1-) en eski kalıntılarda bile bir ok, bi mızrak gibi silahlar vardir. yani saf gucun etkisini kanitlamak biraz daha guctur.
2-) dagda yasayan halklar ovadakilere gore iri yapılıdır, ya da daha kuvetlidir. kendim bunun yanlıs bir genelleme oldugunu gordum. karpatlarda, ortacaga ait bir kaleyi gezdim ve 120cm yetiskin prens yatagi, 150 cm boyunda savascilar icin yapılmıs zırhlar, bir cocugun(gunumuzde bir cocugun) kaldorabilecigi silahlar hep orada sergilenmekteydi. simdi diyebilirsiniz ki onlar oyleydi ama osmanlı onları dumduz etti, yok hayir edememis ve bu kale dusmemis.ya da diyebilirsiniz ki onlar kirmizi et tuketmiyorlarmıs, yine yanıldınız tam tersine daha cok kırmızı ete dayalı bir beslenme yapıyorlarmis.
3-) protein beyni besler, tamam beslerde yiyen herkese etkisi bir mi olur, ya da nesil diyeyim bir halk akilidir oburu aptaldir gibi bir durum ne kadar gercekci bir yaklasimdir .mantiga uymayan bir durum.
4-) peki cin'e yapılan istiladan once iskandinavların asyayı bir bastan bir basa gecerek kazakistanı isgel etmelerini nasil aciklayacaksınız. bi tarafata balık agırlıklı beslenme diger tarafta kirmizi et agırlıklı beslenme.