mantr
Son yazınızda benim söylediklerimle zaten aynı paralelde şeyleri söylemişsiniz.
Söyledikleriniiz güzel kaynaklarla desteklemeniz son derece memnun etti beni, teşekkür ederim bu nedenle..
Zannedersem ayrıştığımız tek nokta günlük az miktar alkol tüketiminin uzun vadede yararlı olduğu konusu.
Buna katılmıyorum.
NTV'nin geçtiğimiz yaz sonunda yayınladığı beslenme ile ilgilli bir belgesel serisi vardı.
Zaten bundan forumda bahsetmiştim.
O belgeselde günlük az miktarda kırmızı şarap tüketen deneklerin sağlık açısından olumlu etkiler gördükleriydi.
Ancak bu etkilere yol açanın alkol mu yoksa şaraptaki üzüm mü olduğu sorusunun cevabı belli değildi.
O nedenle aynı deneyi üzümden ayrıştırılarak alkol ve üzüm suyu ile yaptılar, ve uzun vadede insan sağlığına yararlı olanın üzüm olduğu anlaşıldı.
Belgesele NTV'nin veya BBC'nin web sitesinden ulaşabilirsiniz zannedersem.
Sizin yaptığınız alıntılarda da alkol alımında şarap veya başka aromalı alkollerin kullanılıp kullanılmadığı açık değil.
Şarap ve benzeri aromalı alkollü içeceklerin sağlık yönünden olumlu etkisi dediğim gibi alkolün kendisinden değil, üzüm gibi diğer aromalardan gelmektedir iddiama göre.
Bunun dışında yaptığınız alıntılarda olasılıklardan bahsedilmiş.
Kesin sonuçlar içeren tabirler kullanılmamış.
Mesela:
""dusuk doz alkolun kalp krizi, inme, safratasi ve Alzheimer riskini dusurmek gibi bazi yararli etkileri
olabilir...."
Özetlemek gerekirse günlük düşük dozajlarda alkol alımının (aromasız veya üzüm gibi başka yan besinler olmadan) da sağlık açısından hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum.
Bunu da yaptığım alıntılarla göstermeye çalıştım..
Son not olarak da yaptığım alıntılar wikipedia kaynağındandır.
Ancak wikipedia'daki iddiaların dayanakları altta verilen referanslardadır.
Mesajımda da özellikle alttaki referans linklerinin incelenmesi gerektiğini birkaç farklı yerde vurgulamıştım.
Genişletmek için tıkla...