Yumurta Akı ve Sarısı Karşılaştırmalı Aminoasit Profili

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve BeachBoy tarafından 2 Haziran 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 13 üye.
  1. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123
    [​IMG]

    Forumda bu konuda ikilem bulunmakta yumurta akı proteini mi daha faydalıdır yoksa yumurta sarısı proteini mi ?

    Olaya proteinsel açıdan bakıldığında yumurta akı yumurta sarısına nazaran daha kaliteli protein içermektedir. Yumurta beyazındaki essential aminoasit profili sarısınadan çok daha yüksektir.

    [​IMG]

    **10 gr yumurta akı ve sarısı proteini için aminoasit profili (yüksek değerler kırmızıyla gösterilmiştir) ...



    Yukarıdaki tabloada da görüldüğü gibi hem BCAA aminoasitleri hemde essential aminoasitler bakımından yumurta akının bariz üstünlüğü görülüyor. Özellikle BCAA değerlerindeki fark çok bariz.

    Peki yumurta sarısının önemi nedir ? Aşağıdaki tabloda açıklıyıcaz.

    **Proteinsel Çeşitlilik Bakımından Yumurta**


    [​IMG]


    [​IMG]


    Yumurta akı protein çeşitliliği bakımından da son derece zengindir. Protein sentezinin artmasını sağlıyan vitamin ve mineraller ise yumurtanın sarısında bulunmaktadır. Yumurta sarısı proteinsel açıdan akına nazaran çok daha zayıftır ama vitamin ve mineral açısından zengindir.

    Fakat yumurtayı bütün olarak aldığımızda vitamin ve mineral açısından zengin bir besin değildir. Yumurta günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak konusunda yetersiz sayılabilecek bir besindir.


    Yumurtanın sarısını tüketmek istemiyenler vitamin ve mineral ihtiyacını ddiğer besinlerden karşılayarak protein sentezini arttırabilirler.

    Son olarak yumurtanın çiğ tüketilmesi:

    Yumurta çiğ tüketildiğinde yumurta akı proteinlerinin içinde bulunan avidin ve flavoproteln proteinleri biotin ve riboflavini bloke etmektedirler. Yumurta pişirildiğinde ise bu proteinler nötrilize olur yani biotin ve riboflavin bağlanması yaşanmaz.


    Kaynaklar:

    Doc. Dr. Levent ÇAVAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı



     

    Ekli Dosyalar:

    • AAtbl.jpg
      AAtbl.jpg
      Dosya Boyutu:
      83,9 KB
      Görüntüleme:
      303
    • tbl3.jpg
      tbl3.jpg
      Dosya Boyutu:
      88 KB
      Görüntüleme:
      290
    • tbl4.jpg
      tbl4.jpg
      Dosya Boyutu:
      87,5 KB
      Görüntüleme:
      284
    • images.jpg
      images.jpg
      Dosya Boyutu:
      6,6 KB
      Görüntüleme:
      274
    Son düzenleme: 2 Haziran 2012
    Blonde, sthammer, jankad ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  2. RaJeV
    Offline

    RaJeV Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesajlar:
    1.756
    Beğenileri:
    685
    Ödül Puanları:
    123
    Ama arada öyle abartılacak bir fark göremedim? Yumurtanın sarısını çöpe atmanın da pek bi mantığı yok.
     
  3. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123

    Yumurtanın sarısını tabiki yiyebilirsin . Konuyu mesajın başında da yazdığım gibi forumda sanki sarısının protein değeri çok yüskekmiş akı ise kalitesiz proteinmiş gibi bir kanı oluşturulmaya başlanmıştı. Bilimsellikten uzak ( kulaktan dolma kahve masası muhabbeti ) olan bu hatalı bilgilere cevaben yazılmış bir araştırmayı paylaştım.
     
    jankad, eludem, Azi ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  4. dishiwelet
    Offline

    dishiwelet Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2009
    Mesajlar:
    887
    Beğenileri:
    515
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    fitness antrenörü
    Yer:
    antalya
    emegine saglık güzel bir paylasım
     
  5. emclord00
    Offline

    emclord00 Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    569
    Beğenileri:
    301
    Ödül Puanları:
    73
    gerçekten ellerine sağlık bu konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyordu artık (sanırım dünde ergün ile tartışmıştın bu konuyu) emek vermişssin teşekkür ederiz
     
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.033
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123
    ************************
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 21 Haziran 2012
  7. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.033
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123
    [/COLOR]Ağırlık(g)
    58. 0
    6
    33
    19
    Su %
    65. 6
    1. 6
    87. 9
    48. 7
    Kuru madde%
    34. 4
    98. 4
    12. 1
    51. 3
    Protein %
    12. 1
    3. 3
    10. 6
    16. 6
    Yağ %
    10. 5
    Eseri
    Eseri
    32. 6
    Karbonhidrat
    0. 9
    -
    0. 9
    1. 0
    Mineraller
    10. 9
    95. 1
    0. 6
    1. 1

    Yumurtanın % 65. 6'sı su,% 12,1'i proteinli maddeler,% 10,5'i yağlar % 0. 9'u karbonhidratlar ve % 10. 9'u mineral maddelerden oluşur.
    Tavuğun bir metabolizma ürünü olan yumurtanın bileşimi sabit olmayıp, kalıtıma, beslenme ve bakım şartlarına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yumurtada mineral maddelerin yüksek oranda (% 10. 9) bulunuşu kabuğun kalsiyumundan kaynaklanır. Tavuk yumurtasının ağırlığı 45 ile 65 g. arasında değişmekte olup, ortalama ağırlığı 58 g. dır. Bunun 33 gramı (% 58) yumurta akı, 19 gramı (% 32) yumurta sarısı ve 5-6 gramı (% 11) yumurta kabuğuna karşı gelir.
    Yumurta akı ve yumurta sarısı besin maddeleri bileşimi yönünden birbirinden tamamen farklıdır.
    Yumurta sarısı;
    protein ve yağlar bakımından zengin olup, bazı vitaminler ve önemli miktarda mineraller içerir. Yumurta sarısındaki proteinler lipidlerle bağlanmış olarak lipoprotein (lipovitellin, lipovitelenin, livetin), bir kısmı da fosfoprotein( fosfovitin)şeklinde bulunur.
    aptı

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 14:15 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:58 ----------

    göz önüne alınmayan yapılan en önemli hata yumurtanın sarı ve beyaz değerleri 100 gr bazında karşılaştırılması ile tam fiili bir yumurta kompozisyonu arasında yapılması gereken hesabın gözden kaçırılması...yani, o oranları 100 gr a çevirdikten sonra , kısaca eşit paydada buluştuktan sonra olan olay...) ve o zaman besin değerleri mukayesesi sağlıklı yapılır...

    kısaca, tam bir yumurtada yumurta sarısı beyaz göre daha fazla ,ama buna mukabil %90 ı sudur ve bunu 100 gr değerlerin mukayesine sokarsanız , her zaman yumurta sarısı kazanır...))))
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 21 Haziran 2012
  8. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.652
    Beğenileri:
    4.408
    Ödül Puanları:
    123
    Ercan sorularına cevap vermek isterdim fakat seninle tartışmak duvarla tartışmakla eş değer. Sen gene bildiğini okuyacaksın . O yüzden cevap verip zamanımı boşa harcamaya değmez.

    Sen takıl kafana göre boşver benim yazılarımı okumasan da olur. :)
     
    sthammer ve eludem bunu beğendi.
  9. pulloverforever
    Offline

    pulloverforever Üye

    Katılım:
    22 Eylül 2011
    Mesajlar:
    275
    Beğenileri:
    147
    Ödül Puanları:
    0
    bunun sarısında yağ oldugu için. sabah 5-6 adet tuketip sadece 1-2 adetinin sarısını alın yeterli. bu kadar dokum yapmaya gerek yok
     
  10. ernesto33
    Offline

    ernesto33 Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2011
    Mesajlar:
    538
    Beğenileri:
    262
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Varşova/Polonya
    Ercan ne boş adamsın 10 sn lik kopyala yapıştır yapmış,sayfayı .öt etmişşin.
     
  11. badboy9119
    Offline

    badboy9119 Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2012
    Mesajlar:
    282
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    0
    Yukarıdaki amino asit değerlerine bakıcak olursak 10 gr yumurta o zaman amino asit tabletlerinden kat be kat üstün gözüküyor. Yanılıyor muyum?
     
  12. ernesto33
    Offline

    ernesto33 Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2011
    Mesajlar:
    538
    Beğenileri:
    262
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Varşova/Polonya
    Evet yanılıyorsun dostum.Amino asit tabletleri eğer serbest form peptit şeklindeyse(Kollajen protein değilse) yumurtadan kat kat üstündür zira biyoyararlanımı daha yüksektir.Öyle olsa ucuzasoya proteini alırdık whey yerine ama biyoyararlanımı düşük olurdu.
     
  13. sthammer
    Online

    sthammer Guest

    Tam aradığım konuydu.. Sarısı ve beyazı nın Bcaa içeriği..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 1 Mart 2014

Sayfayı Paylaş