Süt ne kadar sağlıklız ise ürünleride o oranda sağlıklı

Konusu 'Geri Dönüşüm Kutusu' forumundadır ve heldic tarafından 2 Haziran 2012 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 22 üye.
  1. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0

    zaten söyledim neden tüketiceğimizi daha kolay tüketiyorum ben kendim için ayranı mesela tek başına içemiyorum sevmiyorum yada yoğurtu sütün fermantasyonlarının hepsini anca yemeğin yanında yerim ama bolca yerim sütün kendisi hariç tek başına yiyebildiğim bir süt hali yok.
    hayır sen dediğin sadece + sı yok olarak anlamıştım ama fermantasyonların karşısında + sı olmasa bile sütü fermantelerinden daha fazla seven insanlar içmekten kaçmamalı. siz fermantelerin karşısında bir + sı yok deseydiniz bi itirazım olmayacaktı ama sütü süt olarak tüketmenin hiçbir + sı yok deyince itiraz ettim.

    adaptasyon, alışma diyorum. evrim o kadar kolay değil demişsiniz fakat düzenli süt içenlerde bi anket yaparsak çoğunda süt içtikten veya yoğurt yedikten sonra gaz problemi olmadığını süt içenlerde gaz problemi olduğunu görürüz bu nedir peki? vücut alışmıyorsa ve itiraz ediyorsa neden gaz problemi yaratmıyor?

    benim amacım kimsenin düşüncesini hiçe saymak değil ama adapte olmak dediğimiz olay vücutta da oluyor bunu asıl biz VG ciler bilmeliyiz nasıl ki vücudumuz 3 aydan fazla bir programda gelişme göstermiyor ona ALIŞIYOR ise kas dokumuz alışıyor ise sindirim sistemimizdeki bakterilerde buna aynı şekilde cevap vereceğini biliyorum.

    Benim bilimsel kaynak paylaşamamamın nedeni ise savunduğum konu sütün zararlarına itiraz değil. sütün zararlarıyla yararları oranı fermantasyonlarının yanındaki yarar oranları ve vücut adaptasyonu bunların hepsini birarada araştıran bi bilimsel veri bulamadım yabancı dilim iyi olmadığı için diğer kaynaklarıda araştıramıyorum.
     
    Son düzenleme: 7 Haziran 2012
  2. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Gördüğüm kadarıyla görüşü savunanlar da, karşı olanlar da bilimsel makale ile cevap vermek konusunda biraz eksik davranıyor. Umarım tartışmanın gidişatı bu yönde olmaz.

    Bugün konuyu gördükten sonra merak edip yaptığım bir araştırmada bu makaleye rastladım.

    http://www.ajcn.org/content/86/2/373.abstract?sid=6cc4e749-2ddd-44a8-a762-e13c42bc70e1

    İngilizcesi olmayanlar için bu araştırma sonuçta şunu açıklıyor: Düzenli bir şekilde idman sonlarında süt tüketen, spor çalışmalarının başındaki ağırlık çalışan bireylerde, idman sonunda (iso-enerjik) soya veya karbonhidrat tüketenlere göre, kas gelişimi (hypertrophy) ciddi miktarda artmaktadır.

    Süte karşı olanların konu hakkındaki görüşlerini duymak isterim.
     
    technical1967, AkrepHan ve ModiXvoorN bunu beğendi.
  3. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    biri hayvansal protein biri bitkisel tabiki hayvansal tarafi agir basar


    Yaptigin calisma

    Süt ve yogurt karsilastirmasi olsun ki birseye varalim

    Soya ve sütu karsilastirmiyoruz

    Süt ve yogurdu karsilastiriyoruz benim yayinladiklarim bilimsel calismalar sayfanin en basina bakabilirsin
     
  4. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    İlk olarak bahsettiğiniz ve benim mesajımdaki araştırma (ve bunun sonucu olan makale) benim çalışmam değil. Bu yüzden "yaptığın çalışma" demeniz yanlış.

    İkincisi sanırım yazılanları detaylı okumamışsınız. Karşılaştırılan sadece soya değil, aynı zamanda sadece karbonhidrat alan bireyler ve plasebo alan kontrol grubu da var. Bu yüzden burda süt tüketen ve ağırlık çalışan bireylerin, süt tüketmeyen bireylere karşı da avantajlı olduğunu görüyoruz.

    Üçüncüsü, bir bilimsel makaleden faydalanmak için ille sizin istediğiniz konuyu içermesini bekleyemezsiniz. Yani demek istediğim, bir süt-yoğurt karşılaştırması olmasa da bu makaledeki bilgiler süt tüketimi ile ilgili başlığı takip eden kişiler için bilgilendirici olabilir.
     
    technical1967 bunu beğendi.
  5. ZeusS_
    Offline

    ZeusS_ Yeni Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2011
    Mesajlar:
    1.122
    Beğenileri:
    1.892
    Ödül Puanları:
    0
    Dostum, sence de biraz alakasız bir örnek olmadı mı bu?
    Süt ile fermente sütleri karşılaştırıyoruz.

    İkinci olarak ise elimizde ki makineye uygun beslenmeden bahsettik, bunu fermente sütler ile sağlayabileceğimizi anlattık...

    Çıkartımını gerçekten anlamadık, biraz daha açarsan nasıl bağladığını ;)
     
  6. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu başlığa atılan ilk mesajı referans alıyorum. Tartışmanın gidişatı fermante süt ürünleri olsa da çıkış noktası süt tüketiminin zararı üzerine. Bu yüzden süt tüketmek mi, tüketmemek mi, yoksa fermante ürünleri mi tüketmek diye kişinin kafasında 3 farklı soru oluşması doğal. Ve eğer pozitif getiri sağlayacak bir tartışma yapmak istiyorsak bence üç durumu da dikkate almalıyız.

    Ben de burda, bu konuyu hedef alacak bir çalışmayı paylaşmak istedim.

    Yani konunun gidişatını takip eden ve benim eklediğim makaleyi de inceleyen bir şahsın yapacağı çıkarım büyük ihtimalle şu şekilde olacaktır :

    "Fermante Süt ürünleri Tüketmek > Süt Tüketmek > Hiç süt ürünü tüketmemek"

    Umarım biraz daha açıklayıcı olabilmişimdir.
     
    technical1967 bunu beğendi.
  7. ZeusS_
    Offline

    ZeusS_ Yeni Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2011
    Mesajlar:
    1.122
    Beğenileri:
    1.892
    Ödül Puanları:
    0
    Yani şunu mu demeye çalışıyoruz;
    süt bağırsak florasına uygun değildir, bunu biliyoruz, fakat x besinleri ile karşılaştırıldığında daha fazla hipertrofi sağlar, öyleyse sağlıklıdır, iyi sindirilememesini göz ardı edebiliriz...
     
  8. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    Extravaganza

    sütdeki protein kaynagı tabiki kullanılacaktır nolmus ki ?

    sütün yogurt kefir veya peynir e göre daha saglıklı olup olmadıgını karsılastırmalıyız bizim amacımız

    süt ve süt ürünlerini karsılastırmak
     
  9. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    @ZeusS

    Aynen öyle. Salt amaç hipertrofi ise; diğer kaynaklara göre daha avantajlı.
     
  10. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    288
    Ödül Puanları:
    0
    Süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir ve süt büyüme ve gelişme hormonunun sentezini arttırır.

    Referans:Teagasc Süt Ürünleri Araştırma Merkezi ve ABD Tarım Bakanlığı
    Kaynak:
    http://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/health-benefits-of-milk.html

    buda sütün büyüme hormonunu engellediğini söyleyenlere gelsin anne sütüne oranla inek sütü daha fazla protein içerdiği için

    http://www.nutrociencia.com.br/upload_files/artigos_download/Prentice,%202011.pdf

    tam ingilizcem olsaydı daha bi çok akademik makale bulmuştum ama amalesef translate ile ve yarım ingilizceyle okuyabildiklerimi paylaştım sadece


    hayır bende süt ürünlerinin sütten daha fazla yaraı olduğunu söylüyorum ama hepaynı şeyleri tekrar etmiş gibi olacam ama sütü düzenli içen birisi süt ürünlerinden alacağı yararın %80 ini sütten alabilir. bunu anlatmaya çalışıyorum. siz buna karşılık bişeyler geliştirmek yerine aynı konu üzerinde duruyorsunuz eğer buna karşı çıkıyorsanız tartışalım ama yoğurt ve peynir gibi ürünler daha fazla yararlı bunu inkar etmiyorum. Sütten yarar alınamaz alınsada çok düşük olur yaklaşımınız yanlış.zarardan bahsedicek olursakda peki siz yoğurt ve peynirin yapımında katkı maddesi olmadığına zararsız olduğuna eminseniz tamam.
     
    Son düzenleme: 7 Haziran 2012
    Extravaganza bunu beğendi.
  11. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    AkrepHan


    yazımın basından sonuna kadar EV YOGURDU yazıyorum süt ve süt ürünleri demis ? yani süt ün artısı yok

    dedigimiz gibi yüzde 80 senin kafandan attıgın bir rakam

    süt ün insan vucuduna zararı varken neden iceyim

    bana bunu acıklarmısın evde yaptıgım yogurt var ben süt icecem neden ?
     
  12. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Yazılan yorumları pek takip edemedim, bu yuzden başlık için yorum yazıyorum.

    Buldugunuz makalelerin en az tersini söyleyen bir o kadar da makale mevcut. Bunları okumak güzel, ama güvenilirliği tartışılır. Gerçekten çok kestirip atılan yorumlar görüyorum.

    Süt dediğimizde UHT mi, Pastörize edilmiş mi vs gibi sorular önce sorulmalı. Çünkü ikisi arasında ciddi bir ısıl işlem farkı bulunuyor. Sütü inekten aldıktan sonra kendiniz onu yine ısıtmak zorunda kalacaksınız ve bunun 40-50 C oldugunu düşünmüyorsunuzdur umarım. Bu mantıktan bakıldıgında, pastörize edilmiş sütün kullanımı daha mantıklı çünkü ısıl işlemi en optimal düzeyde olanıdır. UHT ise, pastörizeye göre cok daha yüksek sıcaklıkta ısıl işlem görür ama birkaç saniyelik işlemdir bu, bu yuzden zannedildiği kadar da çok değer kaybetmesi mantıklı olmayacaktır. İçerik tabloları gerçekten belli süreçlerden geçirilerek oluşturuluyor, onlar keyfi değerler değildir.

    Amino asit profili yok demiş birisi. İçeriğinde protein var ve hayvansal bir protein türü, dolayısıyla mecburen sahip oldugu değere göre bir aminoasit profili olacaktır tabiki de. Herkes kendi dünyasından yazıyor, ne ilginç!

    Şu da var; gerçekten diğer ürünlerle kombine edilmesi çok ta doğru olmayan bir ürün. Yapısında bulunan yüksek laktoz özelliği yüzünden, genel olarak tek başına tüketmek daha mantıklı olacaktır.

    Çoğu insan sütü doğru kullanmayı bilmediğinden sütün zararlarını tartışmaya başlıyorlar. Aksine, süt hacim isteyenler için birebir bir kaynaktır çünkü yapısı itibariyle biraz komplekstir. İçinde karbo oranı bir protein kaynağına göre azımsanmayacak ölçüdedir ve içerdiği karbo türünün glisemik endeksi cok düşük oldugundan sindirim süresi gittikçe uzuyor. Bunun artısı vücudu uzun süre besleyebilmesi; eksisi de, gece yatmadan önce içilmesi hormonal açıdan bazı eksiler getirebiliyor.

    İnsülin ve büyüme hormonları birbirlerine bağlı çalışırlar ve insülin protein + karbonhidrat metabolizmasını da uyarmasına ragmen, büyüme hormonunun aktifliğinin arttıgı uyku saatlerinde, insülin karbo metabolizmasında hız düşüşü meydana getirecektir, çünkü gece düşen bazal metabolizma hızı insülinden meydana gelen karbo metabolizmasındaki sentez hızını olumsuz etkileyebilecektir. Gece yine tüm metabolizmalar çalışır her zamanki gibi, ama sütten gelen düşük endeksli karbo vücuda girdiğinde yine ona mukabil gerekenden daha hızlı bir karbo metabolizma hızı + bazal metabolizma hızı gerekecektir, ama bazal metabolizma hızını bir işlev için cok yormak, gece yenilenme adına alınan verimi düşürebilecektir. Bu yüzden, sütün gece tüketimi bu açıdan biraz daha kısıtlayıcı olabilir.

    Şöyle düşünün; zengin içeriği olan ve vücudu doyurabilen bir ürün-> mineral ve vitamin değerleri gayet iyi, casein ve whey barındırması, onu gün içinde kullanılması için çok mantıklı bir ürün yapıyor. Tek kelimeyle, uzun süre ANTİ-KATABOLİK özelliği sağlayan cok ender ürünlerden bir tanesi.
     
    Azi, AkrepHan ve pycantric bunu beğendi.
  13. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    D.Wolf


    uht yi övüyorsunuz fakat uht sütler neden se eksimiyor aylarca bozulmuyor ?

    Neden mi cünkü tamamen ölü

    ısıl islem gören sütdeki faydalı bakteriler ölüyor

    mayalandıktan sonrada aynı amino asid zinciri var

    bizim karsılastırmamız süt ürünleri ile süt arasındaki zarar yarar
     
  14. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    @D.Wolf

    D.Wolf konuyu güzel özetlemişsiniz. Sizinle tamamiyle aynı fikirdeyim. Gün içi ve gece tüketimi konularında ben de okuduklarımdan ötürü benzer bir inanca sahibim. Dolayısıyla gün içerisinde süt, gece yatarken light beyaz peynir ve yağsız lor kullanmayı genellikle tercih ediyorum uzun süredir.

    Bugün iş saatlerim biraz yoğun geçti. Yarın mümkün olursa sizlere idman sonrası süt tüketimini ve diğer whey ile kombine dekstroz içerikli içeceklerin üzerine de birşeyler paylaşmak isterim. Hatta bunu ayrı bir başlıkta yapmak daha bile doğru olabilir. Sanıldığının aksine sütün hala bir çok avantajı olan bir ürün olduğunu düşünmekteyim.


    @heldic,

    Belirttiğiniz üzere, ısıl işlem bakterileri öldürmekte. Ki bu hepimizin kabul ettiği tarafı. Fakat D.Wolf'un değindiği kısım ise, ısıl işlemin kısa süreli olmasından mütevellit aminoasit profilinin bir bozulma yaşamadığı yönünde. Benim aklıma burda şöyle bir soru geliyor. İçtiğimiz süt aminoasit bakımından doğalına oldukça yakın ama sadece bakteriler mevcut değil. Peki bu durumda, sütün yanında yiyeceğimiz farklı yiyecekler ile bu bakteriyel anlamdaki açığı kapatmamız mümkün müdür?
     
    Son düzenleme: 7 Haziran 2012
  15. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    Extravaganza

    kısa süreli sıkıstırma yöntemi ile bakteriler yok edildigi icin amino asitler de aynı sekilde zarar görmekte

    ve cok saglıksız
     
  16. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    UHT öncesi ve sonrası aminoasit profilinde ciddi anlamda zarar oluştuğunu gösteren bir makale mevcut ise kesinlikle okumak isterim. Bakteriler değil ama, aminoasitleri kastetmekteyim.
     
  17. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
  18. hasanateş
    Offline

    hasanateş Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2011
    Mesajlar:
    509
    Beğenileri:
    565
    Ödül Puanları:
    103
    Pınar, sütaş ve sek süt'e mail attım bu konu ve iddialar için, üye olup cevap verirler umarım :)
     
  19. ZeusS_
    Offline

    ZeusS_ Yeni Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2011
    Mesajlar:
    1.122
    Beğenileri:
    1.892
    Ödül Puanları:
    0
    Bahsettiğiniz süt üreticilerinin bir üst derneği idi sanırım, bu iddialara yanıt vermeye çalışmışlardı yazılı basın açıklaması yaparak.
    Ama içinde fazla bilimsel bir veri hiç yoktu; daha çok duygusal bir açıklamaydı, işte biz yıllardır sütünüzün bozulmamasını sağlıyoruz siz çıkıp emeklerimize ihanet ediyorsunuz, sizde doktormusunuz, sizde adammısınız tarzı bir açıklama idi...

    Ahmet Aydın hoca da çıkıp buna tam 3 sayfalık bilimsel bir makale ile cevap vermişti yanlış hatırlamıyorsam, bayağı bir yerin dibine sokmuştu.

    Gerçek şu ki Ahmet Aydın hoca gibi bağımsız doktorlar; kapitalist tıbba karşı ve insanların uyduruk hastalıklar üzerinden ilaç kölesi yapıldığı tıbba karşı hiç bir çıkarları olmadan karşı duruyorlar!
    Gerçek den de şuan günümüzde insanları ilaç haracına bağlayan bir çok hastalık doğru bir beslenme alışkanlığı ile hiç başlamadan durdurmak mümkün.

    Yani anlayacağınız şimdiye kadar hayatınızdaki bütün kurumlar tarafından aldatıldınız.
    Sizi hasta edecek tahıl ve hızlı şeker kaynakları ile aldattılar bu besinlerin bağımlısı haline geldiniz, obez oldunuz, mutsuz oldunuz, sağlığınızı kaybettiniz.
    Hastaneye gittiğiniz çok güzel bir kumpasda bu sefer orada işletildi, size bu hastalıklarınızın yanlış beslenmelerden dolayı olduğu asla söylenmedi, bunun yerine geçici rahatlama bulduğunuz ilaçlarla birde oraya ütülerek kandırıldınız...

    Bu bahsettiğim" süt üreticileri vs bağımsız doktorlar tartışmalarının" bulduğum verilerini bu başlıkda yayınlıyacağım.
    Madem böyle bir istek geldi.
    O iddiaların zamanında yanıtlanmışı var ;)
     
    Azi, hasanateş ve Erkel bunu beğendi.
  20. lakers44
    Offline

    lakers44 Üye

    Katılım:
    22 Eylül 2011
    Mesajlar:
    275
    Beğenileri:
    148
    Ödül Puanları:
    53
    bu işin basit bir yonu ve cozumu var arkadaslar. 1 hafta duzenli sut için ve etkilerini izleyin vucudunuzda. sayet benim gibi gaz, siskinlik , sindirim zorlugu , karın agrısı gibi sikayetleriniz varsa zaten içmezsiniz. yok içtim bana hiçbir olumsuz etkisi yok diyosanız için gitsin. deneme yanılma ve vucudu tanıma yontemi burada en garantisi. bosu bosuna uzatmanın alemi yok bu konuyu. sut için ve izlenimleriniz sizde kalsın :D olumluysa icmeye devam , olumsuzsada ister devam ister tamam deyin size kalmıs :D
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş