Dediğin gibi ailenizde olmasına bile gerek yok laktoz intoleransı doğuştan süt içen kişilerde olmaz çünkü laktozu sindirebilecek enzimleri sütten almasına gerek kalmaz vücudu üretir ve laktozu sindirir. ama doğuştan süt içmeyenlerde (bazılarında) olur. dediğini gibi herkeste görülen bi hastalık değildir.
- Ekmek ve diğer fırın ürünleri
- İşlenmiş kahvaltılık tahıllar
- Toz patates, çorba ve kahvaltılık içecekler
- Margarin
- Salata sosları
- Şekerlemeler ve diğer çerezler
- Bisküvi ve kek karışımları
bunlarda laktoz içerdiği bilinmeyen diğer maddeler eğer insan doğuştan bu yana laktozu vücuda tanıtmamışsa vücut laktaz üretimini keser ve vücuda laktoz girdiğinde bunu nasıl sindireceğini bilemez buda gaz gibi şikayetleri ortaya çıkarır.
En can alıcı örnek ise
Laktoz İntoleransı avrupada çok düşük bir kesimde varken orta doğuda buna oranla baya yüksektir. bunun nedenine biz adaptasyon diyoruz. ama bu adaptasyon öyle yıllar sürmez doğuştan beri süt içen bir kişinin vücudunun laktaz üretmemesi ölümle eşdeğer tutulur bu nedenle laktoz intoleransına yakalanmaz.
kişisel görüşüm şu ki:
Türklerde avrupa ırkı gibi kısrak sütünü tükettiği zamanlar onların en ihtişamlı çağlarıydı Cengiz Han Mete Han bunlar tatitikleriyle dünyada ordu sistemine yön vermiş liderler. Ama bakıyoruz süt tüketimi imparatorluk kurulup atların kullanımı azalınca ve Türkler fakirleşip salyanesiz topraklarda sefalet çektiğinde süt tüketimi azalmış biz türklerde savaşçılık özerlliklerimizi yitirip süt,et tüketimimizi sıfıra indirdik.
sonu biraz off-topic oldu ama bölmek istemedim
Son düzenleme: 4 Haziran 2012