Kırmızı ve Beyaz Kaslar (hacim için faydalı bir bilgi)

slm. hazır konu tekrarlardan açılmışken abdominal bölgesi için 50*6 yapıyorum hergün. Daha iyi gelişim için önerileriniz varsa bekliyorum.
 
Dikkat ediyorum da belki birçok arkadaş kesin ve net bir rakam istemiş aslında bu yanlış zira bu çalışma işi göreceli bir durumdur eğer o gün kendinizi zinde hissediyorsanız kaslarınız dinlenmiş haldeyse bu rakamlar farklı olur tam tersiyse farklı olur ama genelde max 12 ye kadar tekrar sayısı çıkar kas grubuna göre degişir eğer siz tutupta 4-5 tekrar yapmayada kalkarsanız bu seferde kaslarda gelişme olur ama bu belki kırmızı kasları çalıştırdığı için hacim artışı göremezsiniz bakın dikkat edin sayı düşük ama gelişim yok diyorum halbuki başlıkta ve konuda tam tersi gibi bir durum seziliyor aslında atletler küçük rakamlarla çalışır neden ? çünkü onlara hacim degil kas lazımdır hacim fazla olursa bu msla atletlerin koşmasını engeller kocaman geniş bacaklarla bu adamlar koşamaz sanırım anlattım meseleyi bunlar bilimsel bulgular ben bilimsel konuşurum. Ozetle 6-7 nin altına düşmeyin 12 nin falan da üstüne çıkmayın ... HACİM İSTİYORSANIZ TABİİ
 
Son düzenleyen: Moderatör:
konuyu okudum bilgi olarak çok güzel bende 8 aydır bu sporu yapıyorum. fakat öğrenmek istediğim bi konu var, beyaz kaslar dediğiniz gruplar hangi bölgelerdir bunu açıklayabilir misiniz?..

-Soru uzun zaman önce sorulmuş,arada cevaplanmadan unutulmuş ama başlıkla alakalı. Benim gibi başkalarının da merak edeceğini,faydalı olacağını düşündüğüm için okuduğum kaynaktan alıntı yapmak istedim.

-"

Tip 1 (kırmızı) lifler
Tip 2 (beyaz) lifler
Anatomik yerleş​
imi ve fonksiyonuna balı olarak,
kaslarda Tip 1 ve Tip 2 liflerin oranı değiş
iktir.
Genel olarak kaslar, %60-65 Tip 2, %35-40

Tip 1 lif içerirler.

Erkeklerde Tip 2 lifler genellikle Tip 1 liflerden daha
büyüktür. Erkeklerin tersine, kadınlarda Tip 1 lifler​
daha büyük çapa sahiptirler. "
 
herkeze bu konu hakkında verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum sizin sayenizde hergün yeni bilgiler öğreniyorum
 
Konu biraz sapmış gibi beyaz ve kırmızı kaslardan bahsediyoz kaç tekrar yaptınızdan değil
İnternette baktım ama şu beyaz kas şu kırmızı kas diyen bi yazı ,bilgi bulamadım..
Bilen biri şu kırmızı bu beyaz diye yazarsa çok iiyi olur !!..

Eski bir mesajdan alıntı yaptım. çünkü son mesajla konu aktfi olmuş. konuya baktığımızda kırmızı ve beyaz miyofibriller adına açılmış başlıkta kimileri program istemiş kiöileri mide çalışmasından bahsetmiş,kimiler haftada kaç gün çalıştığını bahsetmiş.

LÜTFEN YAZILARINIZ KONU HAKKINDA OLSUN !

Madem konu aktif olmuş bu konu hakkında bilgilendirme amaçlı bir kaç kelime yazayım.

Bildiğiniz gibi beyaz kaslar anaerobic (az oksijenli ağırlık kaldırmak gibi) çalışmalara daha uygundur. ve beyaz kasları çok olanların hipertrofiside çok olur.

Kırmızı kas hücreleri ise aerobic (bol oksijenli devamlı koşu gibi) çalışmalar için uygundur. yani kırmızı kasları fazla olan kişiler daha uzun süreli koşabilirler.

kırmızı ve beyaz kaslara sahip iki kişiyi 1000 metrelik koşu için yan yana koyduğumuzda 100 metreye kadar beyaz kas hüücreli kişi koşuyu önde götürürken 100 metreden sonra arkada bitirir.

Peki hangi yöntemle belirlenir buı kaslar ?

Tıp bir kişide kırmızımı yoksa beyazmı kas hücrelerine sahip bunu bilmek için iğne biopsisi yapar ve hangisisnin yoğun olduğunu bu yöntemle bulur.

Bu yöntem yıllardır dış ülkelerde kullanılmaktadır. bu yöntemi kullanarak iyi yarışmacılar yetiştirmişlerdir. biz ise kesmece karpuz seçer gibi gel bakalım sen sağlama benziyorsun derler.
 
Çok uzun süre önce bir arkadaşımız hangi bölgelerin beyaz hangilerinin kırmızı kaslardan oluştuğunu sormuş. Bu konuya da açıklık getirilmesi belki faydalı olacaktır.
Bilgilerime göre özellikle omuz kaslarımız kırmızı kaslardan oluşur. Bu sebeple omuz çalışması sırasında az ağırlık yüksek tekrar çok daha verimli sonuçlar ortaya çıkarır. Her ne kadar bu bilgiden emin olup bu şekilde çalışsam da salonda insanların 35kg'lik dumbell'lar ile ıkına ıkına 4-5 tekrar yapma şekli benim aklımı karıştırıyor. Onların mı bir bildiği var yoksa ben aradaki bir süreci mi atlıyorum?
 
Beyaz kas liflerinin hipertrofide daha başarılı olduğu söylenmiş ve anladığım kadarıyla bunun için hızlı-patlayıcı çalışmalar önerilmiş.
Fakat forumun başka konularında hareketlerin yavaş yapılmasının daha yararlı olduğunu okumuştum.

(hızlı çalışırken yavaş çalıştığımdan daha fazla tekrar çıkarabildiğimi de düşünerek) kas kütlesi artışı için nasıl çalışmamı önerirsiniz?
 
abicim öncelikle teşekkürler güzel bilgiler için ve ayrıca yeteri kadar imkanım olsun afedersiniz ama hayvan gibi çalışmazsam ********im
 
pazu sertliği için neler öneriyorsunuz
 
Kenenisa Bekele: 5000 m ve 10000 m dünya rekortmeni: (Kırmızı Kas Yoğunlukta)
kenenisabekeleberlin170.jpg


Usain Bolt: 100 m dünya rekortmeni: (Beyaz Kas Yoğunlukta)
usainbolt.jpg


İkisinin de bacaklarına bir bakın.
 
bazı noktalar:

-"beyaz kas, kırmızı kas oranı" ,ancak "cerrahi operasyon sonucu ortaya net çıkabilen bir konudur...bu nedenle, türlü varsayımlardan yola çıkılır...ancak, tabi ki genel varsayımlar doğrudur, yani zencilerde daha fazla kırmızı ibeyazlarda daha fazla beyaz kas...

-hipertrofi oluşum mekanizması hakkındaki tüm teoriler kaslarda oluşan "mgf" maddesinin keşfi ile çöpe atılmış durumdadır...))) bunu çok iyi anlamak gerekiyor...
 
Spor fizyolojisi dersinde bu konuyu tartismistik... Yapilan arastirmalar insan vücudunda en fazla beyaz kasin triceps kasinda olduğu saptanmişmistir (%85 oraninda) uzmanlar bu konunun sebebi ile ilgili sadece tahminler yürütebiliyorlar. Bu tahminlerin en kabul göreni; insaoğlu ilk ayağa kalkmaya egilim gosterdiğinde ki bunu be beklerde de gorebilirsiniz, denge kaybi sonucu düştüğü zaman kolunu hizlica açip ki birda triceps kasi devreye giriyor, baş göğüs gibi hayati organlarin yaralanmasini engellemesi icin bu kas grubunun beyaz kas yapisna sahip olucak sekilde evrimlesmesi... ( beyaz kaslar mikroskop altinda incelendiğinde kanla beslenmesi cok az oldugu icin gercektende cok acik pembe miofibril fasiküllerine sahiptir.)
 
***beyaz kaslar "tembel "kaslardır...ancak, kısa vadeli, güç ataklarında daha effektifdirler...

***eğer, kas tipi oranı,vb saptanması "cerrahi müdahale "yapılmadan yapılmışsa bu biraz inndırıcı olmaz...

***trisepse gelince ,aslında bu kas ,daha doğrusu "kol kasları " evrim sürecinde yavaş yavaş domura uğrayan kas grubu, ve ayrıca "omuz, göğüs, sırt "kasları yanında son derece minimal kalan kaslar...bu nedenle, "düşme sırasında koruma "dan daha çok , bu trisepsin fazla kullanılmaması,tembelleşmesi daha ön planda ....
 
Sizler muhteşemsiniz 4 sayfayı da inceledim, bir çok soruma cevap bularaktan, salonda ki hocam, internette bilgi kirliliğinin çok fazla olduğundan bahsedip benim yanlış şeyler öğrenebileceğimi dolayısı ile istediği ürünleri istediği gibi satamayacağını(Aslında bunu anlatmak istiyordu bence) dile getirdi lakin bu forumda okuduklarım ve edindiğim genel intibada, salonda ki bilgi kirliliğinin fazla olduğu yönünde, özellikle Flexor ve Schwarzxll , favori yazarlarım olmakla beraber, yorumları ile bu başlığı zenginleştiren herkese teşekkürlerimle.

Soruma gelince cerrahi müdahele sırf bir merak uğruna bence değmeyecek bir öğrenme metodu ama faraza diyelim ki kırmızı kas yoğunluğu fazla bir bireyim ve 3 aydır bu sporu bir fiil çok sıkı tavizsiz bir disiplin ile yapıyorum, tekrar sayılarına da okuduklarımdan anladığım kadarı ile ilk aşamada çok dikkat etmemekle beraber, gene anladığım kadarı ile max ağırlık limitimizi bilerek çalışma tempomuzu ayarlamalı ve hacim istiyorsak yüksek ağırlık az tekrar prensibine dayalı min.6 tekrar güçlenmek istiyorsak 6 tekrarın da altına inerekten ağırlık arttırımı yaparak çalışmalıyız, bu durumda çok da yanlış bir programım yok gene ara ara arkadaşların yazdığı ve kullandıkları 10-8-6-4 tekrar genel prensibim ama son 4 tekrarda eğer yanlışlıkla hafif seçmişsem ve ağırlık gidiyorsa bir iki daha basarak altıya tamamlayıp çalışıyorum biraz sistemin dışına çıkıp duygusal davranıyorum belkide...Ama Flexordan anladığım kadarı ile çok da yanlış yapmıyorum, velhasıl kelam, programım da doğru ve beslenme %80 katı disiplin, sıcaklarda iştah fazla olamıyor ne yazıkki, çalışma %100 disiplin ve uyku ne yazık ki %10 disiplinle uygulayabiliyorum , herşeye karşın kırmızı kas yoğunluğu fazla bir bireysem, gelişemezmiyim yada gözle görülür bir artış sağlamam mümkün olmaz mı? açıkçası yukarda ki uzun metraj koşucu resmi profesyonelde bir sporcu olmasını düşünürsek epey moralimi bozdu, gerçi ben kilo alıyorum 3 aylık süreçte epey yolda aldım, 4 Cm'e yakın biceps bir okadar da göüs ve omuzdan kazandım ama moralim bozuldu ne yalan diyeyim , diyelim ki kırmızı kas yoğunluğum fazla ee ne olacak?

yazdıklarımda da mental bir hata varsa eleştirmenizi bekleyerek biraz uzun yazdığım için özürlerimle , tekrar teşekkürler...

Not:Tabi ne yalan söyleyim çok zayıf bir birey olarak başladığım bu sporda şu anda normal insan kıvamına ancak gelebildim, yani resmen evet bu spor beni adam etti ama şimdi daha fazlasını istiyorum her insan gibi ve zorluyorum kendimi, bu uğurda eklemler tabi alarmda sürekli çünkü anladığım kadarı ile henüz çok yeniyim, hırsıma yeniliyorum, ama gene de ara ara yazılanlarda gördüğüm ortalama ağırlıkların yanına bile yaklaşamıyorum bu da moralimi bozdu, örneğin benc press de 12 tekrarı bar ağırlığını saymazsak, 10+10 ile yapabiliyorum arttırsam arttırabilirim belki bir nebze daha ama 15 +15 yaptığım anda tekrar sayım hop 6ya geriliyor, bar 18kg... Biceps hareketlerinde ise sanırım hala acınacak durumdayım :D en çok istediğim bölge de bicepsler...Bu da okudukça biraz moralimi bozuyor, acaba 4 tekrarın da altına gerileyip güç sağlamak için mi çalışsam, sakatlanma riskim olurmu?
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı