Süt ne kadar sağlıklız ise ürünleride o oranda sağlıklı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Vaaauuuvvv süper bir nokta yakalanmış.
Sağılmadığı zaman inek süt verir mi, yoksa vermez mi?

Olurunu iddia eden de, aksini iddia eden de lütfen bilimsel veri ile konuşsun ;)
Bizde okuyup bir sonuca ulaşalım ;)

Konuyu lütfen 2li polemik şeklinde; aç google bak, ben köyde denedim ...vb haline getirmeyelim ;)

burasıda önemli bir nokta ama bir önemli noktada önceki mesajlarda heldic in kendi eliyle verdiği kozdu. Finlandiyadan bahsetti en yüksek süt tüketimi olan ülke ve bende o ülkenin milli gelirini ve yaşam süresini yazdım görüldüğü üzere:
bu konu baya bi baş ağrıttı artık ciddi ciddi ker konunun altına yazdıklarınızı cevaplamanın vakti geldi.

*Birincisi her canlının sütü kendi yavrusu içindir fakat inek,keçi gibi SÜREKLİ süt veren hayvanlar hamile olmadıklarında bile süt verebildikleri için yani sütü üretebildikleri için bunların sütünün sadece kendileri için değil onlardan daha zeki olan formların onu kullanması için yaratılmış ve evrimleşmiştir. Herhangi bir hayvanın (aslan,zebra) sütünü içmememizin sebebide budur. bunlar sadece hamileyken süt verir yavrusu içindir ama bizim sütünü tükettiğimiz canlılar hamile değilkende süt verebilir.Fakat gebe ineğin sütünü tüketirken yüksek derecede östrojen olduğu için bu sadece ineğin yavrusuna özeldir. Ayrıca inek yavrusu büyüyünce annesinin sütünü içmez fakat annesi sütü üretmeye devam eder buda sütünün sadece yavrusu için olmadığının bir göstergesidir.
Örnek: Asya'da gebe ineklerin sağılmamasına karşın Kuzey Avrupa'da hayvanlar yılın 300 günü civarı sağılır Asya'da meme kanseri görülmesi çok düşüktür.
Bu yazdıklarımı bir düşünün
*Pastorizasyon konusunda görüşlerinize katılıyorum. Süt doğal olarak alınmalıdır fakat günümüz şartlarında çiğ süt bulmak çok zor olduğu için günlük süt içilebilir zaten insan vücudu eğer doğduğundan beri sütü içiyorsa ona karşı adaptasyonunu tamamlamıştır süt içme alışkanlığı olan bireylerin gaz şikayetinin diğer bireylere oranla az olduğu dikkatinizi çekmiştir umarım.
*İneklerin doğal beslenmediğinden ve hastalıklı olduklarından bahsetmişsiniz burda iş devlete düşüyor ama Türkiye'de neye dikkat ediliyor ki buna dikkat edilsin? Ben sütün zararları adlı tezinizi çürütürken sadece doüal süt için konuşuyorum. Pastorize süt veya UHT sütlerin zararlarını bende sizin kadar biliyorum. Ama çiğ süt içme imkanı olmayanlarda kutu süt yerine Günlük şişe sütü tercih ederlerse daha az zarar görebilecekleri kanaatindeyim. (bağırsak enfeksiyondan bahsetmiyorum o ilgililerin suçu sütün veya ineğin değil)
*Süte sadece kalsiyum kaynağı olarak bakıp kimse sadece ondan medet ummuyor çünkü sütün içindeki proteinin emilimi için yüksek mikarda yeşil sebze ve fosfor yenmesi gerekiyor ama süt içen bi birey bunları zaten günü gününe yiyor çünkü vücut onu istediğini söylüyor ve bu kişide yeşil sebze alışkanlığını da başlatıyor.
*O kadar konudur sütün morfin etkisi yaptığını yazmışsınız bende araştırdım ve morfin etkisi yaptığını söyleyen sitelerde bilimse bir cümleye rastlamadım aynı cümleleri kopyala yapıştır yapıp yazmışsınız ama sütün içinde ne varda böyle morfin etkisi yapıyor bunu yazmamışsınız isterse dünyaca ünlü bir profesör bunu yazmış olsun ama sütün içindeki hangi maddenin morfin etkisi yazdığını söylemediği süerce benim gözümde değeri yoktur. O benden iyi bilecek tabii ki ama dedikelrini ispatlamazsa sadece mevkisine bakıpda onun her dediğine körü körüne inanmak cahillik,bağnazlıktır.
*Bu arada verdiğiniz tabloyu bi kaç yerde daha gördüm yanıltıcı bir tablo

Finlandiya:
Ortalama Ömür: 77.75 yıl (2002 tahmini) (80 yılı geçtiğini düşünüyorum)
Okur Yazarlık Oranı: % 100 (1980 tahmini)
Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 25 800 $ (2001 tahmini)

başka bişey belirtmeme gerek yok sanırım

bir özel noktada heldicin kendi bahsettiği finlandiya ama onun üzerinde durmadı.

şimdi ineklerin süt vermesini araştırıyorum en yakın zamanda cevap vericem

Vaaauuuvvv süper bir nokta yakalanmış.
Sağılmadığı zaman inek süt verir mi, yoksa vermez mi?

Olurunu iddia eden de, aksini iddia eden de lütfen bilimsel veri ile konuşsun ;)
Bizde okuyup bir sonuca ulaşalım ;)

Konuyu lütfen 2li polemik şeklinde; aç google bak, ben köyde denedim ...vb haline getirmeyelim ;)

benim bildiğim sağılmaz ise hayvan acı çeker bir süre sonrada sonrada memesi kurur süt falanda vermez artık . ve sanırım yanlışta olabilir ama sağılmaz ise meme çatlayabiliyordu

ama eğer sağılmaya alışmassa sadece yavrusu için üretir süt

tabiki sagilmayan inek sut vermez

Biz onu yavrusu iciyor diye kandirip süt verdiriyoruz

inek normalde süt vermez sagmayin gorceksiniz zaten bir canlinin baska bir canli icin köle gibi yaratilmis olduguna kim inanabilir

Inek insana süt vermek icin yaratilmis olsa neden dogada insan görunce gel beni sag demiyor :)

O zaman kisir inegin de sut vermesi lazim neden vermiyor ?

hmm araştırınca gördüm ki inek sütünü yavrusu için üretmeye başlıyor fakat sonrasında sağılan bi inek sağılması kesilirse göğsü çatlayıp ölüyor buda süt veren ineklerin normal ineklerle karıştırılmamasını icap ediyor. Biz ineklerden köle gibi yararlanmıyoruz sadece beslenmek amaçlı yararlanıyoruz zekamızı kullanıp köleler gibi yararlanan köylüler cahiller yokmu ? var. ineklere vurarak onları yönetenler var . buda süt kalitesini etkilediği gibi besin değerlerinide etkiliyor.

sizin dediğniiz mantıksız o zaman bitkilerde canlı onlarıda köle gibi kullanıyoruz. hayvanlar hareket eder bitkilerden tek farkı bu anlamaıdğınız şeyde bu.

hangi doktora veya spor salonu hocasına gittiysem sütün önemini belirtti siz burda gelmiş zararlı diyorsunuz burdan aklında soru işareti olan arkadaşlara sesleniyorum geçmiş mesajlarımı okuyun eğer ikna olmuyorsanız üniversite hastanesine ve spor salonu hocanıza sorun.

@AkrepHan bitkilerin gerçek bir bilinci yok ama hayvanlar gibi

bazı bitkiler var. çiçek diyelim sevince açanlar veya sevmeyip hor davranınca 'küstü' denip solanlar.
Hayvanlar birbirini tüketebiliyorve birbirlerine doğrudan bir fayda sağlıyabiliyorlarsa bazı karaktersizler hariç (hayvanlara kötü muamele yapanlar) bizde hayvanları yaşamamızı kolaylaştıracak ve doğrudan bize fayda verebilecek şekilde kullanabiliriz. Doğanın kanunudur bu. Doğadaki bütün canlılar birbirlerini tamamlayan bir zincir gibidir. Mesela biz sağdığımız ineğe iyi davranıyorsak bir eşya gibi değilde onu severek yaklaşıyorsak inek bundan memnun olur köpek gibi. köpekde insanın en sadık dostudur derler.Yada aynı şekilde hayvanlara keserken acı hissettirmemek. Burda önemli olan yediğimiz hayvan değil. İnsanın kendisine olan saygısıdır. Hayvana iyi davranmaktır. Ve aldığını doğaya geri vermektir. İnsanın bilinci ve sorumluluğu bence budur.

Mesela sırf tadı güzel diye yavru bir hayvanı yemek yanlıştır. Ama kestiğiniz ağacı dikiyorsanız. yediğiniz hayvanı doğaya geri kazandırabiliyorsanız (para=kasap=fabrika=üretim=üretici=köylü=yayla) o zaman insanlık sorumululuğunuzu yerine getirmiş vede fayda ağlamış olursunuz.

bu mesaj tamamen konudışı oldu ama konusu açılmışken kendi görüşlerimi belirtmek istedim .

süt hakkında hala dediklerimi savunuyorum üniversite hocalarına ve spor salonu hocanıza sorun

AkrepHan

saadete gelirsek

inek sütü yavrusu icinmi üretiyor insanlar icin mi ?

süt ısıl islem görünce zararlı oluyor mu ?

sütün zararları üzerine 1 kitap doldurcak makale var bilimsel calısma var bunlara senin spor hocan doktorun ve sen ulasamamıssanız bu sizin sorununuz

inek insan icin süt verir vs gibi ici bos bu bilgileri nerden alıyorsunuz cok yanlıs kaynaklar

ben mutlu yasayabilen inek oldugunu sanmıyorum normalde inek 10 20 sene süt vercekken sagım makineleri ile isi 2 3 sene de bitiyor bu soylediginizin ne kadar celiskli oldugunu da gösteriyor

Son düzenleme:
@AkrepHan bitkilerin gerçek bir bilinci yok ama hayvanlar gibi

Uzun zaman önce okumuştum tam hatırlamıyorum ve kesin doğrudur demiyorum ama sanırım japon bir bilim adamı su üzerinde deney yapmıştı, 1. bardaktaki suya hergün hakaret etmişti, 2. bardakdaki suya da hergün güzel şeyler söylemişti, 1. bardaktaki suyla 2. bardaktaki suyun yapısı değişiyodu sonunda,bitkiyi geçtim su bile etkileniyor yani, bilinçleri var diye düşünüyorum, kaldıki evde çiçek yetiştirenler bilir kendiniz deneyin birine güzel sözler söyleyin ötekiyle ilgilenmeyin aradaki farkı göreceksiniz,

İnsanoğlunun bilmediği ve bildiğini sandığı milyon tane şey var, çok değil 3-5 sene önce bangır bangır doktorlar yumurta yemeyin diye bağırıyordu, o zamanlarda da forumlarda yumurtanın zararları diye makaleler paylaşılıp yumurta kötüleniyordu, şimdi durum tam tersi yumurtaya en yararlı yiyecek olarak bakılıyor, süt konusunda da bu kadar emin konuşmayın, fare zehiri içiyor, tiner çekiyor muamelesi yapmayın süt içen insanlara, gidip rakı-viski içmiyoruz, kola-gazoz içmiyoruz, süt içiyoruz süt.

Son düzenleme:
@Rinkushichi bende biliyorum bunları ama hayvanlrdaki tarzda değil o durum o bambaşka birşey senin dediğin hayat enerjisi ruhları var

ve tabikide pozitif enerji etkiler herşeyi

AkrepHan

saadete gelirsek

inek sütü yavrusu icinmi üretiyor insanlar icin mi ?

süt ısıl islem görünce zararlı oluyor mu ?

sütün zararları üzerine 1 kitap doldurcak makale var bilimsel calısma var bunlara senin spor hocan doktorun ve sen ulasamamıssanız bu sizin sorununuz

inek insan icin süt verir vs gibi ici bos bu bilgileri nerden alıyorsunuz cok yanlıs kaynaklar

ben mutlu yasayabilen inek oldugunu sanmıyorum normalde inek 10 20 sene süt vercekken sagım makineleri ile isi 2 3 sene de bitiyor bu soylediginizin ne kadar celiskli oldugunu da gösteriyor

saadete gelirsek sütısıl işlemi felan katmadan insana yarar sağlıyormu evet 1 kitap oluşturacak makale varmı ? hayır finlandiya en çok süt tüketen ülkelerdenmi ? evet? yaşam ömrü ve yaşam standartları iyimi? evet saadete gelirsek olay bu sen kabul et yada etme google kaynaklarına inan yada inanma olay bu

AkrepHan

ısıl islem görmemis süt bulabiliyormusun ?

Akrephan sütle arandaki ilişki nedir? Gerçekten çok merak ediyorum.Her süt başlığında sen varsın tartışmadan başka bişeyde olmuyor zaten.

Sutun zararli oldugunu ortaya koyan yuzlerce makale ver dogru fakat ayni sekilde yararlarinida ortaya koyan hatta zararli oldugu tezine karsi yapilmis yuzlerce calismada mevcut. Kisacasi bir kaynaga gore zararli bir kaynaga gore zararsiz, bilim su an kesin olarak ortak bir kaniya varabilmis degil. Bana gore sutu icmek isteyen icer, istemeyen icmez. Ama burada sayfalarca tartismak cok mantikli gelmiyor sonucta her iki yondede yapilan calismalar mevcut kimi zararli diyor kimi degil..

heldic
siz direk süte karşı zararlıdır diyosunuz sütün kimyasına karşı ama ben sadece kutu sütlere karşıyım BAZI İNSANLARDA günlük sütte laktoz sindirilemediğinden kötü etki yapıyor ama herkeste değil dediğim gibi evrimleşme denilen olay

sonuç olarak kutu sütü zararlıdır bu kesin bi kanıt
günlük sütte ısıl işlemden geçtiği için süt içmeyen kimselerde rahatsızlık yaratıyor
çiğ süt ise zararsız yarardır.

bu konuda hemfikirsek neyi tartışıyoruz.
ama kutu süt zararlı diye sütten soğutulmaz gereğinde kutu süt içilir ama çoğunlukla günlük tercih edilmesinde fayda var.
kutu sütü günlük süt bulamadığımızda içmemizin sebebi süt içmeyi durdurup laktaz üretimini durdurmamak.

sütle aramda bi ilişki yok sadece çok kafalar karıştı bende buna elimden geldiğince açıklık getirmeye çalışıyorum. en basitinden heldic in kendi örneğiyle cevapladım okonuyu defalarca finlandiya ile

köyde gozunun önunde sagilan inegin sütunu alsan

Evde kendi ocaginda mikroplari ölsun diye kaynatsan

Buna isil islem diyoruz biz

Bu bile sütun kimyasini bozuyor ve sütü zararli hale getiriyor

Inegin altindaki sütu kaynatmadan icemeyecegimize gore daha neyi tartisiyoruz ki

Sen kaynatmadan mi iciyorsun sütunu ?

Yada sütu kaynatiriz kimyasini bozariz onu mayalar canlandiririz faydali olur

Bu kadar basit

Dicek kelimeniz varmi?

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 22:10 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 22:08 ----------

akrephan finlandiya ornegi ile ilgili birseyler yazmissin fakat gercekten okuma geregi duymadim bu ineklerin insana sut versin diye yaratildigini soyledikten sonra

Uzun yaziydi gene sacmadir diye bakmadim

heldic'e niye kızamıyorum biliyormusunuz arkadaşlar..adam 1 kaynak ekleyip iddia ediyor..aksini iddia edenler "ben içiyorum bana birşey olmuyor" ya da "spor hocama sordum süt iç dedi" şeklinde bence aciz cevaplar veriyorlar...

ondan sonrada pm.yağıyor bazı üyeler saçmalıyor diye..taraf tuttuğumuz falan yok, yaw işte fırsat cevap verin bizde izleyelim..

heldic haklı demiyorum ama Allah rızası için biri de al sana kaynak diyemiyor..

heldic resmen bu forumun eleme sistemi oldu..kim bilimsel bilgilere sahip kim değil çıkıyor..

@diez zaten kutu sütün sağlıklı olabilme ihtimali yok malesef çünkü her doğal gıda gibi oda ısıl işlemde bozulur

hadi onu brakalım kenara süt ısıl işlem sonrası gelmiyor bize homojenize ediliyor yani resmen ıcındekı yağı basit olarak parçalıyorlar

ve o çok yararlı olan süt zararlı hale geliyor

ben kutu sütün fermente edilse dahi sağlıklı olduğunu düşünmüyorum

benim ailem şu an balkan ülkelerinden birinde yaşıyor ve sütü ısıl işlem görmeden alıyorlar hatta annem komşusuyla çok iyi anlaştığı için sabah onlara gidip sütü kendisi sağıyor ve kaynatıyor mayalıyor ve kendısı peynır-ekşimik-yoğurt-kefir yapıyor.

sütü ise sadece zevk amaçlı kahveye yada çaya lezzet için katıyorlar zaten :)

bence kutu sütü savunmaya gerek bile yok

kutu süt zaten fermante edilemiyor yada daha azi fermante oluyor

Icinde yasayan organizma olmadigi icin yogrut olmuyormus

Ben hic denemedim Ahmet Aydin beyin sitesinde yaziyordu

Cogu gidanin fermante edilmis hali cok faydali

Tursu kefir yogurt v.s

heldic'e niye kızamıyorum biliyormusunuz arkadaşlar..adam 1 kaynak ekleyip iddia ediyor..aksini iddia edenler "ben içiyorum bana birşey olmuyor" ya da "spor hocama sordum süt iç dedi" şeklinde bence aciz cevaplar veriyorlar...

ondan sonrada pm.yağıyor bazı üyeler saçmalıyor diye..taraf tuttuğumuz falan yok, yaw işte fırsat cevap verin bizde izleyelim..

heldic haklı demiyorum ama Allah rızası için biri de al sana kaynak diyemiyor..

heldic resmen bu forumun eleme sistemi oldu..kim bilimsel bilgilere sahip kim değil çıkıyor..

ilk cevapladığımda kaynak yok ama çeşitli kaynaklardan bilgi aldım kaynakçayı şu an veremem çünkü kopyala-yapıştır yapmıyorum bilgileri okuyup yazıyorum o nedenle hangi kaynağı vereceğimi bilemedim 10 20 site okuyorum. ama dediklerime bakarsanız zaten bilimsel haa ekstra olarak bilimsel kaynak isteyenler istediği üniversite hastanesine gidebilir dedim ne varki bunda ? ama dendiği gibi karşıtlı 100 lerce makale var hepsini burda paylaşmayalım zaten örneklemede bilimsel olarak yapılırsa kaynak olarak alınabilir bende finlandiya örneğini verdim ama karşımdaki düşüncemi ciddiye alıp okumayacaksa hep aynı şeyleri yazacaksa 'amaaan bu saçmadır' diyecekse bana karşı verilmiş bir cevap olmaz ve hep mesajlarındaki gibi aynı şeyi tekrarlar durur. demez ki bu adam ne diyor

finlandiya örneğini verdim ortalama yaşam ömrünü ve milli geliri verdim yani bilnçli bir yer ayrıca tarım yapılmadığı için genelde hayvansal gıda tüketiliyor et ve süt

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
Yukarı