[/COLOR]Ağırlık(g)
58. 0
6
33
19
Su %
65. 6
1. 6
87. 9
48. 7
Kuru madde%
34. 4
98. 4
12. 1
51. 3
Protein %
12. 1
3. 3
10. 6
16. 6
Yağ %
10. 5
Eseri
Eseri
32. 6
Karbonhidrat
0. 9
-
0. 9
1. 0
Mineraller
10. 9
95. 1
0. 6
1. 1
Yumurtanın % 65. 6'sı su,% 12,1'i proteinli maddeler,% 10,5'i yağlar % 0. 9'u karbonhidratlar ve % 10. 9'u mineral maddelerden oluşur.
Tavuğun bir metabolizma ürünü olan yumurtanın bileşimi sabit olmayıp, kalıtıma, beslenme ve bakım şartlarına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yumurtada mineral maddelerin yüksek oranda (% 10. 9) bulunuşu kabuğun kalsiyumundan kaynaklanır. Tavuk yumurtasının ağırlığı 45 ile 65 g. arasında değişmekte olup, ortalama ağırlığı 58 g. dır. Bunun 33 gramı (% 58) yumurta akı, 19 gramı (% 32) yumurta sarısı ve 5-6 gramı (% 11) yumurta kabuğuna karşı gelir.
Yumurta akı ve yumurta sarısı besin maddeleri bileşimi yönünden birbirinden tamamen farklıdır.
Yumurta sarısı; protein ve yağlar bakımından zengin olup, bazı vitaminler ve önemli miktarda mineraller içerir. Yumurta sarısındaki proteinler lipidlerle bağlanmış olarak lipoprotein (lipovitellin, lipovitelenin, livetin), bir kısmı da fosfoprotein( fosfovitin)şeklinde bulunur.
aptı
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 14:15 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:58 ----------
göz önüne alınmayan yapılan en önemli hata yumurtanın sarı ve beyaz değerleri 100 gr bazında karşılaştırılması ile tam fiili bir yumurta kompozisyonu arasında yapılması gereken hesabın gözden kaçırılması...yani, o oranları 100 gr a çevirdikten sonra , kısaca eşit paydada buluştuktan sonra olan olay...) ve o zaman besin değerleri mukayesesi sağlıklı yapılır...
kısaca, tam bir yumurtada yumurta sarısı beyaz göre daha fazla ,ama buna mukabil %90 ı sudur ve bunu 100 gr değerlerin mukayesine sokarsanız , her zaman yumurta sarısı kazanır...))))
Son düzenleyen: Moderatör: 21 Haziran 2012