Dün dediğim gibi konuyla ilgili birkaç yabancı ve yerli makale atalım.
Linklerin tamamını çevirme fırsatım olmadı, vaktiniz varsa linklerin tamamını okuyalım lütfen.
UHT ve pastörizasyon ile ilgili birçok bilgi var.
JUST SAY NO TO UHT MILK
http://www.foodrenegade.com/just-say-no-to-uht-milk/
"ultra-pasteurization is an extremely harmful process to inflict on the fragile components of milk. Dexter explains that milk proteins are complex, three-dimensional molecules, like tinker toys. They are broken down and digested when special enzymes fit into the parts that stick out. Rapid heat treatments like pasteurization, and especially ultra-pasteurization, actually flatten the molecules so the enzymes cannot do their work. If such proteins pass into the bloodstream (a frequent occurrence in those suffering from “leaky gut,” a condition that can be brought on by drinking processed commercial milk), the body perceives them as foreign proteins and mounts an immune response. That means a chronically overstressed immune system and much less energy available for growth and repair."
Özetle: Sindirim enzimleriyle birleşebilecek yapıya sahip olan 3 boyutlu süt proteinleri, pastörizasyon ve UHT işlemlerinden sonra yassılaşarak ve ezilerek enzimlerle sindirilemeyecek duruma gelirler. Bu proteinler kanımıza geçtiği zaman vücut onu yabancı bir madde olarak algılayıp bağışıklık sistemini onu yok etmek için harekete geçirir...
Uncovering Hidden Truths (UHT) Milk
https://locavoredelmundo.wordpress.com/2010/10/10/uncovering-hidden-truths-uht-milk/
"UHT process inactivates good milk enzymes, leads to losses of amino acids and vitamins, and alters the flavor of the milk. It is impossible to make yogurt or keffir out of UHT milk because the milk is dead. Milk is not supposed to be dead. There are supposed to be active enzymes in milk, enzymes that support microscopic life. Lastly, there are rumors that the UHT milk once expired (an unopened/unsold) can be returned to the processing facility, reprocessed, and put back out on the shelves..."
Özetle: UHT işlemi sütteki birçok vitamin, aminoasit, ve enzimin bozulmasına, tadının değişmesine yol açmaktadır. Artık bu sütten kefir ve yoğurt yapılamaz hale gelir çünkü süt artık bu işlemden sonra
ÖLMÜŞTÜR. Bu ölü madde artık süt olarak çağırılamaz. Ayrıca bu UHT sütlerin kullanım süresi dolduktan sonra tekrar işleme sokularak yeniden paketlenebildiği şeklinde iddialar vardır…
THE 15 THINGS THAT MILK PASTEURIZATION KILLS
http://www.realmilk.com/commentary/15-things-that-milk-pasteurization-kills/
"Pasteurized milk causes asthma, and as a result doctors prescribe a diet without pasteurized dairy products. Milk triggers asthma by destabilizing MAST cells, which release histamines that cause inflammation, mucus production and bronchial spasm. Pasteurized milk is a partial food product that is missing digestive enzymes and nearly all of its beneficial bacteria. Pasteurized milk (with rare exceptions) comes from cows fed a ration based on corn and soy rather than pasture and forage. Pasteurization warps and distorts fragile proteins, making them allergenic. Raw milk is the opposite and heals and prevents asthma by stabilizing MAST cells and reducing inflammation as shown by dramatic lowering of C-reactive protein levels. Raw milk rebuilds immunity by allowing the safe consumption of biodiversity in our diets. These bacteria then re-colonize the gut and become our immune protective and digestive ecosystem armies..."
Özetle: Pastörize süt MAST hücrelerini bozarak astım oluşumunu tetikler. Sindirim enzimleri ve nerdeyse bütün yararlı bakterileri ölmüş bir besindir. Bu sütlerin çoğu otlanan ineklerden değil mısır ve soya yedirilen ineklerden gelmektedir. Pastörizasyon hassas proteinleri bozarak alerjen hale getirir. Çiğ süt ise tam tersi etki gösterir ve MAST hücrelerini stabilize ederek ve inflamasyonu azaltarak astımı iyileştirici etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak florasını yeniden canlandırır, bu bakteriler bağışıklık sistemimizin ve sindirim sistemimizin savaşçı birer parçası olur...
Milk Is Dangerous for Your Health
http://drhyman.com/blog/2013/10/28/milk-dangerous-health/#close
Organic Milk: Healthfood Trojan Horse
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/organic-milk-healthfood-trojan-horse/
The untold story of the milk that we drink
http://blogs.tribune.com.pk/story/1192/the-untold-story-of-the-milk-that-we-drink/
Süt için kutu değil, kutu için süt
http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=1819
Sütler ve yoğurtlar neden bozulmuyor, bunlar dayanıklı beyaz eşya mı?
http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=712
UHT süt ve Horasan harcı ilişkisi: Pottenger’in kedileri
http://yavuzdizdar.com/uht-sut-ve-horasan-harci-iliskisi-pottengerin-kedileri/
Hijyen kutu sütler zararlı mı?
http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=671
Aşağıdaki linkler de forumda konuyla ilgili daha önce yapılmış tartışmalardan birkaçı:
Süt ne kadar sağlıklız ise ürünleride o oranda sağlıklı
https://www.bodyforumtr.com/threads/süt-ne-kadar-sağlıklız-ise-ürünleride-o-oranda-sağlıklı.53456/
Süt içerken iciniz rahat ediyor mu?
https://www.bodyforumtr.com/threads/süt-içerken-iciniz-rahat-ediyor-mu.52143/
Prof. Saraçoğlu süt ezberini bozdu!
https://www.bodyforumtr.com/threads/prof-saraçoğlu-süt-ezberini-bozdu.46656/
UHT süt hakkında hocaların görüsü
https://www.bodyforumtr.com/threads/uht-süt-hakkında-hocaların-görüsü.45711/
Süt içerken iciniz rahat ediyor mu?
https://www.bodyforumtr.com/threads/süt-içerken-iciniz-rahat-ediyor-mu.52143/
Sütün Zararları
https://www.bodyforumtr.com/threads/sütün-zararları.2917/
Önemli bir deney pastörize sütler
https://www.bodyforumtr.com/threads/Önemli-bir-deney-pastörize-sütler.31000/
İlk mesajımda da dediğim gibi, paketlenmiş süt konusu yeni bir konu değil ve yıllardır üzerinde tartışmalar süregelmektedir.
Sütü UHT ile mikroplarından arındırdık bitti gitti gibi basit bi sürece indirgenemez.
Bu kadar yazılan çizilen şeyden sonra UHT süt tüketmek isteyen buyursun tüketsin.