Protein Hesabına Bitkisel Proteinlerin de Dahil Edilmesi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve diez tarafından 12 Mart 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 55 üye.
  1. vendetta26
    Offline

    vendetta26 Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Eskişehir
    arkadaşlar whey kullanıyorum fakat ultimate nutritionun buğday bazlı protein tozunu aldım. %83 protein içeriyor ve izole bir toz. hayvansalın etkisi tabiki farklı fakat adamlar izole olarak üretmişler ki ve 24 gramına 20gr protein koymuşlar ki çok da faydası var. sabah kalkınca idmandan önce ve idmandan sonra kullanıyorum whey ve buğday bazlı protein tozunu. buğday bazlıyı daha çok hangi zamanda tercih etmemi önerirsiniz ?
     
  2. AHG
    Offline

    AHG Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    6
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaslar Amerika'da yasiyorum ve 5 senedir bu sporun icindeyim (bazi abilerimiz icin bu sure hic bir sey tabi ki) ve izin verirseniz burda islerin nasil yurudugunu anlatayim.

    Burda cevremdeki vucut gelistiren insanlar olsun, takim arkadaslarim olsun herkes bitkisel besin degerlerini de hesaba katiyor. Mesela her urunun arkasinda kac kalori icerdigi kac g protein, carb, yag icerdigi falan yaziyor. Insanlar diyetlerini kontrol ederken gerek bitkisel olsun gerek hayvansal olsun tum bu besin degerleri toplayip ona gore hesap yapiyor.

    Bana gore dogru olani da bu cunku ne olursa olsun vucudumuz o proteini bir sekilde kullaniyor. O yuzden hayvansal ya da bitkisel olup olmadigi cok onemli degil. Ki cevremde vejetaryen olan tanidiklarim da var ve bu kisiler bitkisel urunleri tuketerek de cok iyi sonuclar aliyorlar.
     
  3. muratcan.biceps
    Offline

    muratcan.biceps Üye

    Katılım:
    27 Haziran 2012
    Mesajlar:
    1.160
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    93
    Şimdi burda beslenmemizi ona göre düzenleyecek olsak hangi bitkide ne kadar protein var sorusu benim aklıma geliyor. Bunun paylaşımını yapmamız gerek.Ayrıca karbonhidrat degerlerine de bakmalıyız bence.şimdi ben ant sonrası akşam tavuk yerim.ama yüksek karbonhidrat içeren bir tahıl yiyemem.çünkü antrenmanı yapmışım karb. ihtiyacımı sebzelerden alacagım.BENCE bitkiler protein ve karb. mikratlarını içeren bir tablo oluşturulmalı veya bulunmalı.Zira Benim düşüncem biraz düz mantık ama Allah yarattıysa bir bildiği vardır mutlaka bitkisel proteinlerinde bir faydası vardır.beslenmeye eklenmelidir.Açıkçası son zamanlarda kafamı çok tırmalıyor bu konu.Bence burda Vegan olan arkadaşlar bize yardım edebilirler. Saygılar :)
     
  4. fsmy
    Offline

    fsmy Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2010
    Mesajlar:
    307
    Beğenileri:
    184
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar,bence diyetimiz kesinlikle hayvansal protein ağırlıklı olmalı,kendimden örnek veriyim.bir kaçgün bitkisel ağırlıklı proteinle beslendim,aynı karbonhidrat alımına devam ettim,kendimi çok yorgun hissettim,demekki hayvansal protein gibi çabuk toparlayamıyor vücudu...
    bırakın bitkisel protein ayrımını,hayvansal proteinlerin arasında bile fark var,yine kendi tecrübem;diyetimin süt ağırlıklı,et ağırlıklı,son olarakta yumurta ağırlıklı olduğu zamanlar oldu.yumurtadaki toparlanma sürecim çok daha hızlı oluyor inanın,hepsindede karbo alımım aynı.
    bunlar benim bizzat kendimde denediğim şeyler,başka vücutta nasıldır bilemem.
     
  5. cunneyt
    Offline

    cunneyt Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2012
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    bu konuyu spora başlamadan önce spor hocama sormuştum.kendisinin bazı müsabakalarda birincilikleri vardır.bana yüzde 60 hayvansal, yüzde 40 bitkisel olmalı dedi.bir diyetisyene gidip düzenli yemek için program aldığımda günde 2 tabak makarna,pilav ve ya çorba öneriyor.yani bu yaklaşık 30-40 gram bitkisel protein demek.günde bir ufak kase kuru yemiş öneriyor fındık gibi.buda nerden baksan 10-15 gram protein.yani günlük en az 40 gram bitkisel almış oluyorum.kilom 60.120 gram gerekiyorsa geriye 80 gram hayvansal protein gerekli demektir.beslenme programında da zaten et,süt,sütlü tatlı,peynir,yoğurt gibi besinlerle de bunu tamamlamanız mümkün.Bitkisel protein alınmadığı vakit iş çok zor.120 gram hayvansal protein tamamlamak benim için imkansız.hem o kadar yiyemem hem de o kadar param yok.80 gram bile zor tamamlanıyor.
    Bence bu işi bu kadar imkansızlaştırmayalım.

    okuduğum kadarıyla insanın üretemediği bazı aminoasitler hayvansal proteinlerde çokca var.biktisellerde daha az bulunuyor.ama insanın üretebildiği aminoasitleri bitkisel proteinlerde rahatlıkça bulabilirsiniz.burda ki hesap bizim ne kadar bu üretemediğimiz aminolardan almamız gerektiğidir.bu hesaplandığında işte ne kadar bitkisel,ne kadar hayvansal alınır ortaya çıkar.
     
    Xanthium bunu beğendi.
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123

    ---------------

    eksiklik, kıtlık durumlarında eğer vücutta mekanizmaların işleyişinde herhangi bir anomali söz konusu değilse hepsi kullanılır ...)
     
    Alper19891 ve Danny Boy bunu beğendi.
  7. DarkNRoll
    Offline

    DarkNRoll Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2010
    Mesajlar:
    163
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    28
    vücut tarafından sindirilme oranları ve aminoasit profilleri farklıdır..hayvansal proteinler tabiki daha kaliteli proteinlerdir fakar,bitkisel proteinlere de bu yüzde sıfır fayda diyemeyiz..bitkisel proteini hiç hesaba almayın diyenler genelde toz satan firmalardır iyi inceleyin..günlük kg başına 2 gr protein alınıyorsa 1.2-1.5 arası hayvansaldan,geri kalanı da bitkiselden alınmalı diye düşünüyorum..
     
    ajn16 bunu beğendi.
  8. KAYU
    Offline

    KAYU Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    sanırım söze ortalama bir vg cinin günde kg başına 2 gr. protein almasının zorunlu olmadığını, bu rakamın fazla olduğunu söylemekle başlamam gerekiyor. 1,2-1,5 gr. idealdir. ortalama sporcu için 2 gr. protein alan sporcuyla arada çok büyük fark oluşmaz.
    konuya dönersek, evet kesinlikle bitkisel proteinler de bu hesaba katılmalıdır ve yıllardır ısrarla savunulanın aksine hayvansal proteinin bitkisel proteinlerden sanıldığı kadar üstünlüğü yoktur. şu kadarı bitkisel şu kadarı hayvansal olmalı gibi bir rakam vermekte yanlıştır. sanki bitkisel proteinler "süttenmiş" gibi genel bir algı var ama bu yanlış bir algı. bitkisel proteinlerin rolleri sanılandan çok daha fazla ve belirleyicidir. tabi hayvansal proteinlerden yumurtanın tartışmasız vücudun en çok ihtiyaç duyduğu protein türü olduğunu da söylemek lazım.
     
  9. Ali28
    Offline

    Ali28 Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2013
    Mesajlar:
    99
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    0
    Yav çeşitli protein işte katın nolcak ki. En basiti şöyle düşünün : Bir kumandan savaşa tek çeşit askerle(er,subay,havancı gibi :D ) gider mi? Yok. Eee ne kadar çeşit asker o kadar iyi. Ne kadar çeşit protein o kadar iyi :)
     
  10. ajn16
    Offline

    ajn16 Üye

    Katılım:
    2 Eylül 2013
    Mesajlar:
    540
    Beğenileri:
    228
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu o kadar basit değil . Profesyoneller ve bu sporu ciddi anlamda yapan kişiler sürekli kalori hesaplarına göre uygularlar diyetlerini . Konunun açılma nedeni de bu aslında .
     
  11. YouNeverKnow
    Offline

    YouNeverKnow Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2014
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    --- Mesaj birleştirildi, 19 Ocak 2014 ---
    benim bildiğim insanlar toplamda 20 tane olan aminoasidin 12 tanesini üretebiliyor geri kalanını ise bitkilerden alıyoruz özellikle yeşil yapraklı bitkiler tabi yediğimiz tavuk, dana,kuzu vs. oda bunu böyle yapıyor.yani yediğimiz tavukta var bu aminoasitler lakin yeşil yapraklı bitkiler tüketilmeli
     
  12. Xanthium
    Offline

    Xanthium Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2007
    Mesajlar:
    62
    Beğenileri:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Amino asit konusuna katılıyorum. Peki hayvansal ve bitkisel proteinleri kombine etmek, biyolojik değeri(vücutta kullanım oranı) düşük olan bir baklagilin biyolojik değerinin artmasına neden olur mu?
     
  13. Stygia
    Offline

    Stygia Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2013
    Mesajlar:
    290
    Beğenileri:
    189
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Hamburg
    Bu sorunun cevabini bende cok merak ediyorum su konuda biraz onbilgi verilmis gibi
    Proteinin Kalitesi ve Aminoasit kavramı | BodyForumTR Vücut Geliştirme Forumu
     
    Xanthium bunu beğendi.
  14. Froents
    Offline

    Froents Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Son bilimsel araştırmalara göre mesela günlük 200gr hayvansal protein alıyorsanız bunu örneğn 100 gr hayvansal 100 gr bitkisel almak daha faydalı oluyormuş .
     
  15. GurbetciMemo
    Offline

    GurbetciMemo Üye

    Katılım:
    25 Mart 2014
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Kaynak?

    Sent with Motorola Moto G on Tapatalk.
     
  16. Akhilleus
    Offline

    Akhilleus Üye

    Katılım:
    24 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    1.289
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Grafik tasarım
    Yer:
    İstanbul
    Hocam kusura bakmayın ama maalesef bu söylediğinizin gerçekle ilgisi yok. O grubu avcı toplayıcı, ab kök-sebze falan gibi bir durum sözkonusu bile değil. Kan grupları hücre duvarındaki antijenlerle alakalı olarak anne veya babadan geçen bazen ikisinden bile bağımsız olarak şekillenebilen bir varyasyondur. Sandığınız gibi A-B-0-AB gibi değil çok daha spesifik farklılıklar içermektedir. Linkte gerekli bilgilerin bir kısmını bulabilirsiniz. Human blood group systems - Wikipedia, the free encyclopedia

    Keza kan grupları insana özgü olmayıp memelilerin tamamında mevcuttur. Yani salt carnivor olan Arslan, kaplan, kurt, çita gibi canlılar ve salt herbivor olan buffalo, geyik, antilop gibi canlılarda da kan grupları bulunur. Fakat bu kan grupları onların beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak bize bir done sunmaz maalesef. Örneğin birbirinden çok farklı 7 gruba ayrılan kediler buna rağmen etobur olup aynı besinleri tüketirler.

    Linkini verdiğin konferansın tamamını izlerseniz özellikle antropolojik olarak insan beslenmesinin gelişimini görebilirsiniz.
    Prof. Loren Cordain'in batı diyeti ve erken insan tarihindeki diyet alışkanlıklarının bir karılaştırması, ayrıca bulunan fosiller üzerindeki radyoaktif maddelerden arta kalanlar ile beslenme ve beslenme yolu ile alınan besinlerin son buzul çağındaki durumunu görebilirsiniz. Günümüzde yaşayan modern olmayan kabilelerin beslenme alışkanlıkları ve hayvansal bitkisel besinlerin toplam kalori üzerindeki dağılımı da grafiksel olarak gösterilmiştir.

    Human Blood Types and Human Evolution

    Yukarıda paylaştığım linkte kan gruplarının kökenleri ile ilgili araştırmalar görülebilir. İzole topluluklar ve birbirleriyle hiç ama hiç karşılaşmamış bölgelerde bile her kan grubunun olduğu sizin de gözünüze çarpacaktır. Bu şuan varolan kan gruplarının hepsinin Afrika orjinli olduğunun bir göstergesidir. Hatta daha bile geçmişe gittiğimizde aynı kan gruplarına şempanzeler ve gorillerde de rastladığmıız için bu kan grupları beslenme ile ilgili olarak değişmiş olamayacağı sonucuna ulaşırız.

    "
    There is good evidence in world blood distribution for two separate groups in human evolution, represented perhaps by Cro-Magnon Man on the one side and Neanderthal Man on the other side.

    As noted by Lars Beckman (A Contribution to the Physical Anthropology and Population Genetics of Sweden: Lund, 1959, p. 21):

    "The Early European race is characterized by a high per cent of Rh-negatives, a very low B-frequency and a relatively high A2 frequency... probably some connection with postglacial Cro-Magnon Man...."
    The Asiatic race is characterized by a high frequency of A1 and B and a low frequency of Rh-negatives..." (i.e. perhaps some connection to Neanderthal man).

    Note: As noted by Herberdt Wendt, (In Search of Adam, Houghton-Mifflin: Boston, 1956) in spite of the historically unfounded and falsely bad reputation of Neanderthal Man, his cranial capacity "was amazingly large, 1300-1650 cc. in comparison with a range of 1100-1700 for modern European males."

    alıntı yaptığım bu cümlede use A ve B gruplarının hem neandarthal hem de cro magnon da mevcut olduğu durumu göze çarpmaktadır. Buzul Avrupa'sında Neandarthallerin iyi birer avcı olduğu ve besinlerinin %90 ına yakın olarak hayvansal olduğu bilinen birşeydir. Neanderthal behavior - Wikipedia, the free encyclopedia
    Diyetlerine aynı bizim gibi yardımcı olarak bitki ve tahılları da ilave etmişledir tabiki zaten aksini düşünmek mantıksız olur.

    Çok uzattığımın farkındayım ama bu yeni moda diyetler maalesef ki insanların aklını karıştırmakta ve gerçekleri yansıtmamaktadır. Tabi ki kişisel olarak vegan olmak ve et yemek kişinin kendi tercihidir, hatta bazı besinler bazı insanlara iyi gelmeyebilir, hatta hastalıklara da sebep olabilir ben bunu asla yadsımıyorum. Ama bütün A veya bütün B grubu insanları et yemekten alıkoymaya çalışmak maalesef ki yanlış, hatta yanlış olduğu kadar da etikle bağdaşmayan bişeydir. Sakın bu sözlerimi sizin gibi değerli bir hocaya yönelttiğimi düşünmeyin. Ama bilimsel gerçekler karşısında kişilerin veya ünvanların bir önemi olmamalıdır.

    Teşekkür ederim.
     
    ajn16 bunu beğendi.
  17. Akhilleus
    Offline

    Akhilleus Üye

    Katılım:
    24 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    1.289
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Grafik tasarım
    Yer:
    İstanbul
    Baklagilin veya tahılın biyolojik değerini arttırmaz tabiki de. Burada kastedilen bioyararlanım o sırada sindirime giren amino asit miktarındaki çeşitlilikten ötürü amino asit havuzundaki çeşitliliktir. Örneğin vücut amino asitlerden yalnızca kas değil, hormon vs. bir sürü protein sentezler. Bizim GH dediğimiz IGF-1 dediğimiz ajanlar da aslında proteindir. Her amino asit zaten hepimizin bildiği gibi yapılacak olan proteinlerin lego gibi birer parçasıdır 3 boyutlu olarak. Sadece tek bir tahıldan belli amino asitleri aldığınız zaman bir takım gerekli proteinleri oluşturamazsınız ve vücudunuz özellikle esansiyel olanları havuza eklemek için kas ve organ proteinlerini kullanır. Çeşitleme yapıldığı zaman besinlerle o havuz zaten zengin olacağı için vücudun kuru dokuyu katabolize etmesine engel olunur. Gerçi bu katabolizma bizim korktuğumuz kadar önemli değildir. Cüzi miktarlarda olmaktadır ki bu da sandığınız gibi direk kas proteinleri değil zaten kaslarda ve organlarda bu süreç için ayrı tutulan amino asitlerdir. Toplam kas myofibril sayısı artıp azalan bir yapı değil yağ hücresi gibi ergenlik ve genetik faktörler ile belirlenen bir sayıdır. O sebeple istediği kadar süreç katabolik olsun gün içerisinde herhangi bir anda gerekli amino asitler alındığında tekrar stoklar yenilenecektir. Yani 1 gün veya 1 hafta eksik beslenme ile kalıcı kas kaybı yaşanamaz biyolojik olarak.

    Yararlanım olayına gelirsek eğer Ercan hoca'nın da söylediği gibi fasülye, pirinç, bulgur vs. gibi kaynaklar birlikte alındığında amino asit havuzu herhengi bir eksiklik çekmeyecektir. Ki vegan olup BB ile uğraşan kişiler bunun en güzel kanıtıdır zaten. Peki o zaman neden et yemeliyiz ve hayvansal proteinler almalıyız. Bu bizim kendi sindirim sistemimiz ve sindirim salgılarımız ile ilgili bir durum. Bitkilerde bulunan birleşik şekerler parçalanırken bir taraftan da proteinler parçalanmak zorundadır. Bu süreçte bağırsaklarda emilim birden çok kimyasalla uğraştığı için düşecektir. Yoksa pirinçteki arginine ile kırmızı ette bulunan arginine ayrı birer amino asit değildir. Mesele bunların makro ölçekte bağlı bulundukları moleküller ile alakalıdır ve lif, şeker gibi bitkinin içinde bulundurduğu diğer kimyasallar bu parçalanma işlemini tam yapmamızı engellerler. Örneğin selülozu hiç sindiremez iken nişastayı çok rahat sindiririz aslında bunlar neredeyse aynı yapıda olisakkaritlerdir.

    Mesele geç salınımlı dediğimiz kalsiyum kazeinat. Peki bunun içinde de Valin var, whey de de valin var niye geç salınıyor? İsminden anlaşılacağı üzere kalsiyuma bağlı olduğu için enzimlerin bu proteinleri bağlarından koparması çok daha yavaş ve enerji isteyen bir süreçtir. Halbuki whey bu kalsiyum bağından kurtulmuş kısımdır o sebeple çabuk metabolize olmaktadır.

    Umarım dilim döndüğünce açıklayabilmişimdir. Saygılarımla.
     
    Barbell Training, INymphetamine ve ajn16 bunu beğendi.
  18. mrkaya
    Offline

    mrkaya Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2013
    Mesajlar:
    153
    Beğenileri:
    59
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Personal Trainer
    Yer:
    İstanbul
    Bitksel proteinlerin hesaba katılmaması yalnış olur kanımca. Yoksa vejeteryanlar nasıl kas yapar? ben her ikisinide hesaba katıyorum ve görüşümde o yönde.
     
  19. telepati
    Offline

    telepati Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2014
    Mesajlar:
    300
    Beğenileri:
    177
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Ben bitkisel proteinlerin hesaba katilmamasi konusuma katilmiyanlardanim...neticede protein proteindir..burda dikkate alinmasi gereken 100gr yumurtada 10gr protein varsa biyolojik olarak vucut 9.5 gr mini kullanabiliyor...ama bunu 100gr fasulyedeki 10gr proteine vurursak vucusun alicagi bunun icinden 3 4 gram kadardir..buna en guzel ornek arpadaki proteini vucut hic sentez edemiyor...yani o kadar protein olmasina karsi 0(sıfır) çöp...
     
    Efevural_ bunu beğendi.
  20. SportMyLife
    Offline

    SportMyLife Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    82
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaslar simdi ben meselea mercimekdeki karbohidrati yagida kaloriden sayiyorum peki proteinidemi 4 carpayim yoksa onu kaloriden saymiyormuyuz??
     

Sayfayı Paylaş