En İyi Dövüş sanatı hangisi?

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve furkan1354 tarafından 29 Ocak 2011 başlatılmıştır.

En İyi Dövüş sanatı hangisi?

  1. Kick boks

    oy sayısı 162
    15,6%
  2. muay thai

    oy sayısı 154
    14,9%
  3. boks

    oy sayısı 131
    12,6%
  4. taekwondo

    oy sayısı 32
    3,1%
  5. karate

    oy sayısı 17
    1,6%
  6. aikido

    oy sayısı 25
    2,4%
  7. ju-jutsu

    oy sayısı 33
    3,2%
  8. judo

    oy sayısı 14
    1,4%
  9. kung-fu

    oy sayısı 46
    4,4%
  10. güreş

    oy sayısı 27
    2,6%
  11. Mma (mixed martial arts), free fight,ufc

    oy sayısı 185
    17,8%
  12. wing-chun (tsun)

    oy sayısı 129
    12,4%
  13. capoeıra

    oy sayısı 15
    1,4%
  14. jeet kune do

    oy sayısı 23
    2,2%
  15. sayokan

    oy sayısı 9
    0,9%
  16. hapkido

    oy sayısı 12
    1,2%
  17. diğer (belirtiniz)

    oy sayısı 23
    2,2%
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 157 üye.
  1. göktuğra
    Offline

    göktuğra Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2011
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    memur
    atalarımız o sözü söylediğinde çinliler çin seddini yapıyolarmış:) onlarda uzakdoğuda olsa gerek çin:)ok üstad sana daha fazla cevap vermek istemiyorum çok sağlıklı bilgiler verdin sen işin felsefesini kapmışsın ben biraz daha felsefe okuyayım en iyisiduh
     
  2. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    Bakın göktuğra adlı kullanıcı Türkiye öyle bir ülke ki ister oraya çin seddi yap ister başka birşey belli tarihlerde hiç bir ülkenin gelişimini , yaptığı çalışmaları gözlemlemek için ileri atılımda bulunmamış.Sizle daha fazla dialoga giremiyiceğim minder sporlarında başarılar diler ve o minder sporlarıyla inş cahil , bilinçsiz insanlarla karşılaşırsın ki böylece dövdüğünde egon tatmin olur elbet bir Jeet Kune Do 'cuyla karşılaştığındada egon tavan yaptığı yerden yere düşer işte o günler geldiğinde görüşmek üzere...
     
  3. göktuğra
    Offline

    göktuğra Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2011
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    memur
    sporda atılım yapıcakmış keşke diğer ülkelerde bizim atasporumuz olan güreşi gözlemleseler dimi nasıl bir spor olduğu ortada işte senin cahilliğin minder sporuyla uğraşan sporcuları cahil olarak görmende ayrıca dövdüğümde egom falan tatmin olmaz senin spora bakış açın saçma sapan bişey ya dövmekmiş ona kazanmak denir ama sen çok dayak yersin emin ol o egonda hiçbizaman tavan yapmaz kardeş zamanında o jet kun do dedğin spora bir osmanlı tokadı yetmiş senin yaptığın spora saygım var ama sende bana ve diğer arkadaşlara saygı göster
     
  4. izmitlikartal
    Offline

    izmitlikartal Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2011
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci / Futbolcu
    Yer:
    KOCAELİ
    MMA tek geçerim

    TARİHÇE

    M.Ö. 648'de Antik Yunan'da yapılan Olimpiyat Oyunları arasında Pankreas (Pankration) adında bir spor da katılmıştı. Pankration kelimesi Yunanca'daki her şey, tüm anlamına gelen "Pan" ile güçler anlamına gelen "kratos" kelimesinden türetilmişti ve Helenik boks ile güreşin karmasıydı. Karşılaşmalarda yalnızca iki kural vardı; biri ısırmamak diğeri gözlere zarar vermemekti. Karşılaşmalar taraflardan birinin bilincini kaybetmesi veya yenilgiyi kabul etmesiyle bitirilirdi fakat bazen de müsabıklardan birinin veya ikisinin ölümüyle son bulurdu. Kullanılan teknikler arasında yumruklar, eklem kilitleri, fırlatmalar, dirsek ve diz vuruşları ve tekmeler bulunurdu.
    Büyük İskender pankreasçıların silahsız dövüşteki yetenekleri yüzünden askerlerini onlar arasından seçerdi. M.Ö. 326'da Hindistan'ı işgal ettiğinde beraberinde çok sayıda pankreasçı da bulunmaktaydı. İnanışa göre pek çok asya savaş sanatının doğuşu da bu döneme denk gelmektedir. Pankreas günümüzde karma savaş sanatları olarak bilinen şeyin de ilk kayıtlı formunu oluşturmaktadır.
    Yunanıstan'daki pankreasın düşüşü Roma İmparatorluğunun doğuşuyla aynı zaman dilimine denk gelmektedir. Diğer dövüş sporları pankreasın önüne geçmiş ve Batı'da güreş ve boks hakim duruma geçmişti. Bu durum yüzyıllarca böyle devam etmiş ve Rio de Janeiro'da (Brezilya) ilk kez 1925 yılında karma savaş sanatları uygulanmaya başlamıştı.
    1801 yılında George Gracie İskoçya'dan Brezilya'ya göç etmiş ve kuzeydoğu Brezilya'nın Para bölgesinde yaşamaya başlamıştı. Aynı bölgeye 1900'lerin başlarında Japon Mitsuyo Maeda da göç etmişti. Maeda bölgede kurulan kolonide Japon hükümetinin temsilcisiydi ve Graice'nin soyundan gelen Gustão ile yakın arkadaş olmuşlardı.
    Maeda aynı zamanda tanınmış bir Judo şampiyonuydu ve onun oğlu Carlos'a Judo'yu öğretmeye başlamıştı. Maeda Japonya'ya döndükten sonra Carlos çalışmalarına devam eder ve kardeşine de öğrendiği sanatı öğretmeye başlar ancak Carlos bu sanata öğrendiği diğer savunma sanatından unsurları da eklemeye başlar. Carlos ve kardeşi Helio Bölgenin Karate okullarının temcilcilerinin, profesyonel boksörlerin, Capoeiracıların ve diğer sanatçılarının katıldığı Antik Yunan'daki Pankreas karşılaşmalarını andıran Vale-Tudo karşılaşmalarına katılırlar. Helio Gracie bu karşılaşmalarda karşısına çıkan Japon dövüşçüleri, boksörleri ve güreşçileri yenilgiye uğratır.
    Vale-Tudo karşılaşmaları Amerika'ya da taşınır. Gracie kardeşlerden Rorion, Tayland'a yaptığı gezilerde gizli karma dövüş karşılaşmalarına şahit olmuş olan Art Davie ve Semaphore Entertainment Group'in (SEG) başkanlığını yapmış olan Bob Meyrowitz Ultimate Fighting Championship'i kurmuşlardır.
    Kilo kategorileri, zaman veya raund kısıtlaması ve güvenlik ekipmanı bulunmayan bu karşılaşmalarda dövüşçülere sadece göz oyma, ısırma, balık kancası kullanmalarına izin verilmemekte ve dövüşler hakemin durdurması, Knock out veya sözlü veya işaretle bildirilen teslimiyet ile sona erdirilmektedir.
    Ultimate Fighting Championship dışında farklı karma savaş sanatları müsabakaları da bulunmaktadır.

    kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Karma_savaş_sanatları
     
  5. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    259
    Beğenileri:
    179
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    SİR Arawn öncelikle ben hangisi sokak da avantaşlı diye bir soru sormadım bunu bilesin ve sonrasında minder sporu dediklerinin hiçbiri minder sporu deil sadece müsabakaları yapılan kuruluşlar tarafından (k1,ufc vb.) minder seçiliyor özellikle o küçümsediğin muay thai de kural yoktur kafada serbesttir orjinalinde eldiven kullanılmazdı (ve sokakları çok sevdiğin için sana şunu söyliyeyim muay thai sokaktan türüyen ilk sanattır) fakat jeet kune doo ya gelirsek temeli centilmenlik ,saldırıdan çok savunma ve zorda kalınmak şartıyla rakibe en az zararı varerek hareketsiz bırakma olan güzel bir sanatı yanlış tanıtıyorsun sen onu krav maga ile karıştırıyor olmayasın
     
  6. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    arkadaşım öncelikle Jeet Kune Do hakkında hiç bir bilginin olmadığını şimdi anladım.Jeet Kune Do saldırıdan çok savunma ? ha JKD savunmayı saldırarak yapmayı gösterir yani rakibe saldırı yaparak kendi savunmayı gösterir.Krav maganı felan bilmemde , ayrıca Muay Thainin kurallarını araştırmıyım şimdi gerek var mı? Türkiyede yapılan Muay Thai müsabakalarının kurallarını söyleyebilirmisin? hayaya vurmak var mı? Gözlere vurmak ? Isırmak ? Etkisiz durumdayken deri çimdirmek ? kasıklara vurmak ? bak dostum muay thaide sert spordur ama ben sana şunu söyliyim Jeet Kune Do 3 sene yapmış bir adam 12 kişi arasından tek ayakta olarak çıkar buna JKD müsabakalarında Yüksel Yılmaz'ı izleyerek gerçek olduğuuna inanmış olabilirsiniz.Bruce Lee yaşasaydıda oda bir kanıttı.Yüksel Yılmaz 25 sene JKD yapmış bu işin üstadıdır büyüğüdür Türkiyeye getiren dağıtandır...Herkes öyle 12 kişiyi dövemez...JKD ciler belli tecrübeden sonra geliştikçe kavradıkça JKD felsefesini sokakta rakip tanımaz hilelere kanmadıkça ve kalıplaşmadıkça tabiyki...
     
  7. derkrieger
    Offline

    derkrieger Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    282
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    sık sık meşgul olurum. yazar-çizerim
    Yer:
    Ankara, Afyon, Viyana ve diğer yerler...
    Yüksel YILMAZ hoca JKD falan bilmez ki!
    Şimdi bu eski geyiklere girecek değilim, bilir bilmez önemli değil, JKDyi "gerçekten" bilenleri tanıyorum; hiçbiri senin gibi "mangalda kül bırakmazlık" yapmıyor doğrusu.
    Bir güreşçinin, boksörün, judocunun, muay thai sporcusunun ne gibi tehditler yaratabileceği ortadayken biraz YAVAŞ konuşmalı.
    ve de saygılı olunmalı.
    elit bir sporcu bu self-defans programlarının (wing chun, JKD, Krav Maga gibi şeyleri kastediyorum) en iyi uygulayıcılarını paketleyebilir, kesin yenilmezlik bahşeden disiplin yoktur yani.
    bir daha yazayım; do not feed the troll...
     
    furkan1354 bunu beğendi.
  8. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    kesin yenilmezlik bahşeden disiplin vardır o disiplinde Bruce Lee'nin açtığı yoldur.Jeet Kune Do'yu Türkiyeye getiren adam Yüksel Yılmaz hocaya JKD bilmez gibi saygısızlıklar yapmamanızı rica ediyorum o adam olmasaydı bu ülkede JKD yi bilen bir kişi olmazdı şimdi en azından 100lerce kişi var...Büyüyor boksörler güreşçiler ne sayarsan say onlar sokağa alışmıyorlar hiçbir zaman ama JKD sokaktaki dövüşün içine girer...
     
  9. derkrieger
    Offline

    derkrieger Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    282
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    sık sık meşgul olurum. yazar-çizerim
    Yer:
    Ankara, Afyon, Viyana ve diğer yerler...
    sağolasın, iyi güldürdün
    Yılmaz hocanın JKD bilmediğini sadece bir kez daha yazmış olayım. Bu konu çok tartışıldı, başka yerlerde.
    Hocanın 20 yıllık talebeleri bile bıraktılar kendisini; Çağdaş, Cemil, Murat, Eren hepsi bıraktı o hocayı.
    YOK çünkü! YY JKD falan bil-mi-yor.
    Bilse de sonuç değişmezdi!!
    Bu senin salon sporu dediğin sporlardan cengaverler Bruce Lee'yi, Inosanto'yu evire çevire bir döverler; ya da en azından dövebilirler.
    şimdi gereksiz fanboyluk yapmayı bıra da cesaretin varsa git bir boksöre veya Muay Thaiciye sporları hakkında ne kadar kötü düşündüğünü anlat!
    istersen yanına yenilmez Yüksel hocanı al da git.
    YEMEZ!
     
  10. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    Öncelikle kimse yenilmez değildir ama Bruce Lee yaşadığı süreç içinde 17-18 yaşlarından sonra hayatı boyunca hiç bir müsabakada yenilmemiştir.Bruce Lee'nin bir boks şampiyonluklarıda vardır , öncelikle sen biraz hayal gücünü zorlamışsın galiba Bruce Lee gibi bir büyük insanı senin 20 yıllık muay thaici , bokscu cengaverlerin yanından bilen geçmeye korkar karşısına çıkamaz bunu bil öncelikle , Yüksel Yılmaz Jeet Kune Do 16. Grand olmuş Sijoluğa geçmiş ve kendi stilini oluşturmuştur.

    Bruce Lee'nin bir sözü vardır ve bu söz ilerigörüşlü olarak söylenmiştir bu sözü iyi düşün birader '' Yararlı olanı al ve oradan itibaren geliştir.'' Millattan önce kalma dövüş sanatlarıyla bu yüzyıldaki Jeet Kune Do gibi gelişmekte olan dövüş sanatları aynı yere koyulamaz! Hala katalar gibi birçok kalıplaşmış gösteri hareketleriyle dövüşmeye çalışan siz insanlar yerinizde saymaya devam edin! biz hergün ilerleyen bu hayatta geliştikçe geliştiricez tekniklerimizi , Yüksel Yılmaz hocayla ilgili lütfen düzgün konuş biraz saygı gösterin lütfen.Benim hocam senin getirebileceğin en iyi Muay thaiciyi , en iyi Boksörü :) çok kolay deviricektir ve boksörlere süratli yumruk atma dersi vermesi istenirse :D güler geçer bilin...Boksörler bizi izler omuzla yumruk atarlar biz omuz çıkarmadan onlardan 20 kat hızlı yumruk atabiliriz...
     
  11. göktuğra
    Offline

    göktuğra Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2011
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    memur
    sen 20 tane yumruk atarsın ama boksör tek yumrukla işi bitirir
     
  12. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    :D haha komiksiniz ya siz boksörler hiç bir zaman sokakta iyi bir sporcuyla karşılaştığında kazanamayacak bunu bilin , boksörler omuz çıkardıkları için eskivlerle ne kadar hızlı olursanız o kadar dalga geçebilirsiniz bir boksörle.benim sadece tek yumruğumdan sonra dayanabilicekse o 19 yumruğuma o adama helal olsun...
     
  13. göktuğra
    Offline

    göktuğra Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2011
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    memur
    hakikaten komiksin ya hergün gülmek için yazılarını okuyorum inan ALLAH seni iyi bir boksörle değilde vasat bi boksörle karşılaştırsın inşallah ki fazla hırpalanmayasın ya valla aslında sana kızamıyorum yazıların beni en olumsuz anlarda bile güldürebiliyo
     
  14. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    fazla gülüyor gördüm seni Jeet Kune Do'da belli bir seviye oldukdan sonra istediğin boksörle sokak dövüşüne girebiliriz...
     
  15. derkrieger
    Offline

    derkrieger Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    282
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    sık sık meşgul olurum. yazar-çizerim
    Yer:
    Ankara, Afyon, Viyana ve diğer yerler...
    biliyorsun değil mi; o gün asla gelmeyecek.
    :)
    sen muhtemelen JKD falan yapmıyorsun ama bir YY okulundaysan 20 yılda en fazla 2. grad olursun; bu ne demekse artık!!!!
    kendisi 7 yılda 6. grad olmuşken hem de!
    "şakak vuruşu" çalışmaya devam et!
     
  16. SiR_Arawn
    Offline

    SiR_Arawn Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.409
    Beğenileri:
    868
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir/Buca
    ben başka bir hocamızın öğrencisiyim , ayrıca 16.grand SijoYüksel Yılmaz büyük bir üstaddır...Saygı duymayı bilmeyen sizin gibi kendini bilmezler var iken hala 2gün JKD yapmış kendini JKDc sanan artistlerdensin o İstanbuldaki Seçkin lavuğu gibi...
     
  17. derkrieger
    Offline

    derkrieger Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    282
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    sık sık meşgul olurum. yazar-çizerim
    Yer:
    Ankara, Afyon, Viyana ve diğer yerler...
    bak sen küçük JKDci dillenmiş de lavuk-mavuk hakarete başlamış.
    Seçkin Hocayı savunacak değilim ama sadece şu kadarını diyeyim yıllardır bu adam JKD yapıyor ve de bu konuda kendini geliştiriyor.
    senin hocan gibi sarışın tarzan fotoğrafları göstermiyor hocam diye, adam şimdiye kadar kimle çalışmış belli-biliniyor.
    Senin hocan ne biliyor? kimen öğrenmiş? koca bir soru işareti.
    arkadaşım ben YY okullarında çalıştım JKD, spesiyal gard, şakak vuruşu gerçek JKD okullarının hiçbirinde mevcut değildir.
    bana ister inan istersen inanma.
    ama tanımadığın etmediğin adamlara da lavuk vs. deme.
     
  18. furkan1354
    Offline

    furkan1354 Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    259
    Beğenileri:
    179
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    balıkesir
    öncelikle ben günümüzdeki muay thai den bahsetmedim orjinalinden bahsettimm ve muay boran dan ikincisi jeet kune doo nun ne olduğunu sen bilmiyorsun sana bruce lee nin anlatımıyla ve bu konuyu baştan sona okumadan konuşman nediyle 2. kez paylaşıyorum Jeet Kune Do (JKD) (Türkçe durduran yumruğun yolu) Bedeni daha ziyade saldırarak müdafaa etme felsefesidir. 1967 yılında ilk Bruce Lee tarafından bu ifade kullanılmıştır ve aynı zamanda felsefi tasarımı kamuoyu bilgisine sunulmuştur.Dünyadaki en yeni ve en etkili dövüş sanatıdır.
    Bruce Lee bu ismin sistemi tam olarak ifade edemediğini düşünerek bundan hep sıkıntı duyduğunu belirtmiştir.

    Sistemin ana unsuru gereksiz tüm hareketlerden vazgeçmek, sadelik, bedenin tümünü (komple) kullanmaktır. Temel amacı en kısa zamanda dövüşü durdurmak, rakibini engellemek, sonuç almaktır. Bu sanat Bruce Lee tarafından bilinen bazı savunma sanatlarının bir birleşimidir. Örnek olarak bazı önemli bacak ve adım hareketleri eskrim sisteminden Bruce Lee tarafından alınmıştır. Tayland boksu, jiu jutsu, wing chun, kenpo, tekvando vs. M.Ali Clay'ın esnek gard ve dansından etkilenmiştir. Bruce Lee gerekli gördüğü teknik, taktik ve egzersizlerini JKD felsefesiyle pratize etmiştir. Bruce Lee "Jeet Kune Do"yu kitabı (Tao of Jeet Kune Do), verdiği özel dersler ve seminerlerle asistanları vasıtasıyla pekçok ülkeye aktarmıştır. Bruce Lee ünlü kişilere de dersler vermiştir.James Coburn, Steve McQueen ve Chuck Norris Kareem Abdul-Jabbar bunlardan bazılarıdır.

    Bruce Lee şöyle der: "...Jeet kune do şekilsizliği tercih eder, böylece tüm şekilleri alabilir ve jeet kune do’nun stili olmadığından bütün stillere uyabilir. Sonuç olarak jeet kune do tüm yolları kullanır ve hiç birine bağlı değildir ve bunun gibi sonuca yardım eden bütün teknik ve imkanları kullanır..."

    Yüksel Yılmaz kendi sistemi olan Kulelkavido'nun temelini oluşturan Jeet Kune Do felsefesini anlattığı kitabında, JKD'de çok önemli olan "Atağın 5 Yolu" nu şöyle açıklar:

    "Jeet Kune Do'nun beş temel stratejisi usta dövüşçüleri bile şaşırtarak tuzağa düşürebilecek kadar orijinal, tehlikeli ve yanıltıcıdır. Üstelik bu taktikler başarabilmek için ustalığı gerektirmeyecek kadar basittirler. Bu taktiklerde zihinsel boşluk bedensel yeterlilikten daha ön plandadır. Zira zihin boşlukta olduğu zaman bedenin yeterliliği işe yarar.

    1. Single Direct Attack: Tek bir hareketi (atağı) direkt olarak patlayıcı (blasting) bir şekilde hızla uygular, hasmı gardında yakalarsak bu stratejiyi gerçekleştirmiş oluruz. Hareketi belli etmeden-Bruce Lee'nin ifadesiyle, ‘telgraf çekmeden’ çıkabilmek için olabildiğinizce ani ve hızlı olmalısınız. Bu tek hareket ikinci bir hareketi gerektirmemeli, bunun için ise hassas bir noktayı hedeflemelidir. Bu stratejide ‘olmazsa olmazlar’dan bir diğeri elbette ki tekniğin direkt bir yol izlemiş olmasıdır. Dolaylı olanın yolu uzundur. Bu klasik sistemlerin kadim bir hastalığıdır. Böylece hasmın savunma imkânı da olmayacaktır. Ayrıca gücünüz de yolda harcanmamış ve hasma intikal ettirilmiş olur. Buradaki yumruk sıkı ve serttir. Hedefe varışın kestirme olması beraberinde zincirleme faydalar getirir. Bu usulde amaç, hasmın daha başlangıçta mağlup edilmesi ve ne olduğunu bile anlayamamasıdır.

    2. Attack by Combination: Saldırıda kombinasyon hasmın sizi takip edememesi içindir. Bu kombine hasmın işi iyice bitene kadar sürer. Fakat bu saldırıda kastedilen bayağı bir kombinasyon değildir. Bruce Lee'nin tavsiyesini yaptığı kombinede iki ilke söz konusudur:

    a) Hile ile başlaması,

    b) Kombinenin karma olması. Ani bir aldatma kesin sonuçtur! Fakat buna teşebbüs edildiğinde aniliğin ya da aldatmanın tek başına olması değil, birarada olması koşuldur. İşte altını çiziyorum:

    _Anilik! _Aldatma!

    Kombinasyon dört şekilde uygulanır:

    (1) Aynı uzvu aynı noktaya, (2) Aynı uzuvları ayrı noktalara, (3) Ayrı uzvu aynı noktaya, (4) Ayrı uzuvları ayrı noktalara.

    Burada bize uygun olan elbette ki dördüncü varyasyondur. Kombinasyonlarınızın farklı noktalara uygulanması hasmın size uyumunu engeller. Hep aynı noktaya darbe alan bir hasmın darbeye adaptasyonu bile söz konusu olabilir. Fakat noktaların değişmesi halinde bir makineli silahın mermilerine ya da bombardımana uğramış gibi olacak, nasıl korunacağının hesabını yapamayacaktır. Otomatik olarak hissedemeyecektir. Hiçbir noktasını kontrolü altına almayacak kadar dağılacaktır. Bu ‘kendini kaybedişin hareketsiz olanı’dır.

    3. Attack by İmmobilization: Bu stratejide amaç hasmı hareketsiz kılmak, kilitlemektir. Genelde direkt dövüş hattında uygulanan bir taktiktir. Hasmı hareketsiz kılmak için hasmın uzuvlarının (mesela ellerinin) hareketsiz kılınması gerekir. Uzuvlar silahlar demektir. Bu silahların imhası çeşitli şekillerde olabilir. Lop-sao uygulamak ya da kollara vurmak gibi daha pek çok şey yapılabilir. Hasım bacakları kısıtlanarak (diz engeli vs) ya da saçları yakalanarak da hareketsizleştirilebilir. Aiki'sel bir hareket de yapılabilir. Asıl olan cevabın seçmeden-otomatikman yapılmasıdır. Kilitli hasmın açık olan hattından herhangi bir patlayıcı giriş de yapılabilir.

    4. Progressive İndirect Attack: Sürekli-akışkan bir şekilde dolaylı atak yapmanız hasmın sizi takip edememesi için iyi bir yoldur. Özellikle hasmın çok güçlü olması durumunda ona hedef olunmamasının bir yolu da budur.

    a) Ani ve ilk vurmak, b) Vurduktan sonra vurmayı aralıksız olarak sürdürmek.

    Sizin hedef olmamanız elbette kâfi değildir. Hedefinizin binasını yıkmalısınız. Bu nedenle bu stratejinin şartlarından biri ‘hileyle başlaması’dır. Hile ile en güçlü hasımlar bile gücü kullanma imkânı bulamazlar. Kullanmaya yeltendiklerinde ise boşa harcarlar. Hileyi kullandığınızda bu hilenin işe yaraması için kaygıya kapılmadan gerçekleşmesi, gerçekleşmesi için ise fark edilmemesi, fark edilmemesi için ise;

    _ Ani ve çok hızlı bir şekilde,
    _ İleriye (hattın merkezine) yönelik olarak,
    _ Tek hareketle (ekonomik) uygulanması-icap eder.
    5. Attack by Drawing: Bu strateji de aldatma üzerine gerçekleşir. Burada hasmınıza onu size çekebilmek için ona cazip-cezbedici bir duruş yapmalısınız. Sizin bedeninizle açmış gibi gösterdiğiniz, oysaki zihninizin sizi total olarak kapadığı bir anda, açığınıza (!) hücum etmeye yeltenen hasma öyle bir patlamalısınız ki, aradığı açığa ve cazip noktaya hücum ederken hedefi bulamamalıdır-ki zaten patlayıcılığınız nedeniyle ulaşamayacaktır. Tuzağa konmuş olan yem tanelerinin aslında onu cezbetmek için konduğunu ve ona cömertlik yapılmadığını iş işten geçtikten sonra anlayacaktır."(Kaynak: Jeet Kune Do'nun Felsefesi, Yüksel Yılmaz, Yalın Yayıncılık, Aralık 2008)

    Türkiye'de Jeet Kune Do
    Türkiye'de Dr. Fehim Basaran, Bruce Lee'nin ölümünden sonraki yıllarda (1974-75) Amerika'da gördüğü seminer bilgilerini ve bu felsefeyi Türkiye'deki tek öğrencisi olan Yuksel Yilmaz kanalıyla 80'li yıllarda ülkemize taşımıştır. 1987'de üst düzey belgesini alan Sifu Yuksel Yilmaz halen asistanları vasıtasıyla tüm Türkiye'ye JKD felsefesini yaymaktadır. JKD bugün Lee'nin asistanlarının bir konsepti olarak üzerine yeni bir şeyler eklenerek yayılmaktadır. (Ayrıca kendisi Kulelkavido'nun (Chi Kung Tao / İçyol) kurucusu olup sistemini JKD felsefesi üzerine bina etmiş bir sijodur). İÇYOL sisteminin kurucusu olan Yüksel YILMAZ Haziran 2009 yılında Avrasya Jeet Kune Do Federasyonu'nun kurucu Genel Başkanı ve ilk olağan kongrede de Genel Başkanı olmuştur. Kısa adı AJKDF olan bu federasyona şimdilik 6 üye ülke bulunmaktadır: Brezilya, Pakistan, Mısır, İran, Avusturalya ve Suriye

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 00:18 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 00:05 ----------

    ve sen jeet kune doo en iyisi diyorsun kararına saygım var o da bir görüş fakat anketimize 5 kişi jkd ye oy vermiş ve bunun dışında ufc de çok jkd ci görmüştük kickboks muay thai mma capoera ve daha birçok sanatla karşılaştılar kafeste binevi sokakta ve şuanda ufc de 1tane bile jkd ci kalmadı çünkü çok dayak yediler ayrıca sen bize burada jeet kune doo yu değil Kulelkavido sistemini yu anlatıyorsun (ayrıca biliyoruz kuvvetin formülü F = m*a dir ve yumrukların hızı belirli biryere kadardır ancak bundan sonra kuvveti geliştirebilirsiniz
    mike tyson gibi bir sporcu direk leriyle 800 kroşeleriyle 960 kg yumruklar atabilir boksörlerin yumruklarıy kimse tartışmasın en iyi yumruklar onlardadır)
     
    Son düzenleme: 20 Temmuz 2011
  19. GencGrafiker
    Offline

    GencGrafiker Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.001
    Beğenileri:
    1.135
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Kocaeli
    Okuduğum 5 mesaj,anladımki bu adam sporcu değil,öncelikle bir sporu yapıyorsan,aynı sanat altındaki diğer sporlarada saygı duymak zorundasın,sen bir antrenmanda 50 teknik çalışırken,bir boksör saatlerce tek bir yumruğu çalışıyor,bir tutturmuşsunuz Bruce Lee Bruce Lee,tamam adam efsane,ama onun kadar olun,sonra seni döverim onu döverim yok karşıma çık 50 tane vururum diye sallayın.Ayrıcada Yüksel Yılmaz eminimki bunları okusa,seni bu spordan men eder.Çok onun gibi olmak istediğiniz Bruce Lee nin disiplininin %1 ine sahip olda,burda saygısızlık yapma kimsenin sporuna.
     
  20. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    "bruce lee " dövüşcü mü ?!...kimle ,ne zaman maç yapmış ,kim hazırlamış, hangi sistemde müsabakasına köşesine kim çıkmış ?!...)))))

    ***
     
    furkan1354 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş