Tavuğu pirinci soğuk tüketmek

sizce doğrumu yapıyorum salon ev arası 2dolmuş değiştiriyorum ilçede yaşadığımdan ister istemez soğuyor bi farkı olurmu sıcak yada soğuk tüketmemin
 
Bi yerde soğuk tüketilen yiyeceklerden alınan kalori oranlarının düştüğünü okumuştum ama ne denli doğrudur bilmiyorum. Kurulan mantık ise , vücudun o yiyecekleri vücut ısısına getirip öğütmek için harcadığı enerjiye bağlanıyordu. Bana çok mantıklı gelmiyor , bence soğuk sıcak farketmez.
 
Bence soğuk tüketme. Her gıda soğuk tüketilmiyor. Ben genelde oda sıcaklığında ılık olarak tüketiyorum.
 
Proteinli yiyeceklerin özellikle tavuk eti, kırmızı et gibi kolay bozulabilecek besinlerin pişirildikten sonra 2 saatten fazla dışarıda muhafaza edilmesi önerilmez. Eğer tüketilecekse iç sıcaklıklarının 72 dereceye ulaşacak kadar ısıtılması ve öyle tüketilmesi gerekiyor. Tavuk eti en kolay bozulabilen ve mikroorganizmaların en hızlı ürediği besinlerden biri. Dikkat etmeni öneririm.
 
ben sabah 10 da yapıyorum tavuğu aksam 8 deki öğüne kadar aralıklı tüketiyorum oda sıcaklığında bekliyor bi sıkıntı olucağını sanmıyorum bilimsel bi makale varmı bu konu hakkında diğer türlü hep tencere yıkayacağız yoksa :D
 
ben sabah 10 da yapıyorum tavuğu aksam 8 deki öğüne kadar aralıklı tüketiyorum oda sıcaklığında bekliyor bi sıkıntı olucağını sanmıyorum bilimsel bi makale varmı bu konu hakkında diğer türlü hep tencere yıkayacağız yoksa :D
Bilimsel çalışma bakıp örnek gösterecek kadar vaktim yok maalesef. Söylediğim şey HACCP Sistemi(Hazard Analysis of Critical Control Points)'nde yer alır. Detaylı yazılmış bir HACCP ya da kurum beslenmesi kitabını alıp okursan benim karşılaştığım şu cümlelerle karşılaşman çok olası:

"Tüm yiyecekler iç sıcaklık en az 74 derece olacak şekilde en fazla 2 saat içinde ısıtılmalıdır.
Hazırlanmış yiyecekler oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre kalmışsa imha edilmelidir."

Son cümleyi arama motoruna yazarsan o cümleye bazı HACCP ile ilgili sunumlarda ve bazı hastanelerin yemeklerin ısısına ve sunumuna dikkat edilmesi gereken kurallar talimatında karşılaşabilirsin. Faydalı olmuştur umarım.
Siz nasıl yiyosunuz peki salona götürmedenmi yoksa salondamı tüketiyosunuz
Ya eve gelince tüketiyorum ya da bozulmayacak daha az riskli besinleri salona götürüyorum
 
Proteinli yiyeceklerin özellikle tavuk eti, kırmızı et gibi kolay bozulabilecek besinlerin pişirildikten sonra 2 saatten fazla dışarıda muhafaza edilmesi önerilmez. Eğer tüketilecekse iç sıcaklıklarının 72 dereceye ulaşacak kadar ısıtılması ve öyle tüketilmesi gerekiyor. Tavuk eti en kolay bozulabilen ve mikroorganizmaların en hızlı ürediği besinlerden biri. Dikkat etmeni öneririm.
HACCP 2-3 saat içerisinde bozulabileceğini söylüyor fakat 1,5 yıldır düzenli her akşam tavuk pilavları akşamdan yapıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün saat 12,4,8 de tüketiyorum.
Hiç bir sağlık proglemi yaşamadım fakat yine dikkat etmenizde fayda var :)
 
HACCP 2-3 saat içerisinde bozulabileceğini söylüyor fakat 1,5 yıldır düzenli her akşam tavuk pilavları akşamdan yapıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün saat 12,4,8 de tüketiyorum.
Hiç bir sağlık proglemi yaşamadım fakat yine dikkat etmenizde fayda var :)
HACCP teki kural buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler için geçerli değil. Oda sıcaklığında 2 saat bekletilirse o yemeğin tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buzdolabında muhafaza edip tüketmeden önce ısıtıyorsan sorun yok zaten ;)
 
Bende sabah makarna yapıp ton balığıyla beraber koyuyorum çantaya okulda yiyorum :D tabi 3-4 saat geçiyor da bu kadardan birşey olmaz heralde :D (umarım :D )
 
HACCP teki kural buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler için geçerli değil. Oda sıcaklığında 2 saat bekletilirse o yemeğin tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buzdolabında muhafaza edip tüketmeden önce ısıtıyorsan sorun yok zaten ;)
Buzdolabında muhafaza geceden ediyorum. Gündüz 7 de okula gittiğimden çıkarmak zorunda kalıyorum.5 saate yakın dışarıda soğuk şekilde kalıyor soğuk tüketiyoruz hala sağlamım,kan tahlilleride iyi :D
 
Buzdolabında muhafaza geceden ediyorum. Gündüz 7 de okula gittiğimden çıkarmak zorunda kalıyorum.5 saate yakın dışarıda soğuk şekilde kalıyor soğuk tüketiyoruz hala sağlamım,kan tahlilleride iyi :D
Sabah çıkarıp 5 saat dışarıda bekletip tüketiyorsan tehlikeli. Özellikle sıcak havalarda çok daha tehlikeli. Hala sağlam olman mucize :P şaka bir yana inşallah bir problem yaşamazsın, ama Dediğin gibi dikkat etmekte fayda var :)
 
Sabah çıkarıp 5 saat dışarıda bekletip tüketiyorsan tehlikeli. Özellikle sıcak havalarda çok daha tehlikeli. Hala sağlam olman mucize :p şaka bir yana inşallah bir problem yaşamazsın, ama Dediğin gibi dikkat etmekte fayda var :)
Ölene kadar devam :p Tavuk döner yiyeceğime bozuk tavuk pilav yerim bile bile ;)
 
ben haftasonu toplu olarak fırında yapıyorum. yarısını dolapta (ilk 3 gün için) kalan kısmını buzlukta saklıyorum. Sabah işe gitmeden önce mikrodalgada buz çözüyorum. İş yerine gelince de buzdolabına koyuyorum. (işyerinde var dolap) öğlen de soğuk yiyorum. 2-3 senedir böyle.
Ölseydik ölürdük şimdiye kadar demek ki bir şey olmuyor :cool:
 
Ölseydik ölürdük şimdiye kadar demek ki bir şey olmuyor :cool:
Bu yaklaşım eğer esprisine değilse doğru değil. Uzun dönem mikroorganizmalara maruz kalmanın etkileri ile ilgili küçük bir araştırma yaparsan etkilerin kan değerleriyle vs ortaya çıkmadığını görebilirsin. Kaldı ki siroz ve karaciğer kanseri gibi major hastalıklarda dahi kan parametreleri hatta karaciğer fonksiyon testlerinin çoğu normal değerlerdedir/kabul edilebilir. Yani bahsettiğin "kan tahlilleri" her zaman bir şeyin habercisi ya da göstergesi değil.
Hem senin olumsuz etkilenmemen başkalarının etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Üstelik başkalarına kötü örnek oluyorsun "bir şey olmuyor demek ki" diyerek. Doğru değil yaptığın.
 
Back
Yukarı