Kas kaybetmek istemiyorsanız, sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, interval training'den şaşmamanızı öneririm.
Cardio olsun, normal antremanlarınız olsun. Mantık aynı.
Laktik asit üretimine sebep oluyor diye bazı iddialar var.
Evet doğrudur, vücudunuzun laktik asit üretmesine sebep oluyor.
Vücut her antremanda laktik asit üretir. Üretmiyorsa antremanınızda sorun var demektir.
Kısaca bilgilendirmeye çalışayım.
Can simidi denilen, belin sağ ve sol kısmından dışarı doğru fışkıran yağ depoları vardır. Bunlara sebep olan ana etmen Insülin hormonudur. Bu depoların azalması için, büyüme hormonu salgılanmalıdır.
Kalça, popo, basen bölgesinde de yağ depolanması görülebilir. Hatta bazı erkeklerde, bayanlardan büyük memeler vardır yağ deposu olarak. Bunların sebebi de Östrojen hormonudur. Bu depoları azaltmak için, vücudun doğal yoldan testesteron "üretmesi" gerekmektedir. "Yoğun" antreman yaparak vücudumuzu testesteron üretmeye programlayabiliriz.
Göbek ve bel bölgesindeki yağ depolarımız vardır, türk kası da deriz onlara. Bunların ana sebebi Kortizol hormonudur. Bu depoları yakmak için ise, vücudumuzu yine büyüme hormonu üretmeye programlamalıyız.
Bu nasıl olur? Vücudumuzda antreman sonucu laktik asit ortaya çıkartarak.
Fakat şuna çok dikkat edilmelidir. Interval training evet çok faydalıdır fakat abartılmamalıdır. 45 dakikalık bir interval training olmaz. Overtraininge sebep olur ve "gereğinden fazla" laktik üretilmesine sebep olur. Bu da kas yıkımına ve kanın asidize olmasıyla beraber başka birçok rahatsızlığa da sebep olabilir.
45 dakikalık aerobic training (sabit hızlı koşu) zaten direk olarak aşırı miktarda laktik asit üretilmesine sebep olacağı için hiç tavsiye etmiyorum.
20-25 dakikalık, yüksek yoğunluklu interval training, kilo vermenin ilacıdır. Bu şekilde her antremanda vücutta "gerekli" miktarda laktik asit üretilerek, vücudun laktik asit toleransı arttırılmaktadır.
Unutmayın ki doğru oranlarda laktik asit, vücuda büyüme hormonu salgılattırır. Büyüme hormonu da, yağ yakımı için çok önemlidir.
Bazı spor salonlarında hocaları duyarsınız, kaslarının yandığını hissetmen lazım derler. O hisse laktik asit sebep olur ve bu overtraining yapılmadığı sürece iyi birşeydir.
Dikkat edilecek bir diğer çok önemli husus ise, ağırlık antremanından önce, interval yada aerobic antreman yapılmamalıdır. Yani ısınma amaçlı 3-5 dakikalık cardiodan başka birşey yapılmamalıdır. Interval (anaerobic) training, tercihen ağırlık antremanından sonra, 20-25 dakikalık, yüksek yoğunluklu bir şekilde yapılmalıdır.
Şunu da belirtmek isterim ki, interval training sadece koşudan ibaret değildir. Kalp ritminizi, depar attığınızda arttığı gibi arttıracak her türlü aktivite interval training kapsamına girer. Burada amaç, kalp ritmine vücuda kısa süreli patlamalar uygulayarak tavan yaptırıp, orta tempoya çekip dinlenme yoluyla tekrar düşürmek ve bunu birkaç kez tekrar etmektir.
Mesela Burpees, interval training için çok güzel bir örnektir.
https://www.youtube.com/watch?v=c_Dq_NCzj8M