bugün güzel bir antrenman yaptım. front squat ve sırt çalıştım , vizelerden dolayı bu hafta deadlift antrenmanı yapamadım ve sistem biraz karıştı. bugünden itibaren yeni sistemime geçiş yapıyorum. haftada 5 gün çalışmaya karar verdim , ağır mı gelecek yoksa daha mı iyi olacak göreceğiz. artı olarak hiçbir programı direkt almayıp kendi sistemimle çalışacağım. en temel kuvvet programlaması volume arttıkça hassasiyetin düşeceği , hassasiyet arttıkça volume'un azalacağı şeklindedir. yani ağırlıklar maksimalinize yakınsa bu ağırlıklarla fazla set yapamazsınız , bunun yerine düşük set ve yüksek hassasiyet ( ağırlık ) ile takılırsınız. tersi olarak da ağırlık düşükse çok sayıda set yapabilirsiniz. genel olarak prilepin mantığına göre ( prilepin bir halter koçu ) 5 tekrarlık bir ağırlık için 5 set idealdir. tekrar sayısı 1-2 civarındaysa yani hassasiyet çok yüksekse set sayısı da 1-2 civarında olmalıdır. ben de buna uygun bir şekilde çalışacağım.
- front squat'ta 1 aylık bir sistem kurdum. 125 kg ile 4x4 ile başlıyorum ve her antrenmanda 5 kg artırarak giderek set sayısını ve tekrarları düşüreceğim. asıl setlere artı olarak yine her hafta 5 kg artırarak 1 set pause front squat yapacağım. 4. hafta sonunda max denemesi yapmayı planlıyorum. 145 zaten garanti eğer 150 yapabilirsem çok sevineceğim.

hava atmak gibi OLSUN ama 150 front squat hiç de küçümsenecek bir ağırlık değil.

bench press ile front squat birbirine yakın olur bu şekilde düşünürseniz eğer , yapabilirsem sağlam bir başarı olacağı ortada.
- son sette biraz zorlandım videoda göreceksiniz , ilk set ise çocuk oyuncağıydı belki max performans ile deneseydim 6 tekrar yapabilirdim.
- canımı sıkan detay ise omuzlarımın haşat olması.

özellikle de sağ omzum mor ve siyah arası bir renk aldı. front squat'ta ağırlığı deltoid kasıyla köprücük kemiği arasındaki oyuğa yerleştiriyoruz , ağırlığı koyduğumuz yer direkt olarak kemiğin üstü oluyor ve orada hiçbir kas olmadığı için acısı katlanılmaz oluyor. boş barla yaparken bile canım çok yanıyordu gerçekten.
- asıl setlerden sonra pause kısmına geçtim , normalde 1 set yapacaktım ama bugün ufak ağırlıkla çalıştığımdan bir set daha eklersem sorun olmaz diye düşündüm. son pause squat'ta dikkatimi
çeken şey spinal erector kaslarımın bol t-shirtten bile görünüyor olması.

deadlift'in ne kadar faydalı olduğunu bir kere daha anlıyoruz. trapezlerim , spinal erectorlarım ve quadriceplerim tatmin edecek kadar gelişti , bunu tamamen yaptığım antrenmanlara borçluyum. eğer baba compoundlarda ağır girmeseydim muhtemelen yukarıda saydığım bu kaslar ufak kalacaklardı , belki bro split yapsaydım bicep'im 1-2 cm daha büyük olurdu ama curlbro denen tipde göğüs ve bicep dominant absürd bir fiziğim olurdu.
- sırt kısmı için 3 set barfiks , 3-4 set lat pulldown , 3-4 set dumbell row ve 1 set facepull yaptım. trapez için de 1 set shrug yapacaktım ama unutmuşum. sırttan sonra drop set ile hızlıca curl yapıp bitirdim.
aşağıda birkaç video var antrenmana dair. tek mesajda 5'den fazla video konulmadığından barfiksi ve arka açıdan son squatı diğer mesajda atacağım.