çiğ yumurta içmemenizi öneririm arkadaşlar. ilk zamanlarda sorun olmasa da uzun vadede problemlere yol açtığı görülmüş. yumurta beyazında bulunan "avidin" isimli protein biotinin barsaklardan emilimini engelliyor. pişmiş yumurta yiyenlerde bu protein sorun yaratmaz.
BİOTİN - H VİTAMİNİ
H Vitamini de denmektedir. Aslında B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirmektedir. Deneyler sırasında çiğ yumurta akı ile beslenen farelerin zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiş ve Almanca deri anlamına gelen Haut kelimesinin baş harfi ile anılmaya başlanmıştır. Yumurta akında bulunan bu avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili olmasına karşın pişirildiğinde etkisiz hale gelmektedir. Beslenmelerinin %30 kadarında çiğ yumurta bulunduğu takdirde insanlarda da eksikliği oluşabilir. 1942 yılında gönüllü bir gruba deneysel olarak çiğ yumurta ağırlıklı (dietin %30'u) beslenme ve biotin dışında tüm vitaminler verilmiş. Bu kişilerde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöropati, kolestrol artışı, kansızlık ve deride pullanma görülmüş. Bu durum ancak Biotin verilmesi ile iyileştirebilmiştir.
Biotin Eksikliği
Doğada çok yaygın olarak bulunması yanında barsaklardaki bazı bakteriler tarafından da üretilebildiği düşünülmektedir. Beslenmesinde çiğ yumurta akı bulunmayanlarda ve çok antibiyotik alınmadığında görülmesi olanaklı değildir. Eksikliğinde olan belirtiler;
Halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adale incelmesi ve ağrıları,
Depresyon tarzında ruhsal belirtiler,
Kuru, pullu ve değmekle acıyan bir cilt,
Kan kolesterol seviyesinde artma, gözlerde kızarma,
Kansızlık ve kalp sorunları,
Saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.
hepimizin vücudumuza fazlasıyla önem verdiğimiz ve büyük fedakarlıklar yaptığımız ortada. bu yüzden 5 dakika daha bekleyip pişmiş yumurta yemek çok ta zor olmasa gerek..