Makarna konusunda soru yardım?

Grendel

Üye
Beyler bi soru acayip kafamı kurcalıyor.Bakın şimdi 100g makarnada yaklaşık 70 gr karbonhidrat var ama pişmiş 100g makarnada yaklaşık 25g karbonhidrat var.Şimdi ben tencereye 100g makarnayı koydum yaptım bu karbonhidrat değeri nereye gidiyor pişince.İkinci sorum Yulaf ezmesi tam bir sporcu besini ve 100g'ında yaklaşık 65g karbonhidrat olduğu söyleniyor.Yulaf ezmesini sütle karıştırıp yiyiyoruz ve eğer bu 65g karb. vücuda alınıyorsa neden insanlar makarna yesin ki yani sadece ucuz olduğu içinmi (çünkü yulaf ezmesinin 100g'ı makarnadan yaklaşık 8 kat pahalı) yoksa yulaf ezmesi karbonhidrat bakımından bu kadar zengin değilmi?
 
Makarnaarin cogu unda n yapildigi icin basit, yulaf ise komplex gruba girer.

100 gram attigin akarna su cekince ortalama 300 gram olarak siser :) bu pismis 300 gramda sana 75 gram karbo verir :)
 
Makarna piştiği zaman karbonhidratı buhar olup uçmuyor tabiki :) . Makarna pişerken su cektiği için hacmi ve içeriğindeki su oranı artar. Kuru madde oranı azaldığı için gr / karbonhidrat oranıda azalır.

Kaliteli makarnalar durum buğdayından yapılır ve komplex besindir. Yulafa alternatif olarak tüketilebilir.
 
Son düzenleme:
Evet makarna konusunu anladım brhmcr teşekkürler peki yulaf ezmesinde sencede 65 gr complex karbonhidrat varmı.
 
Evet makarna konusunu anladım brhmcr teşekkürler peki yulaf ezmesinde sencede 65 gr complex karbonhidrat varmı.

Bu oranlar yulafın cinsine veya yetiştiği yöreye göre değişir. Fakat ortalama 60-70 gr komplex karbonhidrat içerirler.
 
Makarnaarin cogu unda n yapildigi icin basit, yulaf ise komplex gruba girer.

100 gram attigin akarna su cekince ortalama 300 gram olarak siser :) bu pismis 300 gramda sana 75 gram karbo verir :)

Polonyada tüketilmiyormu makarna :) Makarna kompleks ürün sınıfına giriyor buğdaydan yapıldığı için. Hatta esmer(kepekli) makarnayla Gİ açısından hiçbir farkı yok.
 
Şimdi...
Basit mi, kompleks mi ?

GLİSEMİK İNDEX TABLOSU:

attachment.php


Makarna kompleks (yararlı) karbonhidrat olduğu için kan şekerini birdenbire yükseltip düşürmez. İçindeki şeker yavaş yavaş kana karışır. Pankreasın aşırı çalışıp yorulmasına gerek kalmaz, insülini yavaş yavaş salar. Kan şekeriniz de sabit kalır. Böylece hemen acıkmazsınız, enerjiniz çabucacık azalmaz. Bu tip karbonhidratlardan gelen enerji kaslarda depolanır ve gerektiğinde kana salınır. Kan şekerimizin ve enerjimizin sabit kalmasını sağlar. Örneğin; sporcular vücutlarında enerji depolayabilmek ,müsabakalarda enerjilerini daha uzun süre koruyabilmek için kompleks karbonhidratlardan zengin beslenirler. Makarna da tercih ettikleri yiyeceklerin başında gelir.
 

Eklentiler

  • tbl.jpg
    tbl.jpg
    35,3 KB · Görüntüleme: 416
sanırım brhmcr(adını dogrumu yazdım bilmiyorum :) ) makarnanın beyaz undan yapılanının diğerlerine göre daha faydasız oldugunu söylemek istedi.bir yazım yanlışı oldu.yoksa makarne elbette kompleks :) ama ben ilk yorumumu tekrarlıyorum. on gün pirinç off gün bulgur :)
 
Polonyada tüketilmiyormu makarna :) Makarna kompleks ürün sınıfına giriyor buğdaydan yapıldığı için. Hatta esmer(kepekli) makarnayla Gİ açısından hiçbir farkı yok.

Sevgili Caner23,

Polonya'da 3 cesit makarna tipi var :

1) Bildigimiz beyaz undan yapilan makarna (basit karbo sinifindadir) Fiyati cok dusuktur. 1 kilo civarini 0.7 liraya alabiliyoruz.
2)Bugdayin ogutulerek kepeginden(kabugundan) ayrilmasi sonucu kalan un benzeri maddeden yapilir (yari komplex, yari basit karbo sinifindadir)
3)Bugdayin ogutulmesi sirasinda kepeginden ayrilmayan un benzeri maddeden yapilir (Komplex karbodur)

Salinimi yavaslayan tahilin kepek kismidir.

Umarim daha acaiklayici olmustur.
 
Back
Yukarı