybını teşvik etme yeteneklerini tekrar tekrar söyleyerek hakkını vermeliyiz...(soya ve sperm sayısıyla ilgili birçok şey yazdıktan sonra) O nedenle medyanın soya hassasiyetine kulak asmayın. M&F'in size soyayla ilgili gerçek beslenme değerlerini verdiğinden emin olabilirsiniz. Antrenman öncesi ve sonrası içeceğinize 10 gram ekleyerek kas büyümenizi arttırmak için soya kullanmaya devam edebilirsiniz." -Dr. Tabatha Elliott

    Karar ve tercih sizin :) Ben 1 kg soya proteini aldım ve whey proteinle 2:1 oranında karıştırarak kullanacağım.
     
    spine bunu beğendi.
  6. hakankabaoglu
    Offline

    hakankabaoglu Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2011
    Mesajlar:
    524
    Beğenileri:
    199
    Ödül Puanları:
    0
    soya kullanılmalı mı kullanılmamalı mı

    simdi buna göre soya kullanılmalı mı kullanılmamalı mı tam olarak anlayamadım?mhp probiotic alacagım almaya korkuyorum içinde soya var diye?:(hyper_
     
  7. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123

    Sonuç bölümünde kullanımı hakkında bir açıklama yaptım. İsteğe göre kullanılabilir. Yazıda da belirttildiği gibi soya biraz 2 yüzlü bir bitki hormonlara pozitif yönde de negatif yönde de etki edebiliyor. Şuan için günde 25-30 gr kadar kullanılabileceği açıklanmış.

    Zaten öyle korkulacak bir durumda yok internette soya hakkındaki çoğu haberin abartı olduğunu düşünüyorum. Lakin kesin şuan için bir kanı da olmadığı için sınırlı kullanılmasından yanayım.
     
    spine ve HawkMoonX bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş