Karatay diyetine göre;
Glisemik indeksi (Gİ) düşük karbonhidratların (KH)alımı öneriliyor.
Sebebi; 1) kan şekerini , dolayısıyla insülini aniden yükseltmemesi.
2) çabuk sindirilmedikleri için tokluk hissinin uzun sürmesi. Böylece insülin seviyesinin aniden inip-çıkmasının önüne geçilmesi.
Buradan yola çıktığımızda Karatay diyetine göre, glisemik indeksi tablosunda düşük Gİ'si olan (0-55 arası) KH leri tüketebiliriz.
Benim aklıma gelen birkaç gıdanınkini araştırdım;
fruktoz (meyve şekeri) 23
çavdar ekmeği 41
bal 58 - 126 ( Farklı kaynaklarda farklı değerler var. )
bulgur 48 - 65 ( Farklı kaynaklarda farklı değerler var. )
spagetti-beyaz 41
Tekrar Karatay diyetine bakarsak, fruktoz yasak. Ama Gİ si 23. Zaten kitapta verdiği listedeki meyveler de (üzüm,şeftali,kayısı,portakal,çilek,kiraz) aynı şekilde. Peki niye fruktoz yasak??
Yine balın içerdiği fruktozun aniden kana karışması sebebiyle hızlıca kana geçer diyor. Ama fruktoz yavaş sindirilen KH lerin içinde..Bal neden yasak (doğal olmadığı cevabını geçerek soruyorum)??
Bulguru tüketebiliriz. Kitapta bulgurdan bahsetmemiş. Çavdar ekmeğini yemeyin yazmış, burada Gİ si 41 ama doğruluğundan emin değilim. Aynı şekilde spagetti de öyle..
Ben buradan sonuç olarak, meyveleri ve balı (Gİ sinin 58 olduğunu düşünerek ki öyle olduğu kanaatindeyim, 126 olmaz gibi geldi bana) harcayabildiğimiz enerji oranına göre istediğimiz şekilde tüketebiliriz. Çok enerji harcayan (antrenman yapan bizler) çok yiyebilir, çünkü aldığını harcıyor.
Bunlar kitabı okuduktan sonra bende oluşan sorular.
Bir de güvenilir bir kaynaktan glisemik indeksi tablosu bulan arkadaşlardan bizlerle paylaşmalarını rica ediyorum.
Son düzenleme: 25 Ocak 2012