Pink Zeppelin Antrenman Günlüğü ( Powerlifting )

Öncelikle çok başarılısınız disiplininizi bozmadan devam etmeniz dileğiyle soruma gelicek olursak candito 6 week strength programının 1. Haftasını tamamladım 2. Hafta 4-5 günlük bi ara vericem şehir dışına gittiğim için sizce baştan mı başlıyım kaldığım yerden devammı
teşekkür ederim güzel yorumun için. baştan başla bence , program içi ara iyi olmuyor , belirlenen kademeli artışı engellemiş oluyor ara verdiğin için.[DOUBLEPOST=1468614765][/DOUBLEPOST]
@Pink Zeppelin
kardeş bugun doktora gittim ensemdeki ağrı için boyunda düzleşem var dedi kas gevşetici krem agrı kesici, ödem dağıtıcı hap ve boyun egzersizleri verdi.spor yaptıgımdan bahsettim zararı olurmu dedim squat ve deadlifti gösterdim youtubeden, squat enseye yuk dedi yapma dedi dikkatli olmamaı söyledi zorlayan hareketlerden kaçmamı söyledi.oradan çıkınca aile hekimime söyledim (zamanında body yapmış birisi sonradan bırakmış) durumu birşey olmaz aynen devam et dediği egzersizleri düzenli yap geçer dedi ihmal edersen boyun fıtıgı olur dedi.ikisinin dedği birbirini tutmuyor
bu konuda yorumunu alabilirmiyim kardeş sen ne dersin?

doktorlar genel olarak spor konusunda abartılı yorumlar yapıyorlar , ikinci doktor tecrübe etmiş bu yüzden onun yorumunu dikkate al bence. zaten squat ve deadlift sırasında omurganın ense kısmına yani cervical kısmına öyle çok yük binmez , lumbar ve thoracic kısmında problem olsa anlarım. o yüzden sıkıntı yapma.
 
bugün ikinci haftanın squat + bench günüydü. ek olarak kettlebell swing , ağırlıkla barfiks ve rear delt fly yaptım.

-dünkü olaylardan dolayı yeterince uyuyamadım , artı olarak son deadlift günü vücudumu resmen bitirdi. sırtım başta olmak üzere her yerim ağrıyor , bu da malesef squat'taki programımı etkiledi. program 170 kg ile oldukça kolay bir tek set 3 tekrar , 160 kg ile 4 set 5 tekrardı.

- 170'lik ilk set çocuk oyuncağıydı , 160'lıklarda ise 4 set 5 tekrar yapmam gerekirken 3. sette ağırlık hafif gelmesine rağmen yorgunluktan dolayı fail oldu ve 2. tekrarda dibe çöktüm , güç bela kalkabildim ama o set iptal oldu. o setin açığını bir şekilde kapatmak istiyordum , bu yüzden hayat kurtaran , sadık dostumuz amonyağı açtım ve son sette bi fırt çektim. :D bu aralar amonyak kullanımını çok abarttım biraz azaltsam iyi olacak. :) sette açığı kapatma adına 5 yerine 7 tekrar yaptım. yorgunluktan ölüyor olmama rağmen 7 tekrar yapabilmiş olmak mutluluk verici. tazeyken 8-9 tekrar çıkar diye düşünüyorum.

- sırtım çok ağrıdığından son sette sakatlık riski almayıp squat'ı yüksek yaptım çünkü daha derine indiğimde sırtım kendini belli ediyordu. onun dışındaki setlerde derinlik eh işte denilecek türdendi.

- squat'tan sonra bench'e geçtim , 3 ısınma seti hariç 10 çalışma seti vardı. 110 kg ile 4 set 3 tekrar , daha sonra 100 kg ile 5 set 6 tekrar , 90 kg dar tutuş ile 2 set 8 tekrar ve 1 set amrap ( çıktığı kadar ) vardı. kolay olduğundan set aralarında çok kısa dinlendim. bu greg nuckols kendi yaptığı programında bulgar metoduyla hayvan gibi ağır giriyor bize verdiği programda acayip hafif çalıştırıyor. :) yine de yüksek frekans olduğundan yorucu oluyor.

- bench bittikten sonra kettlebell swing yaptım. daha önce duymamış olabilirsiniz , güzel bir compound harekettir bütün kasları kullanır. en yoğun kullandığı kaslar ön omuzlar ve bel-kalça olduğundan squat ve bench'i ya da deadlift ve bench'i bir arada yaptığınız gün yapmak çok iyi bir tercih. hareket modeli deadlift'e oldukça benzer ( kalça geride ve yüksek , üst vücut öne eğilmiş ) hip thrust dediğimiz kalçayı ittirme hareketini yaptırdığından deadlift'e faydası büyük ( tabi ben onu pek yapamamışım daha çok bel ve omuzla kaldırmışım ). kardiyovasküler sistemi de oldukça yoruyor bu nedenle yağ yakmak için çalışan vücutçulara tavsiye ederim , hatta 20 tekrar squat'ın üstüne süper setle bu hareketi yaparsanız müthiş bir yağ yakım antrenmanı olur. :D salonda ölürseniz beni suçlamayın lütfen. :)

- 4 set 10 kg ile çıktığı kadar barfiks ve 2 set rear delt fly yapıp antrenmanı bitirdim.


videoda sırasıyla 170 kg 3 tekrar, 160 kg 2. set 5 tekrar ve 160 kg 5. set 7 tekrar var.


bu da kettlebell swing , ışık güzel açıdan gelmiş , kollar yabancıların deyimiyle jacked duruyor. :) kalçayı yeterince kullanamamışım bundan sonra bu hareketi yaptığım zaman buna dikkat edeceğim. ağırlık 27 ya da 30 kiloydu ama benim için asıl olay ağırlık değildi , ciğer kapasitem çok kötü olduğundan nefes nefese kaldım bu yüzden fazla dayanamadım. bench'i hafif olduğundan koymuyorum.
 
bugün paused atg squat + bench günüydü. paused squatlarda 145 kg ile 1x3 ve 140 kg ile 4x4 yaptım. bench press'te ise 10 set vardı çoğu ısınma sayılabilecek hafiflikte olduğundan hesaba katmaya gerek yok. en ağır setlerde program 110 ve 115 kullandırdı. 110 ile 1 set 3 tekrar 115 ile 2 set 2 tekrar ve ardından 110 ile 1 set 4 tekrar yaptım.

- powerlifting programlarını yaparken haftalar ilerledikçe genelde gücünüz azalır , kasa dinlendirme fırsatı vermeyip sürekli azar azar da olsa yükleme yaptığınızdan program sonundaki deload'a kadar yorgun ve güçsüz kalırsınız. 4-5 günlük bir dinlenme ile de eskisinden daha güçlü olarak dönersiniz. şu anda da o süreci yaşıyorum. squat'taki çalışma kapasitemin düşük olması problem çıkartıyor. bench'te de dengesiz hissediyorum ve dirseklerim overuse denen aşırı çalışmadan dolayı ağrı yapıyorlar.

- squat'lar çok zorlamadı. formu mümkün olduğunca güzel tutmaya çalışıyorum ama atg yani en dibe çöktüğümde butt wink ( omurga bükülmesi ) oluşuyor. bunun pek bir çaresi yok malesef. varyasyon olarak atg paused squat yapma sebebim ise powerlifting squat'ından kaynaklanıyor. en aşağı inmediğimizden kasın tamamını çalıştırmamış oluyoruz bu da uzun vadede dezavantaj demek , atg de yapmak şart. pause'un sebebi ise patlayıcı kuvveti geliştirmek , en aşağıda 1 saniye bekleyince hareket çok zorlaşıyor çünkü momentum sıfırlanıyor.

- bench'ler yorgunluktan dolayı zor geldi ama tekrarlar hızlıydı bu yüzden sıkıntısız tamamladım. 3. hafta bench için en ağır antrenman haftası olacak ondan sonra da 4-5 gün dinlenip 140 bench denemesi yapacağım. çıkacak gibi hissediyorum ama 140'ın 1-2 kg altında olabilirim bu yüzden çıkmayabilir. 140'a ulaştıktan sonra büyük oranda pause bench ile çalışmaya başlayacağım , genel olarak touch and go yani göğse değdirip bekletmeden kaldırmak daha verimli diye düşünüyorum bu yüzden pause bench pek fazla yapmıyorum ama yarışmada pause şart olduğundan tekniğini unutmamam ve ona göre de hazırlanmam gerekir.

- bench'ten sonra 3 set 10 kg ağırlıkla 8-9 tekrar barfiks yaptım , ardından seated row ile 1 drop set yaptım. en sonda da yine drop setle 1 set bicep curl yapıp bitirdim. bicep çalışmasına bu aralar önem veriyorum , kol büyüklüğü falan umrumda değil tabi, bench'te dirseklerimin ağrımasında yetersiz bicep çalışması etkili olmuş olabilir diye düşündüm bu yüzden bir süre biceplere yüklenip test edeceğim.

bench ve squat'lardan 2'şer set koydum. squat'ın ilk setinde açı kötü olmuş kusura bakmayın.


bu arada bench'te kalçamın kalkma sebebi belimi yormama adına ayaklarımı fazla geriye çekmemem. kalçanın sehpadan kalkması yasak bu kuralın farkındayım , istediğim zaman düzeltebilirim o yüzden sıkıntı yapmıyorum.
 
bugün deadlift günüydü , plan 212 kg ile 1 set 4 tekrar , ardından da 190 kg ile 3 set 3 tekrar deficit ( tek plaka üstüne çıkarak ) deadift'ti. buna ek olarak standart deadlift aksesuarlarımı yaptım , pump amaçlı 8-9 set barbell row , 4 set barbell shrug + barbell holds ve her el için 2'şer set plate pinching yaptım.

- bugünkü antrenman harikaydı , 212 kg ile 4 tekrar yaptım ki bu kişisel rekorum oluyor :) , buna ek olarak deficit deadlift'ler de geçen haftayla aynı ağırlık olmasına rağmen çok daha rahattı ve geçen haftakinden 1 set daha fazla yapma şansım oldu.

- kuvvetimin 1 haftada arttığını bariz hissediyorum. yeni deadlift antrenman sistemim çok iyi oldu gerçekten. :) uzunca bir süredir %80-85 kullanarak yüksek volume ile çalışıyordum ki deadlift'te hiç verim kazandırmamıştı. son 2 haftadır ise bu sistemden uzaklaşıp yüksek intensity'e ( hassasiyet ) geçiş yaptım ve net şekilde daha çok işime yaradığı ortada. haftaya 220 ile 3 tekrar yapacağım ki eğer bunu da son 2 haftada olduğu gibi rpe 9-9.5 seviyesinde kaldırırsam - rpe son tekrarın zorluğunu tanımlar , rpe 10 öldün bittin tükendin demek :) rpe 9-9.5 ise 1 tekrar daha yapabileceğin ya da yapamasan bile yaptığın son tekrarın çok zorlamaması anlamına geliyor - 1 haftalık dinlenme ardından 240+ çekebilirim. :)

- daha önce de yazmıştım. şu ana kadar en fazla 240 çektim ama bunu saymıyorum çünkü fitness salonlarında ses istemediklerinden dolayı plakaların altına yastık koyuyordum bu da mesafeyi bikaç cm kısaltıyordu. artı olarak hitching denen hileli yöntemi yapıyordum ki powerlifting yarışmasında yasaktır. strongmanlerin deadlift'lerinde görebilirsiniz onlarda serbesttir. bar dizi geçtikten sonra dizleri kırıp barı bacağın üstüne koyup gövdeyi de geriye yaslayarak çekme olayına denir. hem pek sağlıklı değildir hem de hiledir o yüzden yapılmamasını tavsiye ederim. şu an bu şekilde 250 kg bile kaldırabilirim ama hiçbir anlamı yok. bu hile olayını tamamen bıraktığımdan dolayı da 240'a bir daha el atamadım. :)


bahsettiğim hile buydu , ağırlık yerden kalktıktan sonra bir daha dizinizi kıramazsınız yasaktır , bu yüzden artık yapmıyorum 10 kg eksik kaldıralım ne olacak sanki. :)

- deficit deadlift'e alışmaya başlıyorum artı olarak deficit deadlift ile hareketin mesafesini uzattığımızdan standart deadlift'te yerden ilk çekme anında işimizi kolaylaştırmış oluyor bu da çok büyük bir avantaj. :) bundan sonra deficit deadlift değişmez aksesuarım olacak.


son tekrarda telefon düşmüş malesef :(:( görebilmeyi isterdim. çok zorlamadığını söyleyebilirim. plakalar baştan sona 25 , 20 , 15 , 10 , 10 , 7.5 , 5 ve 1 kg en dıştaki clips dediğimiz ağırlığı tutan şeyler de olimpik clips olduklarından 2.5 kg geliyor , bar da 20 kg. görünmediğinden yazayım istedim.


bunda da açı biraz kötü olmuş. tek olimpik plakanın üstüne çıktım.

bu arada hook grip olayını tamamen çözdüğümü söyleyebilirim. artık maksimumu rahat bir şekilde tutabilirim bu yüzden ısınmalar hariç tüm setlerde strap kullanıyorum , nasır yok kafam rahat :)
 
bugün 3. haftanın ilk squat ve bench press günüydü , ekstra olarak leg curl ve facepull yaptım.

- squat'ta bugünkü program 175 kg ile 2 set 3 tekrar , 160 kg ile de 3 set 5 tekrardı. bench press'te ise 115 kg ile 3 set 4 tekrar , ardından da 92.5 kg ile dar tutuşla 4 set 8 tekrardı , salon kapanmak üzere olduğundan yetiştiremedim bunun yerine 100 kg ile 3 set 2'şer tekrarlık spoto press yaptım ( yaklaşık 5-6 saniye pause yaptım )

- squat'lar fena değildi , 175 artık epey hafif gelmeye başladı 6 tekrar yapabileceğimi düşünüyorum ( son 2 tekrarda formu bozarak tabi ). güvenlik aparatı olmadığından squat'ta ağır girilmesi gerekilen zamanlarda giremiyorum çünkü ağırlığı düşürürsem salondan atarlar. bu da gelişimimi olumsuz yönde etkiliyor malesef. :( eğer halter salonundaki antrenörle anlaşabilirsem oranın anahtarını alacağım bu sayede istediğim zaman halter salonuna gidip tek başıma dilediğim gibi antrenman yapabileceğim. :) böyle bir durum gerçekleşirse yepyeni bir dönem olur benim için. haftada 5-6 squata kadar çıkarırım ve ağır girebilirim. :)

- bench şaşırtıcı şekilde kolaydı. 115 ile 7 tekrar yapabileceğimi düşünüyorum , bu da yaklaşık olarak 139 kiloya denk geliyor. 140 bench hedefime çok az kaldı.


powerlifter olarak squat'ta bu depth yani derinlik yeterli oluyor bu yüzden daha aşağı inmek yarışma şartlarında mantıksız olur ama bunu biraz harekete saygısızlık olarak görüyorum açıkçası :) . antrenmanlarda yarışmada yapacağınız formu birebir taklit ederek çalışmanız lazım çünkü kuvvetin kaynağı pratik yapmaktır bu yüzden yarışma olmasa bile bu derinlikle çalışmak zorundayım. tabi varyasyon olarak atg paused squat da yapıyorum.


bu da kevin oak'un squat'ı , 376.5 ile 2 tekrar ( diz bandajları ile ). 3 hafta sonra dan green'in düzenlediği boss of the bosses powerlifting yarışması olacak bu da onun hazırlığına ait. bütün ağır siklet powerlifting starları orada olacak çok çekişmeli bir yarışma olacağı kesin. :)
 
Son düzenleme:
bugün 3. haftanın ilk squat ve bench press günüydü , ekstra olarak leg curl ve facepull yaptım.

- squat'ta bugünkü program 175 kg ile 2 set 3 tekrar , 160 kg ile de 3 set 5 tekrardı. bench press'te ise 115 kg ile 3 set 4 tekrar , ardından da 92.5 kg ile dar tutuşla 4 set 8 tekrardı , salon kapanmak üzere olduğundan yetiştiremedim bunun yerine 100 kg ile 3 set 2'şer tekrarlık spoto press yaptım ( yaklaşık 5-6 saniye pause yaptım )

- squat'lar fena değildi , 175 artık epey hafif gelmeye başladı 6 tekrar yapabileceğimi düşünüyorum ( son 2 tekrarda formu bozarak tabi ). güvenlik aparatı olmadığından squat'ta ağır girilmesi gerekilen zamanlarda giremiyorum çünkü ağırlığı düşürürsem salondan atarlar. bu da gelişimimi olumsuz yönde etkiliyor malesef. :( eğer halter salonundaki antrenörle anlaşabilirsem oranın anahtarını alacağım bu sayede istediğim zaman halter salonuna gidip tek başıma dilediğim gibi antrenman yapabileceğim. :) böyle bir durum gerçekleşirse yepyeni bir dönem olur benim için. haftada 5-6 squata kadar çıkarırım ve ağır girebilirim. :)

- bench şaşırtıcı şekilde kolaydı. 115 ile 7 tekrar yapabileceğimi düşünüyorum , bu da yaklaşık olarak 139 kiloya denk geliyor. 140 bench hedefime çok az kaldı.


powerlifter olarak squat'ta bu depth yani derinlik yeterli oluyor bu yüzden daha aşağı inmek yarışma şartlarında mantıksız olur ama bunu biraz harekete saygısızlık olarak görüyorum açıkçası :) . antrenmanlarda yarışmada yapacağınız formu birebir taklit ederek çalışmanız lazım çünkü kuvvetin kaynağı pratik yapmaktır bu yüzden yarışma olmasa bile bu derinlikle çalışmak zorundayım. tabi varyasyon olarak atg paused squat da yapıyorum.


bu da kevin oak'un squat'ı. 376.5 ile 2 tekrar ( diz bandajları ile )
Hocam takip ediyorum baya basarilisinjz inşallah umduğunuz gibi olur hersey.benjm sormak istediğim ben deadlift yapmaya başladım 2 antremandır. Formu bulmak için Hem sırt hem bacak günleri yaptım. Sizce 2 günde de calisyamimmi yoksa birinemi koyayım? Birde hoca bana Sumo yaptırdı ?nedenini bilmiyorum normal squatla Sumo arasında fark varmidir
 
deadlift vücuda çok yük bindiren bir hareket bu yüzden yeni başlayan ve amacı powerlifting olmayan biri için haftada 1 gün tek set ideal olur bence böyle yapmalısın ama eğer split çalışacaksan ve 2 güne çıkarıp sırt ve bacak gününde ayrı yapmak istiyorsan , bacak gününde hafif ağırlıkla romanian deadlift yap , romanian pek yük bindirmez vücuda. tabi standart deadlift'te de hamstringler çok çalışıyor bu yüzden ikinci bir günde romanian yapmak hamstring gelişimi açısından sıkıntı olabilir. senin tercihin olsun.

sumo deadlift ve conventional deadlift farkına gelirsek ; sumoda gövdeyi daha dik tutup , kalçayı çoğunlukla daha fazla aşağı indiririz. bu durumda hareket squat'a benzer şekilde daha çok alt vücuda odaklı hale gelmiş olur. artı olarak hareketin mesafesi de sumo ile kısalmış olur. conventional deadlift'te ise gövdeni eğmek zorundasın bu da üst vücuda binen yükün çok daha fazla olması demek , artı olarak hareketin mesafesi daha uzun olacak bu da vücut geliştirmecilerin isteyeceği bir şey. ne kadar range of motion ( hareket mesafesi ) o kadar aktif kas lifi demek. özetlersem sumo demek daha fazla alt vücut aktivasyonu ( özellikle kalça ) , conventional da daha fazla üst vücut aktivasyonu anlamına geliyor. range of motion meselesi de hesaba katıldığından vücut geliştirmeci olarak sumo yapman için hiçbir sebep yok.

yazdığını şimdi okudum da sumo squat'tan bahsetmişsin sanırım :) yukardakini silmeye gerek yok. sumo squat'ı ekipmanlı çalışan powerlifterlar yapıyor herhangi bir vücut geliştirmeci için son derece gereksiz olur. dar duruşla olimpik squat yapman lazım senin.
 
deadlift vücuda çok yük bindiren bir hareket bu yüzden yeni başlayan ve amacı powerlifting olmayan biri için haftada 1 gün tek set ideal olur bence böyle yapmalısın ama eğer split çalışacaksan ve 2 güne çıkarıp sırt ve bacak gününde ayrı yapmak istiyorsan , bacak gününde hafif ağırlıkla romanian deadlift yap , romanian pek yük bindirmez vücuda. tabi standart deadlift'te de hamstringler çok çalışıyor bu yüzden ikinci bir günde romanian yapmak hamstring gelişimi açısından sıkıntı olabilir. senin tercihin olsun.

sumo deadlift ve conventional deadlift farkına gelirsek ; sumoda gövdeyi daha dik tutup , kalçayı çoğunlukla daha fazla aşağı indiririz. bu durumda hareket squat'a benzer şekilde daha çok alt vücuda odaklı hale gelmiş olur. artı olarak hareketin mesafesi de sumo ile kısalmış olur. conventional deadlift'te ise gövdeni eğmek zorundasın bu da üst vücuda binen yükün çok daha fazla olması demek , artı olarak hareketin mesafesi daha uzun olacak bu da vücut geliştirmecilerin isteyeceği bir şey. ne kadar range of motion ( hareket mesafesi ) o kadar aktif kas lifi demek. özetlersem sumo demek daha fazla alt vücut aktivasyonu ( özellikle kalça ) , conventional da daha fazla üst vücut aktivasyonu anlamına geliyor. range of motion meselesi de hesaba katıldığından vücut geliştirmeci olarak sumo yapman için hiçbir sebep yok.

yazdığını şimdi okudum da sumo squat'tan bahsetmişsin sanırım :) yukardakini silmeye gerek yok. sumo squat'ı ekipmanlı çalışan powerlifterlar yapıyor herhangi bir vücut geliştirmeci için son derece gereksiz olur. dar duruşla olimpik squat yapman lazım senin.
Çok tesekkurlwr abi cevabımı aldım
 
Canditonun programından sonra yeni programa başlamak istiyorum sizde beğendiğiniz veya denediğiniz bodybuilding veya powerlifting programlarını paylaşırmısınız birçok arkadaşa ve bana kaynak olmuş olur
 
birkaç sistem önerebilirim powerlifting için , cody lefever'ın programlarına bakabilirsin. özellikle de yeni çıkardığı uhf ( ultra high frequency ) çok iyi görünüyor ve bir sonraki programım o olacak. mike tuchscherer'ın orta seviye auto regulation sistemi de epey popüler , antrenmanı o günün hissiyatına göre düzenletiyor ki bu da programa sıkı sıkıya bağlı kalmak istemeyen biri için çok iyi. buna ek olarak greg nuckols'ın 28 ayrı bedava programı var , bir süredir değiştirerek deniyorum. deadlift ve squat'ta fayda alamadım ama bench'te haftada 3 frekanslı olandan çok fayda aldım , özellikle onu tavsiye ederim. kült haline gelmiş texas method da belli bir seviyeye kadar harika bir program. aşağıya linkleri bırakacağım , ingilizce biliyorsun galiba , biliyorsan problem yaşamazsın bilmiyorsan çevirir yollarım.

greg nuckols'ın 28 programı burada , google docs'a atıp ( ya da excel'e ) kendi max'larını girip istediğin programı çıkarabilirsin.
http://strengtheory.com/train-smarter/

mike'ın orta seviye sistemi bu , rpe yani o günkü set zorluğuna dayanan sistem üzerine kurmuş.
http://forum.reactivetrainingsystems.com/content.php?126-Generalized-Intermediate-Program

cody lefever'ın blogu bu , bir sürü program yayınladı şu ana kadar vaktin varsa incelemeni tavsiye ederim. splitler de var fullbody de var ( powerlifting stili fullbody tabi ) , uhf 1-2 sayfa geride.
http://swoleateveryheight.blogspot.com.tr/

klasik texas method da bu. powerlifting programı denemez tam olarak , genel kuvvet ve kas gelişim programı diyelim.
http://www.powerliftingtowin.com/texas-method/

bunlara ek olarak asıl tavsiye edeceğim ve çok çok basit bir sistem var. ben geçtiğimiz baharda bunu yapıyordum ama araya sakatlık girdiğinden iptal olmuştu , şimdi sadece squat'ta deniyorum ve çok verimli olduğunu düşünüyorum. deadlift'te yapmanı tavsiye etmem bu arada , bu kadar ağır yüzdelik değerlerde 5 set çok fazla geliyor.

https://www.facebook.com/gregory.nuckols/posts/10153313914583779

squat ve bench'i haftada 1 kere yapacaksan paylaştığı yüzdelik değere göre ağırlığı seçip söylediği set ve tekrarda yaparsın, haftada iki kere yapacaksan birisi varyasyona dayalı şekilde daha hafif olsun diyor. zayıf noktanı bulup ona uygun bir varyasyon seç , ben squat için varyasyon olarak atg paused squat seçtim ve o gün de aynı sistemi yapıyorum tabi 20 kg daha az ağırlık takarak birinci antrenmana göre. front squat , high bar squat falan da yapabilirsin. bench için de dar tutuş , paused , spoto press , legs up gibi varyasyonlar yapabilirsin aynı şekilde.
 
birkaç sistem önerebilirim powerlifting için , cody lefever'ın programlarına bakabilirsin. özellikle de yeni çıkardığı uhf ( ultra high frequency ) çok iyi görünüyor ve bir sonraki programım o olacak. mike tuchscherer'ın orta seviye auto regulation sistemi de epey popüler , antrenmanı o günün hissiyatına göre düzenletiyor ki bu da programa sıkı sıkıya bağlı kalmak istemeyen biri için çok iyi. buna ek olarak greg nuckols'ın 28 ayrı bedava programı var , bir süredir değiştirerek deniyorum. deadlift ve squat'ta fayda alamadım ama bench'te haftada 3 frekanslı olandan çok fayda aldım , özellikle onu tavsiye ederim. kült haline gelmiş texas method da belli bir seviyeye kadar harika bir program. aşağıya linkleri bırakacağım , ingilizce biliyorsun galiba , biliyorsan problem yaşamazsın bilmiyorsan çevirir yollarım.

greg nuckols'ın 28 programı burada , google docs'a atıp ( ya da excel'e ) kendi max'larını girip istediğin programı çıkarabilirsin.
http://strengtheory.com/train-smarter/

mike'ın orta seviye sistemi bu , rpe yani o günkü set zorluğuna dayanan sistem üzerine kurmuş.
http://forum.reactivetrainingsystems.com/content.php?126-Generalized-Intermediate-Program

cody lefever'ın blogu bu , bir sürü program yayınladı şu ana kadar vaktin varsa incelemeni tavsiye ederim. splitler de var fullbody de var ( powerlifting stili fullbody tabi ) , uhf 1-2 sayfa geride.
http://swoleateveryheight.blogspot.com.tr/

klasik texas method da bu. powerlifting programı denemez tam olarak , genel kuvvet ve kas gelişim programı diyelim.
http://www.powerliftingtowin.com/texas-method/

bunlara ek olarak asıl tavsiye edeceğim ve çok çok basit bir sistem var. ben geçtiğimiz baharda bunu yapıyordum ama araya sakatlık girdiğinden iptal olmuştu , şimdi sadece squat'ta deniyorum ve çok verimli olduğunu düşünüyorum. deadlift'te yapmanı tavsiye etmem bu arada , bu kadar ağır yüzdelik değerlerde 5 set çok fazla geliyor.

https://www.facebook.com/gregory.nuckols/posts/10153313914583779

squat ve bench'i haftada 1 kere yapacaksan paylaştığı yüzdelik değere göre ağırlığı seçip söylediği set ve tekrarda yaparsın, haftada iki kere yapacaksan birisi varyasyona dayalı şekilde daha hafif olsun diyor. zayıf noktanı bulup ona uygun bir varyasyon seç , ben squat için varyasyon olarak atg paused squat seçtim ve o gün de aynı sistemi yapıyorum tabi 20 kg daha az ağırlık takarak birinci antrenmana göre. front squat , high bar squat falan da yapabilirsin. bench için de dar tutuş , paused , spoto press , legs up gibi varyasyonlar yapabilirsin aynı şekilde.
Kaynaklar cidden çok kaliteli işin mantığını açıklayan proglamlayı öğreten programlar fakat ben belli bir sisteme sabit kalmaktan daha çok hoşlanıyorum bu yüzden rpe gibi mantıklar bana uymuyor Excel halinde hazırlanmış programlar bana göre yazdığın insanları detaylıca tekrar tekrar inceliycem ilgilendiğin için teşekkürler birde ph3 programı hakkında ne düşünüyorsun?
 
Pink Zeppelin;
Ağırlıkları artırırken hangi yöntemi benimsedin. Mesela haftada 1 kilo mu artırıyordun, ya da başka bir yöntem mi uyguluyordun?
Bench Press, Deadlift ve Squat ta nasıl ağırlıkları artırabiliriz.
Ben zaman sorunum nedeniyle hepsini haftada 1 yapabiliyorum. Haftada 1 gün bench press, haftada 1 gün deadlift, haftada 1 gün squat, haftada 1 gün BB Row, haftada 1 gün overhead press.
 
Kaynaklar cidden çok kaliteli işin mantığını açıklayan proglamlayı öğreten programlar fakat ben belli bir sisteme sabit kalmaktan daha çok hoşlanıyorum bu yüzden rpe gibi mantıklar bana uymuyor Excel halinde hazırlanmış programlar bana göre yazdığın insanları detaylıca tekrar tekrar inceliycem ilgilendiğin için teşekkürler birde ph3 programı hakkında ne düşünüyorsun?

ph3 gayet güzel program , layne norton'ın bilgisine güveniyorum, ki 93 kiloda ipf şampiyonuydu zaten.ben de denemek isterdim programı. salonlar farklı olduğundan squat bench ve deadlift'i aynı gün yapamıyorum, belki bir günü çift antrenmana ayırırsam olabilir.

Pink Zeppelin;
Ağırlıkları artırırken hangi yöntemi benimsedin. Mesela haftada 1 kilo mu artırıyordun, ya da başka bir yöntem mi uyguluyordun?
Bench Press, Deadlift ve Squat ta nasıl ağırlıkları artırabiliriz.
Ben zaman sorunum nedeniyle hepsini haftada 1 yapabiliyorum. Haftada 1 gün bench press, haftada 1 gün deadlift, haftada 1 gün squat, haftada 1 gün BB Row, haftada 1 gün overhead press.
evet her hafta lineer gelişim hedefliyordum , squat'ta 2.5 kg artırıyordum haftada bir yaparak. pek bilgim yoktu o dönemler , deneye deneye öğreniyordum ama bildiğim şey ağırlık artırmanın şart olduğuydu bu yüzden kendimi ağırlık artırmaya zorluyordum. squatı'ımı o şekilde 8-9 ayda 165-170 civarına getirdim , ilk sene deadlift yapmıyordum , sadece birkaç kez antrenman sonlarında denemiştim. boş geçirdiğim bir dönem olarak bakıyorum şu an , çünkü ne tekniğim iyiydi ne de antrenman sistemim. powerlifting yapmak isteyen biri ağırlıkları belli bir seviyeye getirene kadar haftada 3 squat'a abanmalı bence , çünkü squat'ı en iyi geliştiren şey yüksek frekans oluyor. ben ilk deadlift antrenmanımda max denemiştim ve 200 kg yapmıştım , squat'taki 1 senelik artış sayesinde deadlift'im de hiç yapmamış olsam bile otomatik olarak yükselmişti. bu da squat'ın önemini gösteriyor.
 
evet her hafta lineer gelişim hedefliyordum , squat'ta 2.5 kg artırıyordum haftada bir yaparak. pek bilgim yoktu o dönemler , deneye deneye öğreniyordum ama bildiğim şey ağırlık artırmanın şart olduğuydu bu yüzden kendimi ağırlık artırmaya zorluyordum. squatı'ımı o şekilde 8-9 ayda 165-170 civarına getirdim , ilk sene deadlift yapmıyordum , sadece birkaç kez antrenman sonlarında denemiştim. boş geçirdiğim bir dönem olarak bakıyorum şu an , çünkü ne tekniğim iyiydi ne de antrenman sistemim. powerlifting yapmak isteyen biri ağırlıkları belli bir seviyeye getirene kadar haftada 3 squat'a abanmalı bence , çünkü squat'ı en iyi geliştiren şey yüksek frekans oluyor. ben ilk deadlift antrenmanımda max denemiştim ve 200 kg yapmıştım , squat'taki 1 senelik artış sayesinde deadlift'im de hiç yapmamış olsam bile otomatik olarak yükselmişti.
Peki tam tersi durumda da olur mu bu.
1 yıl çalışıp 200 kg deadlift yapan, squatı da ilk denediğinde 160-170 i bulur mu?
Yoksa, squatın genel olarak verdiği bir güç mü bu?
 
deadlift kuvveti squat'a da etki ediyor büyük oranda. ikisi birbirini tamamlıyor , ama squat daha faydalı diyebilirim. yani 200 deadlift yapanda 160-170 squat çıkmayabilir. çoğu powerlifting sistemlerinde deadlift ağır yaptırılmıyor, ağır deadlift yapmayarak squata abanıp deadlift kuvvetini artırma mantığına inanıyorlar. ilginç gelebilir ama gerçekten hiç yapmayarak bile deadlift'i artırabiliyorsunuz. tabi bu orta seviyeye kadar geçerli.
 
deadlift kuvveti squat'a da etki ediyor büyük oranda. ikisi birbirini tamamlıyor , ama squat daha faydalı diyebilirim. yani 200 deadlift yapanda 160-170 squat çıkmayabilir. çoğu powerlifting sistemlerinde deadlift ağır yaptırılmıyor, ağır deadlift yapmayarak squata abanıp deadlift kuvvetini artırma mantığına inanıyorlar. ilginç gelebilir ama gerçekten hiç yapmayarak bile deadlift'i artırabiliyorsunuz. tabi bu orta seviyeye kadar geçerli.
bende diyorum her sefer squat var hep ağırlık artıeılıyor deadlift bir kere neden böyle demek ki sebep buymuş?
deadlift tum vucut olasada tum vucut için doğrudur diyebilirmiyiz bunu?
 
bende diyorum her sefer squat var hep ağırlık artıeılıyor deadlift bir kere neden böyle demek ki sebep buymuş?
deadlift tum vucut olasada tum vucut için doğrudur diyebilirmiyiz bunu?

deadlift inanılmaz yük bindiriyor vücuda , özellikle de çalışma kapasitesi düşük olan yeni başlayanlarda. ben ilk başladığım zamanlar bu olayı tecrübe etmediğimden 5 günde bir yapıyordum ve sürekli ağır giriyordum ( formum da kötüydü ve hareketi hileli yapıyordum daha fazla ağırlık kaldırma adına ). her sabah dayak yemiş gibi uyanıyordum , günde 10 saate kadar uyumaya başlamıştım ve her seferinde 6-7 kere uyku felci oluyordu ( yoğun stresle alakalı ). bel kaslarım sürekli ağrıyordu ve artık 20'lik plakayı taşırken bile gücüm kalmıyordu. zaten ilk sakatlığımı da o dönem yaşadım. daha sonra yanlış yaptığımı öğrenip diğer sistemlerdeki gibi çalışmaya başladım. ağırlıkları ufalttım ve tükenişe gitmemeye başladım. bu sayede çalışma kapasitem çok çok arttı. 5 set girsem bile artık istenmeyen bir bel ağrısı yaşamıyorum. işin ilginç yanı ise kuvvetimde zerre artma olmadı , çalışma kapasitesinin artışı dışında bir gelişim yoktu bu yüzden son 2 haftadır eskisi gibi ağır giriyorum ve az set yapıyorum. şu 2 haftada hem squat'ım hem de deadlift'im arttı gibi görünüyor. burdan şunu anlıyoruz herkes için net bir şey yok. eğer çalışma kapasitesi yüksekse ve vücut bendeki gibi iyi tepki veriyorsa deadlift'e abanmak güzel bir seçim olabilir. perşembe günü 218 kg ile 3 tekrar yapacağım mesela ki maksimalime çok yakın. evet birkaç gün recovery problemi oluyor , özellikle de 1 gün aradan sonraki squat günü işkence oluyor ama iyi verim alacağımı hissediyorum. çok uzun yazmışım özetlersem deadlift'te başlarda 1 set yapıp zamanla bünyeye göre sistemi belirlemek daha iyi gibi görünüyor.



bugünün antrenman günlüğüne gelirsek , 3. haftanın 2. squat ve 2. bench günüydü. aksesuar olarak 10 kg ağırlıkla barfiks , seated row , kettlebell swing ve bicep curl yaptım. en sonda da facepull yapıp bitirdim.

- squat'ta varyasyon günüydü , bir süredir paused atg squat yapıyorum biliyorsunuz. bugün sistemde değişiklik yapıp 5'er kg eklemeye karar verdim çünkü planladığımdan daha kolay çıkıyordu , 155 kg ile 2 set 3 tekrar , 145 kg ile 3 set 4 tekrar yaptım.

- 155'lik 2 set kolaydı , sanırım 160 ile de çıkabilir formu bozarsam. 1 tekrar için 172 ediyor. geçen kış yanılmıyorsam 170 ile yapmıştım ve inanılmaz zorlamıştı. gelişim bariz gibi görünüyor. paused atg squat'ın standart squat'tan bi 20-30 kg düşük olması beklenir halterciler hariç ( paralel squat yapan biri için ). pause benden 15 kg alıyor , atg olması da paralele göre 15 kg alıyor bu yüzden olması gerektiği gibi diyebilirim.

- bench'te 8 set vardı ve bugünün max ağırlığı 120 kg idi. dün gece duvardaki sivrisineğe ıslak bornozu tüm gücümle fırlattım ( ölmedi namussuz :) ) ve sağ dirseğim felaket ağrıdı . bugünün bench'i bu yüzden işkenceden farksızdı. ağırlık kolay gibi gözükse de ağrıdan dolayı acayip zorlandım. neyse ki kazasız bir şekilde bitirdim.

155'lik olanda pause kısa kalmış biraz , ama net şekilde stretch reflex'i engellediğimi söyleyebilirim bu yüzden çok bir fark olmaz. bir de kıçım odak noktasında kalmış resmen , görüntü kirliliği için kusura bakmayın. :)
 
bench presste bari rackten alirken kic bolgesinin benchten kesik olmasinin bir sebebi var mi yoksa spotter olmadan kaldiriyorsun diye mi boyle yaptin?
ben tek basima alirken zorlaniyorum. bu sekilde daha mi rahat aliniyor acaba. racke yaklasmis oluyorsun.

bu arada squat istasyonunda safety bari yok herhalde. o agirliklarin altina girmek cesaret ister. helal olsun :)
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı