bugün max squat günüydü. iki ayrı squat'ı test ettim. ilk olarak rezil powerlifting squat'ıyla başladım ( low bar-paralel ) , daha sonra da gerçek squat , yani olimpik halter squat'ında max girdim.
- ilk kez halter salonunda squat yaptım ve ekipmanlar konusunda inanılmaz sıkıntı yaşadım , öncelikle kullandığım cırt cırtlı kemeri halterci arkadaş götürmüş ve çok ince halter kemerlerinden kullanmak zorunda kaldım. çok az destek veriyordu ve fayda alamayacağımı anladım bu yüzden bir yerine iki kemer takıp normal kemerleri taklit ettim. bu sefer de alışkın olmadığım bambaşka bir şeye dönüştü.
- haltercilerin rack'leri powerlifting squat'ına hiç uygun değil , çıkarırken felaket derecede zorlandım. normalde 3-4 adımda çıkarıp gücümü harekete saklarım , bugün ise 5-6 adımda anca çıkarabildim. artı olarak barı çıkarırken ve yerine koyarken ekstradan öne eğilmek zorunda kaldım ve bu da belimi çok zorladı.
- fitness salonunda mecburen ayna karşısında yapıyordum , bu çok kötü bir alışkanlık. burda ayna olmayınca afalladım , nereye bakacağımı şaşırdım. artı olarak barı yerleştirme noktam çoğunlukla kötüydü ve dengesizdi. buna ek olarak kendimi göremediğimden bacaklarımı normalden daha geniş açmışım bu da hareketin en alt noktasında daha güçsüz olmak demek.
- birkaç gün önce yine squat antrenmanımı yapmıştım , max gireceğimi bilmeme rağmen kafasızlık yapıp 20+ tekrarla squat yapmıştım ki alışık olmadığım bir şey olduğundan quadricep'lerim hala ağrıyorlardı.
- ilk kez 180+ kiloyu sırtıma aldım. bugüne kadar salon problemlerinden dolayı hiç squat'ta max giremememiştim , hatta max girmeyi bırakın 10 tekrar altında tükenişe gitmedim bile , yüksek tekrarla yaptığım squatlar'da hesaplayıcılar bana 204-205 civarı yapabileceğimi söylüyordu , ben de yukarıda saydığım sıkıntılara dayanarak powerlifting squat'ında 200 kg hedef koydum , high bar atg olimpik squat'ta ise 1 senedir yapmadığımdan kaç yapabileceğime dair en ufak fikrim yoktu, low bar'dan sonra yapacağım için 3-4 kg güç kaybı olacağını tahmin edip 175 kg yaparım diye düşündüm.
- low bar squat'ta 200 kiloda fail oldum , zaten derinliği de tutturamamışım , yapsam da sayılmayacaktı yani. iyi günde en fazla 200-201 civarı yapabilirim derinliği tutturarak.
- high bar squat iyi gitti , beklediğimden daha iyi durumda olduğumu fark ettim. kaç yaptığımı yazmayacağım videoda görebilirsiniz , süpriz olsun.
- squatlardan sonra da 2 set romanian deadlift yapıp bitirdim.
tekrar anlamış bulunmaktayım ki squat bana göre değil. bacak boyum gövde boyumdan daha uzun. bu squat'ı zorlaştırıp , deadlift'i kolaylaştırıyor , kollarım da yine gövdeme kıyasla uzun. bu da bench'i zorlaştırıp , yine deadlift'i kolaylaştırıyor. 240 deadlift'e kıyasla 150 bench , 200+ squat yapmam beklenirdi , ama yapamıyorum. buna ek olarak kas orantım oldukça ilginç. powerlifting squat'ında kalçası ve hamstringleri güçlü olup , belini de harekette aktif olarak kullanabilen insanlar iyi ağırlıklar kaldırırlar. benim belim güçlü olsa da harekette aktif olarak kullanamıyorum , kalçam ve hamstring'im zaten zayıf. high bar olimpik squat'ta ise saf quadricep kuvveti gerekli. quadricep'lerim en iyi bölgem olduklarından high bar'da orantı olarak şaşırtıcı şekilde iyiyim. aklımda bir süre high bar'a yönelme fikri var.
ve fitness salonunda squat'ımın gelişmeyeceğini bir kez daha anladım , orda squat falan yapılmaz. powerlifter dediğimiz adamın ağır squat yapması lazım ama ben orada 180 kilonun ötesine çıkamıyorum bile...

bu şekilde senede 5 kg bile artmaz malesef. halter antrenörüyle konuşup daha sık gelip gelemeyeceğimi soracağım. kabul ederse squat'ı orda yaparım , fitness salonunda da sadece bench yaparım.