Ne yazık ki bulmam zor ama gene de denerim. Bilkent Üniversitesi spor salonunda duvarda asılı önemli bilgiler kısmında yer alıyordu. Mantıklı açıklaması da vardı ama şu anda gerçekten unuttum dostum!
onemlı degıl
ben soyle bır makele buldum
Yağ yakımını da artırıyor
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Araştırmacılar ağırlık kaldırma egzersizini tamamladıktan hemen sonra veya bir saat sonra birer bardak yağsız süt, soya proteini içeceği veya karbonhidratlı bir içecek tüketen üç ayrı grupta bu içeceklerin kas yapımı ve yağların yakılması üzerindeki etkilerini araştırmış. 12 hafta süreyle haftada beş gün ağırlık kaldırma egzersizi uygulayarak yapılan çalışmanın başlangıcında her katılımcının vücut bileşimi ölçülerek yağsız kütleleri ve yağ miktarları belirlenip, çalışmanın sonunda bu ölçümler tekrarlanmış. Kanada Ontario’da McMaster Üniversitesi fizyologları tarafından yapılan bu çalışma American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı.
Grupların üçünde de kas artışı olmuş, ama bu artış süt içenlerde en yüksek düzeyde saptanmış. Çalışmanın sonunda süt içen grubun, karbonhidrat grubuna göre yüzde 60 ve soya grubuna göre yüzde 40 daha fazla kas yaptığı görülmüş. Ayrıca süt içenler bazı egzersizlerde de diğer iki gruba göre daha yüksek performans göstermiş.
Sütün içindeki maddelerin etkisi
Süt içenlerin vücut yağı kaybı da daha fazla. Bu grup yaklaşık bir kilo yağ kaybetmiş. Soya grubunda vücut yağı neredeyse hiç değişmezken karbonhidrat grubunda yarım kilo yağ kaybı görülmüş.Süt grubunda niçin daha iyi sonuç alındığı tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılara göre bunun nedeni sütteki “whey” ve “kazein” proteinleri olabilir. Sütteki kalsiyumun da yağların yakılmasını sağlaması mümkün.
Her ne kadar çalışmaya sadece erkekler katılmış olsa da bu sonuçlar, kadınlar için de geçerli olabilir. Araştırmacılar yoğurt, ayran veya lor peynirinin de kas yapımı için süt kadar faydalı olabileceğini düşünüyorlar.