Olur. Sadece barbell curlü ve french pressi ağırlık düşürüp 3x8-12 gibi yapsan daha iyi olur. Bu hareketlerde ağır kilo-düşük tekrar eklemlere çok yük bindirip sakatlık riskini arttırıyor. Çarşamba günü squat yapmayacaksan front squat deneyebilirsin veya deadlifti 3x5 yapabilirsin.Bu programa başlarken hedefim zaten 100 kilo squattı. Ama bacağım vücuduma oranla büyük. Önden değil ama yandan öyle görünüyorPantolonları zor giymeye başladım. Squatı seviyorum ama böyle olmasını da istemiyorum. 34 koluma 63 cm bacak hoş durmuyor. Ben üst vücudumun daha ön planda olmasını istiyorum. Yoksa 75 kilo tabi squat için iyi bir ağırlık değil.
Zaten temel hareketlere odaklanmak istiyorum bende çünkü bunlardan verim alıyorum. Ama kollarım gelişmiyor beni üzen bu. Aileden gelen genetik bir zayıflık.
Peki programı şöyle oluşturdum nasıl? Squatta aynı ağırlığı kaldıracağım için çarşamba günleri hiç squat yapmasam olur mu?
Workout A
Squat 3x5
Bench Press 5x5
Barbell Row 5x5
Barbell Curl 5x5
Workout B
Squat 3x5
Overhead Press 5x5
Deadlift 1x5
French Press 5x5
Aslında program bu haliyle amacından epey sapıyor çünkü bu programda squatta ilerleme sağlamak çok önemli. Madem bu kadar alt vücut bana yeterli diyorsun alt vücut/üst vücut şeklinde bir programa geçebilirsin. Lyle Mcdonald's generic bulking routine iyidir mesela. Bunun deadliftli versiyonu şöyle bir şey:
Mon: Lower
Deadlift: 3-4X6-8/3' (3-4 sets of 6-8 with a 3' rest)
Leg press: 3-4X6-8/2'
Leg curl: 2-3X10-12/2'
Calf raise: 3-4X6-8/3'
Seated calf: 2-3X10-12/2'
Abs/low back: a couple of heavy sets apiece
Tue: Upper
Flat bench: 3-4X6-8/3'
Row: 3-4X6-8/3'
Incline bench or shoulder press: 2-3X10-12/2'
Pulldown/chin: 2-3X10-12/2'
Triceps: 1-2X12-15/1.5'
Biceps: 1-2X12-15/1.5'
Böylece üst vücudu haftada 2 defa daha ayrıntılı çalışmış olursun, alt vücudu da deadlift ağırlıklı çalışmış olursun. Kopyala-yapıştır yaptım tabi buraya da, istersen gene bench, incline bench, shoulder press ve row'u 3x5 veya 5x5 olarak çalışabilirsin.