Ahmet Trkgld
Üye
Ramazan geliyor arkadaşlar beslenme önerileri olan yazabilirmi?
Bu sporun temelinde beslenme olduğu için oruç pek uymuyor bence. Gerçi bana ne oluyorsa... Gök Tanrı'ya inandığım için benim açımdan sorun yok.![]()
Düşüncelerinizi ifade etmekte özgürsünüz elbette ancak yeterince bilgi sahibi olunmayan konularda bu şekilde konuşulmaması gerektiğini düşünüyorum.Bu sporda beslenme olmadan olmaz ya 1 ay ara verip oruc tutacaksiniz yada oruc tutmayip spora devam edeceksiniz diger turlu hem oruc hem spor mahveder sizi
Yaşını, Vücut ağırlığını, boy uzunluğunu ve fiziksel aktivite düzeyini(haftada kaç gün kaç dk/saat spor yaptığını) söylersen genel hatlarıyla yardımcı olabilirim.Ramazan geliyor arkadaşlar beslenme önerileri olan yazabilirmi?
Ben sabah kahvaltısında çok yemezsem, öğle yemeğini ıvır zıvırla geçiştirirsem akşam antrenmanda çok zorlanıyorum ve laf olsun diye antrenman yapmış oluyorum. Oruç tutup antrenman yaptığımı hayal bile edemiyorum şahsen. Sedyeyle çıkarırlar herhalde salondan.Düşüncelerinizi ifade etmekte özgürsünüz elbette ancak yeterince bilgi sahibi olunmayan konularda bu şekilde konuşulmaması gerektiğini düşünüyorum.
2012 yılında International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism'de yayınlanan bir çalışma vücutgeliştirme sporcularında ramazan ayında vücut kompozisyonunun değişmediği gösterilmiş. Yani ramazan veya oruç spor yapmaya engel değil
Çalışma: https://www.researchgate.net/profil...al-Bodybuilders.pdf?origin=publication_detail[DOUBLEPOST=1526395158][/DOUBLEPOST]
Yaşını, Vücut ağırlığını, boy uzunluğunu ve fiziksel aktivite düzeyini(haftada kaç gün kaç dk/saat spor yaptığını) söylersen genel hatlarıyla yardımcı olabilirim.
Ramazanda oruç tutup antrenman yapan biri olarak ne vücut kompozisyonunda kayıp, ne de performansta düşüş yaşıyorum. Bu bir spor beslenmecisi olarak kendi deneyimim. Ancak kendi deneyimlerimden ziyade bilimsel çalışmaları esas alırım ve çalışmalara göre de zaten performans düşüklüğü veya kas kaybı gibi durumlar iyi planlanmış beslenme+antrenman programı varsa gerçekleşmiyor. Bence bu konuda biraz önyargılısınız.Ben sabah kahvaltısında çok yemezsem, öğle yemeğini ıvır zıvırla geçiştirirsem akşam antrenmanda çok zorlanıyorum ve laf olsun diye antrenman yapmış oluyorum. Oruç tutup antrenman yaptığımı hayal bile edemiyorum şahsen. Sedyeyle çıkarırlar herhalde salondan.
Konuyu uzatmak istemiyorum ancak yorumunuz doğru değil. Ben kendimi anlatmadığımı, kendi deneyimleri referans almadığımı ve kendi deneyimlerimden ziyade bilimsel çalışmaları esas aldığımı yukarda açık bir şekilde belirtip, gerekli çalışmanın linkini paylaşmışım. Buna rağmen kendimi anlattığımı söylemeniz tamamıyla doğru değil. Çünkü sadece kendi deneyimlerimden bahsetmedim. Aksine ilk mesajımda bilimsel yayın paylaştım.Önyargı değil. Siz kendinizi anlatmışsınız, ben de kendimi anlatmıştım. Siz açlığa dayanıklı olabilirsiniz. Ben pek dayanıklı değilim. Hele ki aç karnına antrenman yaptığımı hayal bile edemiyorum açıkçası.
Arkadaş konu başlığı açarken "konuyla ilgili bilimsel önerileri olanlar var mı" diye sormamış. Sadece önerileri sormuş. Siz bilimsel önerilerinizi sunmuşsunuz, ben de kendi önerilerimi sundum. Ben bilim insanı değilim, sporcuyum. Aç kaldığımda, protein takviyesi yapmadığımda anabolik süreçten katabolik sürece geçeceğimi, yani kas kaybı yaşayacağımı biliyorum. Bildiğim bir şeyin cevabını verdim. Bu sporun temelinde beslenme vardır. Bunu ispat etmek için bilim insanı mı olmak lazım, bu sporu yapan biri mi olmak lazım?Konuyu uzatmak istemiyorum ancak yorumunuz doğru değil. Ben kendimi anlatmadığımı, kendi deneyimleri referans almadığımı ve kendi deneyimlerimden ziyade bilimsel çalışmaları esas aldığımı yukarda açık bir şekilde belirtip, gerekli çalışmanın linkini paylaşmışım. Buna rağmen kendimi anlattığımı söylemeniz tamamıyla doğru değil. Çünkü sadece kendi deneyimlerimden bahsetmedim. Aksine ilk mesajımda bilimsel yayın paylaştım.
Siz açlığa daha dayanıksız olabilirsiniz. Hatta ramazanda oruç tutsanız performansınız yerlerde de olabilir. Ancak ben bunları referans alamam. Yukarda vücutgeliştirme sporcuları üzerinde yapılan bir çalışma var ve vücut kompozisyonunun ramazanda olumsuz etkilenmediği belirtiliyor. JISSN de yayınlanan diğer çalışmalarda da keza sonuçlar aynı. Böyle bilimsel dayanaklar varken çıkıp da "bu sporun temelinde beslenme olduğu için oruç pek uymuyor bence" şeklinde yorum yaptığınızda; bunun aksini gösteren bilimsel yayını görüp söylediğinizin bilimsel olarak desteklenmediğini anlamanız ve konunun devamında ona göre yorum yapmanız daha uygun olurdu.
"Bu sporun temelinde beslenme olduğu için oruç pek uymuyor bence" cümlesinin öneri olmadığını, kişisel bir çıkarım ve düşünce izahı olduğunu anlamamışsınız.Arkadaş konu başlığı açarken "konuyla ilgili bilimsel önerileri olanlar var mı" diye sormamış. Sadece önerileri sormuş. Siz bilimsel önerilerinizi sunmuşsunuz, ben de kendi önerilerimi sundum. Ben bilim insanı değilim, sporcuyum. Aç kaldığımda, protein takviyesi yapmadığımda anabolik süreçten katabolik sürece geçeceğimi, yani kas kaybı yaşayacağımı biliyorum. Bildiğim bir şeyin cevabını verdim. Bu sporun temelinde beslenme vardır. Bunu ispat etmek için bilim insanı mı olmak lazım, bu sporu yapan biri mi olmak lazım?
Konu daha önce forumda zaten görüşülmüş: https://www.bodyforumtr.com/threads/oruç-tutmak-kas-kaybina-neden-olur-mu.54048/
"Bu sporun temelinde beslenme olduğu için oruç pek uymuyor bence" cümlesinin öneri olmadığını, kişisel bir çıkarım ve düşünce izahı olduğunu anlamamışsınız.
Ben size izah edeyim. Türk Dil Kurumuna göre öneri: Bir sorunu çözmek üzere öne sürülen görüş, düşünce, teklif. Yukardaki cümlenizin hiç bir yerinde arkadaşın sorusuna ithafen yazılmış bir öneri söz konusu değil. Çünkü arkadaş Ramazanda nasıl beslenmesi gerektiğini sormuş(bir sorun) ve sizin cevabınız bu sorunu çözmeye yönelik değil.
Sporun temelinde beslenme olduğunu emin olun sizden çok daha iyi biliyorum. Bu sebeple bilimsel bir yayın paylaşımım var. Hatta sizin kurduğunuz oruç bu spora uymaz algısını tamamen yıkacak vg sporcularının olumsuz etkilenmeyeceğine dair bilimsel bir kanıt var. Ancak bunları ısrarla görmezden gelmeniz ve kendi üzerinizden "aç kalırsam katabolik duruma düşerim" gibi söylemler ile böyle bir algı yaratmanız hoş değil. Keza söyleminiz, sadece sizin düşüncenizi ifade ettiği gibi bilim tarafından kabul görmüyor. Kaynak olarak yukardaki çalışmayı referans olarak kabul edebilirsiniz.
Konuyu bu çerçevede daha fazla uzatmayacağım. Beslenme ve takviyeler ile ilgili konu sahibinin sorusu olursa mümkün olduğunca cevaplamaya çalışacağım. İyi forumlar.
Bu sporda beslenme olmadan olmaz ya 1 ay ara verip oruc tutacaksiniz yada oruc tutmayip spora devam edeceksiniz diger turlu hem oruc hem spor mahveder sizi
Oruç bazlı if sistemi ile kazanım sağlayanlar mevcut hatta bunu özellikle tavsiye edenlerde var. Kas kaybı konusu da düşünüldüğü kadar basit bir şey değil. İlk 3-4 gün sıkıntılı geçer sonrasında vücut ona da uyum sağlar. Antrenman hacmini ve yoğunluğunu ilk hafta biraz azaltıp sonrasında normale dönülebilir.
O Serdar Aktolga örneği pek uymadı. Burada kendi halinde amatör spor yapmaya çalışanı, profesyonel gibi değerlendirmek pek doğru olmaz ki Serdar abi oruç konusuna olumlu yaklaşıyor diye biliyorum.
Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yazdıklarının tamamında hemfikirizBu badiciler beslenme isini muazzam sekilde abartiyo. 2 3 saate bir ogun yemeler falan. Oructa ha susuzluga dayanamiyorum derseniz anlarim ama yok ac idman olmaz, ac olursak katabolik surece gireriz falan sadece hayati kendine zorlastirmak olarak goruyorum.
Dehidrasyonun derecesine bağlı olarak bazı sorunlar görülebilir. Sporculardaki en büyük sorun dehidrasyona bağlı performans düşüklüğü. Gönderdiğim çalışmada hafif derecede olduğu ve performansın etkilenmediği belirtilmiş. Eğer orta veya ağır/şiddetli dehidrasyon olsaydı elbette performans kaybı olurdu.O halde bir soru sorayım: Su kaybı (dehidrasyon diye biliyorum) hafife alınacak bir durum mudur? Özellikle vücut geliştirme gibi sporlarda, böbrekle ve kalple ilgili ciddi sorunlara neden olmaz mı? Sataşma amacım yok (anlamışsınızdır zaten), sadece soruyorum emin olabilmek için.
Aleyküm selam. Mesajınızı sonradan gördüm.Selamlar
Boyum 180 cm kilom 81,5 kg, Ramazan boyu oruç tutup haftanın 6 günü 3 gün üst gövde 3 gün ise bacak ve karın olarak günde 2 saate yakın antrenman yapmayı planlıyorum ve antrenmanları sabah 9-11arası düşünüyorum. Kalori geri kalan zamanımı evde dinlenerek geçirmeyi düşünüyorum belki iftardan sonra küçük aktiviteler olabilir. Nasıl bi beslenme tavsiye edersiniz? Kreatin ve bcaa kullanıyorum bunlara devam etmelimiyim. Teşekkürler