bugün deadlift yaptım , bayram dolayısıyla antrenman programı aksayacağından yeni bir programa başlamadım , uzun süredir yapmadığım kafamda olan şeyleri çalışmak istedim.
- bugün maksimalimin %80'inin altında çalıştım. zaten genel olarak
deadlift'te çok ağır çalışmak iyi değildir, powerlifterlar deadlift'te nadiren %90 üstüne çıkarlar. test zamanlarında bile hiçbir zaman bünyeyi sona kadar zorlamayız %98-99 civarıyla test ederiz. %100'lük gerçek max denemesini yarışmalara saklarız. deadlift şakaya gelecek bir hareket değil , bir gün çok ağır girersiniz sonra 3-4 gün pert şekilde dolaşırsınız.

ve bunu sürekli hale getirirseniz de ciddi sakatlıklara sebep olabilirsiniz. '' no pain , no gain '' mantığı 12 tekrarlık bicep curl için mantıklı olabilir ama deadlift için uygun değil.

o yüzden düzgün bir çalışma programıyla çalışmak lazım.
- 180 kg ile 1 set 8 tekrar yaptım. 9. tekrarı yapabilirdim ama yapıp yapmama konusunda ikileme düştüm çünkü 1 tekrarlık maksimalime yakın olacaktı ( 235 civarı ) ve o son tekrar epey zorlayacaktı. bu sinir bozucu durum hemen herkesin başına gelmiştir, yaptığınız son tekrar fazla zor değildir ama bir tekrar daha çıkmayabilir veya çok zorlar

bu yüzden form bozulması riskini almayıp 8'de bıraktım.
- daha sonra aynı ağırlıkla bir sumo deadlift denemesi yapmak istedim. sumo'yla aram yok , hem anatomime uymuyor hem de tekniğini bilmiyorum bu yüzden 180 zor geldi.
- sumo'dan sonra deficit deadlift'e geçtim. deficit deadlift mesafesi uzatılmış deadlift demek. bir şeylerin üstüne çıkıyorsunuz ve bu da barın daha aşağıda kalmasına neden oluyor. çok uzun süredir deficit yapmamıştım bugün eklemem iyi oldu. daha önce hep tek plaka üzerine çıkarak yapıyordum ama bu sefer iki plaka koyarak yaptım. kaç cm eklemiştir bilmiyorum ama bar çok aşağıdaydı.
- deficit deadlift ilginç bir hareket. normalde varyasyonlar bünyeye daha az yük bindirirler. yani bench maksimumunuz 150 kg diyelim , dar tutuşla ise 135 yapabiliyorsunuz. bu durumda dar tutuş bench vücudunuza daha az hasar bindireceğinden daha fazla set , daha fazla çalışma yapabilirsiniz ve kendinizi normal bench'e göre daha fazla zorlayabilirsiniz. aynı şekilde squat maksimumunuz 200 kg ise ve paused squat ile ya da başka bir squat varyasyonuyla 180 kg kaldırıyorsanız aynı şey söylenebilir , varyasyonlarda kendinizi sonuna kadar zorlayabilirsiniz. ama bu durum deficit deadlift için geçerli değil.

daha az ağırlıkla çalışmanıza rağmen vücuda normal deadlift'ten çok daha fazla yük bindirir. hatta sırf bu nedenle deadlift antrenmanlarını block pull üzerine kuranlar bile var ( block pull'da da durum tam tersi , mesafesi kısaltılmış deadlift oluyor ve çok daha ağır girmenize rağmen normal deadlift'ten daha az yük bindiriyor ).
- deficit'te kademeli olarak artırarak 160 -165 - 167.5 - 170 ile 4 set yaptım. 4-5 tekrar aralığında takıldım , 2 plaka yüksekliğine pek aşina olmadığımdan denge konusunda problemler yaşadım. platformun hafif yamuk olması da barın düz durmamasına neden oldu bu da tekrar aralarında sıkıntı yarattı.
- deficit'ten sonra 1 set 140 kg ile 7-8 saniye paused deadlift yaptım , bunu da çok uzun zamandır yapmamıştım. ardından da 110 kg ile 4 barbell shrugs + barbell hold yapıp antrenmanı bitirdim.