Ben kesinlikle tavuk etinin zararlı olduğunu kanaatindeyim. Günümüzde kesime hazır bir tavuk fabrikalarda 40-60 gün arasında bir süreyle kesime hazır hale getiriliyor. Ki bu süre normalde minimum 6-8 aydır bunu hayatımın bir kısmını çiftliklerde geçirdiğim için söylüyorum. En basitinden bu orantısızlığı bize piyasa fiyatları açıklıyor; herhangi bir süpermarketten aldığınız pilicin kilosu 3.80 - 4.50 civarında seyrederken dana kırmızı etin fiyatı 28-40 tl civarlarında. Ve dostlarım sizi temin ederim bunun tek sebebi kırmızı etin daha değerli olması değil, tavuk etinin inanılmaz perakendeleştirilmesi ve hormonlar, çeşitli ilaçlar ile hayvan üzerinde oynanması. Az önce cümlemde çok önemli bir kelimeye değindim, belki dikkat etmişsinizdir. " Fabrika " sözcüğü evet. Normal bir tavuk yapısı gereği açık alanda otlayıp normal yemlerinin yanı sıra doğada kendi bulduğu besinleri de tüketir. Bazı böcek türleri, çeşitli otlar vb. doğadaki doğal besinler. Fakat şu zamanda gel gelelim bizim böyle doğal bir yaşam izlemiş tavuğu kesip yememizi bırakın, görmemiz bile bir mucize maalesef. Bu bahsettiğin fabrika tavukları artık fabrika tavukları demeyeceğim çünkü bütün tavuklar böyle oldu, yetiştirildikleri yerde doğduklarından kesilene kadar geçen bu 40 günlük süreç içerisinde sadece önlerine atılan ilaçlı küspeleri yiyerek tabire caizse şişiyor ve kesime hazır hale geliyor. Bu süreçte zaten birbirleri ile yapışıklar ve vücutlarını hareket ettirecek yerleri dahi yok. hayvanın gezip otlayıp avlanması, kendi türleri ile mücadele vermesi gerekmektedir, bunun ne kadar önemli bir şey olduğu bilimsel bir gerçek. Artık bizde bu fabrika tavuğu olayını öyle bir kabullendik ki kafamızdaki normal tavuk algısı değişti. Benim birkaç kere fırsatım oldu çiftlikte çok düzgün beslenmiş açık alanda otlatılmış bir tavuk yedim, eti sanıldığının aksine kaya gibi sertti ve simsiyahtı. İlk başta anlayamamıştım neydi bu yediğim diye sormuştum kendime, tıpkı böyle yabani bir hayvan eti gibi sertti ve yoğundu. Şimdi satılan tavuklara bakıyorum da çiğnemenize bile gerek yok ağızda dağılıyor zaten hepsi. Daha henüz günümüz tavuklarının genetikleri ile oynanmasından bahsetmedim bile sadece yetiştirilmeleri ve beslenmeleri hakkında ki konulardan bahsettim. Bide yediğimiz tavukların İLAÇLI olmasının yanı sıra gerçekten hormonlu bir soydan gelme durumları da var. Artık doğal hayvan nesli tükeniyor bu nedenle, bunların arkasında ki asıl sebep birkaç kişinin cebine girecek para ve gıda sektöründe markalaşma olayı. Ben 5.5 senedir yoğun bir şekilde vücut geliştirme ile uğraşıyorum ve en ağırlık verdiğim noktalardan biriside bu işi doğal yollardan yapmak. Ayrıca 2 senedir hiçbir şekilde tavuk eti tüketmiyorum. Bu olay benim için protein alımımı zorlaştırıyor fakat bunun yerine daha çok doğada otlayan hayvanlar kırmızı et olarak keçi, kuzu gibi veya beyaz et olarak özellikle deniz balıkları hamsi, palamut tüketmeyi tercih ediyorum. Üstüne üstlük bu işi vegan yapanlarında olduğunu sakın unutmayalım; Bkz: Frank Medrano, kas kütlesinin ne kadar kaliteli olduğu inkar edilemez, neden mi? Çünkü gramı gramına kas teli teline doğal. Bu tercihlerim beni şu ana kadar yanıltmadı. İmkanınız yettikçe doğal beslenmeye çalışın, size verdiği kas kütlesi çok kaliteli olacaktır, en azından tavuk-salata-tavuk-salata sabah tavuk akşam tavuk yiyen klasik hiçbir işlevi ve kalitesi olmayan şişme " tiplerden " olmazsınız. Ayrıca sırf tavuk eti ile yapılan vücutların estetik görünüşünün ve kas kalitesinin iyi olduğunu düşünmüyorum. Bir vücutta büyüklükten ziyade derinlik ve kas kalitesi çok önemlidir, belki bunu yeni başlayan arkadaşlar anlamakta zorlanabilir fakat ileri seviye sporcular mutlaka bana hak vereceklerdir. Doğal kalalım. Konuyla ilgili cevap yazacak bütün arkadaşlara şimdiden teşekkürler.