hasan.akaa
Üye
sizce doğrumu yapıyorum salon ev arası 2dolmuş değiştiriyorum ilçede yaşadığımdan ister istemez soğuyor bi farkı olurmu sıcak yada soğuk tüketmemin
Bilimsel çalışma bakıp örnek gösterecek kadar vaktim yok maalesef. Söylediğim şey HACCP Sistemi(Hazard Analysis of Critical Control Points)'nde yer alır. Detaylı yazılmış bir HACCP ya da kurum beslenmesi kitabını alıp okursan benim karşılaştığım şu cümlelerle karşılaşman çok olası:ben sabah 10 da yapıyorum tavuğu aksam 8 deki öğüne kadar aralıklı tüketiyorum oda sıcaklığında bekliyor bi sıkıntı olucağını sanmıyorum bilimsel bi makale varmı bu konu hakkında diğer türlü hep tencere yıkayacağız yoksa![]()
Ya eve gelince tüketiyorum ya da bozulmayacak daha az riskli besinleri salona götürüyorumSiz nasıl yiyosunuz peki salona götürmedenmi yoksa salondamı tüketiyosunuz
HACCP 2-3 saat içerisinde bozulabileceğini söylüyor fakat 1,5 yıldır düzenli her akşam tavuk pilavları akşamdan yapıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün saat 12,4,8 de tüketiyorum.Proteinli yiyeceklerin özellikle tavuk eti, kırmızı et gibi kolay bozulabilecek besinlerin pişirildikten sonra 2 saatten fazla dışarıda muhafaza edilmesi önerilmez. Eğer tüketilecekse iç sıcaklıklarının 72 dereceye ulaşacak kadar ısıtılması ve öyle tüketilmesi gerekiyor. Tavuk eti en kolay bozulabilen ve mikroorganizmaların en hızlı ürediği besinlerden biri. Dikkat etmeni öneririm.
HACCP teki kural buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler için geçerli değil. Oda sıcaklığında 2 saat bekletilirse o yemeğin tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buzdolabında muhafaza edip tüketmeden önce ısıtıyorsan sorun yok zatenHACCP 2-3 saat içerisinde bozulabileceğini söylüyor fakat 1,5 yıldır düzenli her akşam tavuk pilavları akşamdan yapıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün saat 12,4,8 de tüketiyorum.
Hiç bir sağlık proglemi yaşamadım fakat yine dikkat etmenizde fayda var![]()
Buzdolabında muhafaza geceden ediyorum. Gündüz 7 de okula gittiğimden çıkarmak zorunda kalıyorum.5 saate yakın dışarıda soğuk şekilde kalıyor soğuk tüketiyoruz hala sağlamım,kan tahlilleride iyiHACCP teki kural buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler için geçerli değil. Oda sıcaklığında 2 saat bekletilirse o yemeğin tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buzdolabında muhafaza edip tüketmeden önce ısıtıyorsan sorun yok zaten![]()
Sabah çıkarıp 5 saat dışarıda bekletip tüketiyorsan tehlikeli. Özellikle sıcak havalarda çok daha tehlikeli. Hala sağlam olman mucizeBuzdolabında muhafaza geceden ediyorum. Gündüz 7 de okula gittiğimden çıkarmak zorunda kalıyorum.5 saate yakın dışarıda soğuk şekilde kalıyor soğuk tüketiyoruz hala sağlamım,kan tahlilleride iyi![]()
Ölene kadar devamSabah çıkarıp 5 saat dışarıda bekletip tüketiyorsan tehlikeli. Özellikle sıcak havalarda çok daha tehlikeli. Hala sağlam olman mucizeşaka bir yana inşallah bir problem yaşamazsın, ama Dediğin gibi dikkat etmekte fayda var
![]()
Ölseydik ölürdük şimdiye kadar demek ki bir şey olmuyorben haftasonu toplu olarak fırında yapıyorum. yarısını dolapta (ilk 3 gün için) kalan kısmını buzlukta saklıyorum. Sabah işe gitmeden önce mikrodalgada buz çözüyorum. İş yerine gelince de buzdolabına koyuyorum. (işyerinde var dolap) öğlen de soğuk yiyorum. 2-3 senedir böyle.
Bu yaklaşım eğer esprisine değilse doğru değil. Uzun dönem mikroorganizmalara maruz kalmanın etkileri ile ilgili küçük bir araştırma yaparsan etkilerin kan değerleriyle vs ortaya çıkmadığını görebilirsin. Kaldı ki siroz ve karaciğer kanseri gibi major hastalıklarda dahi kan parametreleri hatta karaciğer fonksiyon testlerinin çoğu normal değerlerdedir/kabul edilebilir. Yani bahsettiğin "kan tahlilleri" her zaman bir şeyin habercisi ya da göstergesi değil.Ölseydik ölürdük şimdiye kadar demek ki bir şey olmuyor![]()