Pink Zeppelin Antrenman Günlüğü ( Powerlifting )

bugün deadlift + paused squat günüydü. deadlift'te program 196 kg ile 2x2 + deficit , sırasıyla 166-173-180 ile 3'er tekrardı.

- deadlift'te teknikle uğraşmaya devam ediyorum. ilk setteki 196'yı yanking dediğimiz yerden çok hızlı çekme taktiğiyle yaptım , bi miktar momentum kazandırıp barı yerden kaldırsa da hemen sonrasında barın hareketi duraksıyor ve paused deadlift'e döndürmüş oluyor bu da yüksek kilolarda çok zorlaştırır. ikinci sette ise 196 hafif geldiğinden 200 takıp yaptım. yanking'in zıttı olan barın bükülen kısmını çekip harekete öyle başladım ( pulling the slack out of the bar tekniği der yabancılar ). bu şekilde çok daha rahat geldi , ayrıca daha güvenli. bundan sonra hıza odaklanmak yerine barın bükülen kısmını çekip öyle başlayacağım.


- deficit deadlift'te sırasıyla 166-173-180 kg kullandım. 3'er tekrar yaptım. 2 ay önceki peaking'deki deficit deadlift değerlerime ulaşmama az kaldı , o ara deadlift'e yöneldiğimden ve çok iyi bir sistem kurduğumdan deficit deadlift'im tavan yapmıştı. normal deadlift'te ise 220 ile 3 yapabilmiştim şimdi ise 220 ile 1 tekrar çıkarabileceğimi sanmıyorum. low bar squat gerçekten deadlift'e fayda sağlıyormuş bunu öğrenmiş oldum.

bu arada videoda üstüne çıktığım plaka görünmüyor , deficit deadlift'i ilk kez duyanlar için söyleyeyim , bir yükseltinin üstüne çıkıp yapınca deficit deadlift diyoruz.
679_1.jpg


bu fotoğraftaki gibi yani.


- salondaki platform yamuk olduğu için sıkıntı yaşıyorum , bar düzgün durmuyor. tekrarlar arasında barı hizaya sokmakla çok vakit kaybediyorum. platformdaki yamukluk da vücut orantısını bozuyor. bugün salon kalabalık olduğundan mecburen bu platformda çalıştım. darbe ve ohal durumlarından dolayı devlet resmi kurumları çok sıkı denetliyor bu yüzden salona istediğimiz zaman girip çıkamıyoruz , 1-2 ay sonra anahtarı alabilirsem güzel platformda tek başıma rahat rahat çalışırım. :) salondaki pop müzikler de motivasyonumu düşürüyor zaten.

- kemersiz paused squat'ta 136 kg ile 3 set 4'er tekrar vardı. son setin son tekrarı hayatımdaki en yavaş squat'tı. hareketin sonlarına doğru gücüm tükendi ve 3-4 saniye cebelleştim. :D keşke videoya alsaydım.


bu da tom platz'dan wasp eşliğinde motivasyon videosu. :) tom platz'ın bacaklarının sırrı squat stilinde yatıyor. tamamen knee flexion dediğimiz olayı uyguluyor. dizleri atabildiği kadar öne atıyor , bu sırada da gövdesini dimdik tutuyor. bu şekilde yapınca yükün büyük kısmı quadricepler'de oluyor.

2jPBzq.jpg


olimpik squat'ta halter ayakkabısının faydalarından çok bahsetmiştim , yukardaki resme bakarak da anlayabilirsiniz. halter ayakkabılarıyla daha derine , daha dik gövdeyle inebilirsiniz. tom platz'ın videosunda da kullandığını görebilirsiniz.

1N75y1.jpg

aralarda böyle komikli şakalı resimler atacağım. :p
 
Hocam kolay gelsin.Front squata başladım ağırlık olarak back squatta ısınma kilomla başladım 60 kg ile normal mi hiç front squat yapmayan biri için bu kadar düşük kilodan başlamak.Back squatta 120 ile 5 tekrar çıkaran biriyim rahat olarak.Aradaki fark ilk deneme olduğu için midir ?Ekstra olarak omuzdan kayıyor son 1-2 tekrarda clean grip denememi öneriyolar ama beceremiyorum tavsiyen var mı ? Ekstra olarak front squat quadsları daha iyi aktive eder mi sence ?
 
front squat zordur. 120 ile 5 tekrar high bar back squat yapıyorsan front squat'ta normalde 120 ile max yapman beklenir ama bu front squat tekniğini bilen halterciler için geçerli , cross grip'le yani benim de yaptığım badici tutuşuyla daha zor oluyor , 5-10 kg ordan kayıp olabilir. ben 210-220 civarı deadlift yaptığım dönemler başlamıştım front squat'a ilk kez ve 100 kg ile 5 tekrar yapabilmiştim ancak , o yüzden 60 kg ile başlaman normal çabuk artırırsın. clean grip'i ben de tavsiye ederim , daha stabil oluyor ve daha fazla ağırlık kaldırabiliyorsun. squat'ta zorlanınca gövdeyi öne eğmeye başlarız posterior chain kaslarını daha aktif kullanmak için bunu da front squat'ta ancak clean grip ile yapabilirsin yoksa kaymaya başlıyor omuzlardan. front rack pozisyonu alabilecek bilek ve thoracic mobilitesi de lazım bu da herkesin sahip olduğu bir şey değil malesef.


bak clean grip kullansaydım bu ağırlık omzumdan kayıp düşmezdi. ve evet quadricepler daha fazla aktiftir back squat'a oranla. gövde ne kadar dikse ve dizler ne kadar ileri gidiyorsa o kadar quadricep dominant olur hareket , dizler dik ve gövde öne eğiliyorsa da kalça-hamstring-bel üçlüsü aktif oluyor. bu yüzden front squat daha çok quadricep , low bar back squat da posterior chain egzersizi. high bar olympic squat ikisinin ortasında güzel bir denge sağlıyor.
 
dün ağır bench press günüydü malesef işler iyi gitmedi. ısınırken bir türlü istediğim hissiyatı alamıyordum. dengede tutamıyordum , olması gerekenden ağır geliyordu vs. 3. ısınma setinde 100 kg ile yaparken sağ pectoral tendonumda hoş olmayan bir ağrı hissettim , barı ve sehpayı değiştirip 110 kg taktım ve sağ pectoral'de bu sefer felaket bir ağrı oluştu. göğsümü yırtmadığım için minnettarım. yapmam gereken 120 ile 2 set 2 tekrar ve 115 ile 3 set 3 tekrardı. mecburen antrenmanı iptal edip eve döndüm ve dün yapmam gereken antrenmanı bugüne aktardım.

- bugün neyseki antrenmanı bir gün rötarla da olsa tamamlayabildim. tutuşumu tekrar daraltmak zorunda kaldım , çünkü dar tutuşla göğüs-omuz tendonlarını sakatlama riski daha az olur. tabi bu sefer de dirseğe binen yük fazla oluyor. :( 120 ile yapacağım asıl sete kadar her şey iyiydi , özellikle de 110 kg o kadar hızlı kalktı ki hayrete düştüm. 120'lik sete gelince ise dünkü kadar şiddetli olmasa da sağ pectoral kendini yine hissettirdi. mecburen set aralarında 6-7 dakika beklemek zorunda kaldım. bu pec problemi nerden ortaya çıktı bilmiyorum umarım geçici bir şeydir.


120'nin 2. setine ait. göğsüme daha az yük binsin diye dirsekleri sonuna kadar içeri aldım , bu pozisyonda pek güçlü değilim ama mecburi olarak böyle yapmak zorunda kaldım.

- bench'ten sonra dumbell press ve deltoid-tricep izolasyonlarım vardı , dirseğim ve göğsüm sıkıntılı olduğundan tricep için sadece rope extension yapabildim. :( bu kadar sıkıntı varken bench press'i nasıl artıracağım bilmiyorum. :(
 
bench press e takılma pink zeppelin senin bastığın deadlift şaşıyorum 182.5 kg bench giriyorum ama değil 240 200 kg deadlift yerinden oynatamam muazzam bir çekiş gücün var kilo*3 çekiyorsun sen onu doğal kilo*4 te yaparsın vücut yapın uygun 80 kg de 320 kg çekebileceğine inanıyorum hemde doğal :) sağlam bar kullan yarışma barı döküm barı kırarsın sen:Ddayanmaz sana:)
 
akıllı çalışmak lazım sakatlıktan kaçınmak için. iyi bir antrenman planlaması gerekiyor ama yine de sakatlıktan kaçış yok gibi bir şey. powerlifting bir futbol-basketbol kadar sakatlamasa da yine de riskli bir spor.

son iki antrenmanı paylaşmadım. halter salonundaki yamuk platform yüzünden squat'ta sacroiliac eklemimi zorladım , neyseki antrenmandaki ağırlık çok yüksek değildi bu yüzden sakatlanmadım ama hafiften belli etti kendini. 8-9 ay önce o eklemi sakatlamış olduğumdan kronik bir duruma dönüşme ihtimali var. bundan sonra platformu yanlamasına kullanacağım bu sayede zemin yamuk olmayacak. bench'te de dün hafif gündü ve yine sağ pectorel tendonum sıkıntı yarattı. sağ tarafımda genel bir güçsüzlük var zaten. şu an için bench hiç iyi gitmiyor malesef. yarın da ağır deadlift + hafif squat günü , bakalım 3-4 gün önce sızlayan sacroiliac sorun çıkartacak mı...
 
Hocam geçmiş olsun inşallah en kısa zamanda iyileşirsiniz. Sanırım ayda bir hafta deload veriyorsunuz peki bu yeterli mi yani daha uzun bir süreçte mesela bir yılda iki üç hafta ara verilmesi gerekir mi?
 
genelde elit sporcular önemli yarışmalardan sonra 2-3 hafta sporu bırakıp tatile falan çıkıyorlar. :) olimpiyatlara hazırlanan sporcularda böyle mesela. sıradan salon müdavimleri için gerek yok bu tür uzun aralara. :) ben ayda bir 4-5 gün bırakırım antrenmanları , geri döndüğümde daha güçlü oluyorum her seferinde.
 
Hocam ben nedense bench press de bari genis tutamiyorum dar tutuyorum hep kendimi öyle daha güvende hissediyorum geniş tutunca normalde 12 tekrar yapabildiğim agirlikla 4 cu tekrar sonrasi bari yerine birakiyorum bileğimde ağrı oluyor dar tutus ile bench basmam goguslerimin hacim kazanmasini negatif şekil de cok mu etkiler ? Dar tutus genelde tricepse vuruyo diyorlar ama
 
geniş tutuş bileğe daha fazla yük bindirir doğrudur , wrist wraps - türkçesiyle bilek sargıları almanı tavsiye ederim eğer geniş tutuşla çalışmak istiyorsan , ucuz ve kullanışlıdırlar ( ben 6 dolara aldım ). ağırlığa da katkısı yok , diz sargıları gibi değil yani o yüzden için rahat olsun. ne kadar dar tutuyorsun bilmiyorum ama çok dar değilse göğüs gelişiminde eksik bırakmaz merak etme. bench press'te geniş tutmak göğüs kaslarına daha fazla yüklense de mesafeyi kısalttığından hipertrofi açısından dezavantaj oluşturuyor. bu yüzden yanında dumbell press yapmıyorsan eğer , sürekli yapılacak bir şey değil geniş tutuş bench vücutçu için.

Army-Bench-Press.jpg


bu tutuş hipertrofi için güzel bir tutuş mesela , önkol açısı 90 derece ( tabi kendi anatomine göre değişecektir 90 derecelik açıyı alacağın tutuş ), bu sayede hem tricep'leri hem de pectoral'leri biyomekanik açısından eşit çalıştırmış oluyorsun. tabi hangisi güçsüzse hareket sırasında orası daha çok zorlanmış olacak. bundan daha darsa tutuşun o zaman göğüs eksik kalabilir.
 
Sorulan her soruya jet hızında fotoğraflı veya videolu örnekleri nereden buluyorsun? :D Arşivin geniş galiba, sanırım Powerlifting ile ilgili izlemediğin video yok YouTube'da. :D
 
Sorulan her soruya jet hızında fotoğraflı veya videolu örnekleri nereden buluyorsun? :D Arşivin geniş galiba, sanırım Powerliftin ile ilgili izlemediğin video yok YouTube'da. :D
sağolasın , ilgimi çeken fotoğrafları direkt aktarırım klasörüme. biri bir şey sorduğu zaman aklıma gelip hemen gösterebiliyorum. :)

bu arada ReturnOldSchool'a bir şey daha yazacaktım sorduğu soruyla ilgili. dirsek pozisyonu da tricep ya da göğüs aktivasyonunu değiştirebiliyor. biz powerlifterlar ( herkes için geçerli değil elbette) çoğunlukla dirsekleri içe almayı-gövdemize yaklaştırmayı tercih ediyoruz. bu pozisyonda tricepleri daha aktif kullanabiliyoruz , dirsekleri dışa doğru açınca da göğüs kaslarını daha aktif kullanmış oluyorsun ama bu form omuz sağlığı açısından biraz sıkıntılı bu yüzden yapılacaksa daha ufak ağırlıkla ve kontrollü olarak yapılmalı. aşağıdaki fotoğrafta bakabilirsin , wrong form dediği göğüs hipertrofisi için daha iyi. pro vücutçular da genelde bu şekilde yaparlar.
 

Eklentiler

  • bench.jpg
    bench.jpg
    115,6 KB · Görüntüleme: 454
geniş tutuş bileğe daha fazla yük bindirir doğrudur , wrist wraps - türkçesiyle bilek sargıları almanı tavsiye ederim eğer geniş tutuşla çalışmak istiyorsan , ucuz ve kullanışlıdırlar ( ben 6 dolara aldım ). ağırlığa da katkısı yok , diz sargıları gibi değil yani o yüzden için rahat olsun. ne kadar dar tutuyorsun bilmiyorum ama çok dar değilse göğüs gelişiminde eksik bırakmaz merak etme. bench press'te geniş tutmak göğüs kaslarına daha fazla yüklense de mesafeyi kısalttığından hipertrofi açısından dezavantaj oluşturuyor. bu yüzden yanında dumbell press yapmıyorsan eğer , sürekli yapılacak bir şey değil geniş tutuş bench vücutçu için.

Army-Bench-Press.jpg


bu tutuş hipertrofi için güzel bir tutuş mesela , önkol açısı 90 derece ( tabi kendi anatomine göre değişecektir 90 derecelik açıyı alacağın tutuş ), bu sayede hem tricep'leri hem de pectoral'leri biyomekanik açısından eşit çalıştırmış oluyorsun. tabi hangisi güçsüzse hareket sırasında orası daha çok zorlanmış olacak. bundan daha darsa tutuşun o zaman göğüs eksik kalabilir.
Hocam evet bundan biraz daha dar tutuyordum bileğimden dolayi bilgiler için çok tesekkur ederim yarin idmanda deneyeceğim
 
barı tutuş şeklin nasıl bu arada ? avcuna değil de bileğine daha yakın olmalı tutuşun. eğer avcunun ortasına doğru yerleştiriyorsan hem güçsüz bırakır hem de ağrı yapar bileğinde.

v4J1bA.jpg


ikinci fotoğraftaki gibi olmalı tutuşun. çok sık yapılan bir hatadır bu.
Maalesef burada da hata yapıyormuşum ilk fotoğrafdaki gibi tutuyorum
 
Back
Yukarı