Tavuğu pirinci soğuk tüketmek

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve hasan.akaa tarafından 5 Ocak 2017 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 9 üye.
  1. hasan.akaa
    Offline

    hasan.akaa Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesajlar:
    186
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    sizce doğrumu yapıyorum salon ev arası 2dolmuş değiştiriyorum ilçede yaşadığımdan ister istemez soğuyor bi farkı olurmu sıcak yada soğuk tüketmemin
     
  2. Kardanadam88
    Offline

    Kardanadam88 Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    105
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Yönetici
    Yer:
    Istanbul
    Bi yerde soğuk tüketilen yiyeceklerden alınan kalori oranlarının düştüğünü okumuştum ama ne denli doğrudur bilmiyorum. Kurulan mantık ise , vücudun o yiyecekleri vücut ısısına getirip öğütmek için harcadığı enerjiye bağlanıyordu. Bana çok mantıklı gelmiyor , bence soğuk sıcak farketmez.
     
    hasan.akaa bunu beğendi.
  3. Forumcuu
    Offline

    Forumcuu Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2016
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Bence soğuk tüketme. Her gıda soğuk tüketilmiyor. Ben genelde oda sıcaklığında ılık olarak tüketiyorum.
     
  4. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Proteinli yiyeceklerin özellikle tavuk eti, kırmızı et gibi kolay bozulabilecek besinlerin pişirildikten sonra 2 saatten fazla dışarıda muhafaza edilmesi önerilmez. Eğer tüketilecekse iç sıcaklıklarının 72 dereceye ulaşacak kadar ısıtılması ve öyle tüketilmesi gerekiyor. Tavuk eti en kolay bozulabilen ve mikroorganizmaların en hızlı ürediği besinlerden biri. Dikkat etmeni öneririm.
     
  5. hasan.akaa
    Offline

    hasan.akaa Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesajlar:
    186
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Siz nasıl yiyosunuz peki salona götürmedenmi yoksa salondamı tüketiyosunuz
     
  6. NuuJacK
    Offline

    NuuJacK Üye

    Katılım:
    31 Mart 2016
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    ben sabah 10 da yapıyorum tavuğu aksam 8 deki öğüne kadar aralıklı tüketiyorum oda sıcaklığında bekliyor bi sıkıntı olucağını sanmıyorum bilimsel bi makale varmı bu konu hakkında diğer türlü hep tencere yıkayacağız yoksa :D
     
  7. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Bilimsel çalışma bakıp örnek gösterecek kadar vaktim yok maalesef. Söylediğim şey HACCP Sistemi(Hazard Analysis of Critical Control Points)'nde yer alır. Detaylı yazılmış bir HACCP ya da kurum beslenmesi kitabını alıp okursan benim karşılaştığım şu cümlelerle karşılaşman çok olası:

    "Tüm yiyecekler iç sıcaklık en az 74 derece olacak şekilde en fazla 2 saat içinde ısıtılmalıdır.
    Hazırlanmış yiyecekler oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre kalmışsa imha edilmelidir."

    Son cümleyi arama motoruna yazarsan o cümleye bazı HACCP ile ilgili sunumlarda ve bazı hastanelerin yemeklerin ısısına ve sunumuna dikkat edilmesi gereken kurallar talimatında karşılaşabilirsin. Faydalı olmuştur umarım.
    Ya eve gelince tüketiyorum ya da bozulmayacak daha az riskli besinleri salona götürüyorum
     
  8. Berkay YAŞACAN
    Offline

    Berkay YAŞACAN Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2015
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    160
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Rize
    HACCP 2-3 saat içerisinde bozulabileceğini söylüyor fakat 1,5 yıldır düzenli her akşam tavuk pilavları akşamdan yapıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün saat 12,4,8 de tüketiyorum.
    Hiç bir sağlık proglemi yaşamadım fakat yine dikkat etmenizde fayda var :)
     
  9. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    HACCP teki kural buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler için geçerli değil. Oda sıcaklığında 2 saat bekletilirse o yemeğin tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer buzdolabında muhafaza edip tüketmeden önce ısıtıyorsan sorun yok zaten ;)
     
  10. abseto
    Offline

    abseto Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2015
    Mesajlar:
    1.310
    Beğenileri:
    549
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Bende sabah makarna yapıp ton balığıyla beraber koyuyorum çantaya okulda yiyorum :D tabi 3-4 saat geçiyor da bu kadardan birşey olmaz heralde :D (umarım :D )
     
  11. Berkay YAŞACAN
    Offline

    Berkay YAŞACAN Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2015
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    160
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Rize
    Buzdolabında muhafaza geceden ediyorum. Gündüz 7 de okula gittiğimden çıkarmak zorunda kalıyorum.5 saate yakın dışarıda soğuk şekilde kalıyor soğuk tüketiyoruz hala sağlamım,kan tahlilleride iyi :D
     
  12. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Sabah çıkarıp 5 saat dışarıda bekletip tüketiyorsan tehlikeli. Özellikle sıcak havalarda çok daha tehlikeli. Hala sağlam olman mucize :p şaka bir yana inşallah bir problem yaşamazsın, ama Dediğin gibi dikkat etmekte fayda var :)
     
  13. Berkay YAŞACAN
    Offline

    Berkay YAŞACAN Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2015
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    160
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Rize
    Ölene kadar devam :p Tavuk döner yiyeceğime bozuk tavuk pilav yerim bile bile ;)
     
  14. lordsoth
    Offline

    lordsoth Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    362
    Beğenileri:
    282
    Ödül Puanları:
    73
    ben haftasonu toplu olarak fırında yapıyorum. yarısını dolapta (ilk 3 gün için) kalan kısmını buzlukta saklıyorum. Sabah işe gitmeden önce mikrodalgada buz çözüyorum. İş yerine gelince de buzdolabına koyuyorum. (işyerinde var dolap) öğlen de soğuk yiyorum. 2-3 senedir böyle.
     
  15. Berkay YAŞACAN
    Offline

    Berkay YAŞACAN Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2015
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    160
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Rize
    Ölseydik ölürdük şimdiye kadar demek ki bir şey olmuyor :cool:
     
  16. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Bu yaklaşım eğer esprisine değilse doğru değil. Uzun dönem mikroorganizmalara maruz kalmanın etkileri ile ilgili küçük bir araştırma yaparsan etkilerin kan değerleriyle vs ortaya çıkmadığını görebilirsin. Kaldı ki siroz ve karaciğer kanseri gibi major hastalıklarda dahi kan parametreleri hatta karaciğer fonksiyon testlerinin çoğu normal değerlerdedir/kabul edilebilir. Yani bahsettiğin "kan tahlilleri" her zaman bir şeyin habercisi ya da göstergesi değil.
    Hem senin olumsuz etkilenmemen başkalarının etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Üstelik başkalarına kötü örnek oluyorsun "bir şey olmuyor demek ki" diyerek. Doğru değil yaptığın.
     
  17. Pink Zeppelin
    Offline

    Pink Zeppelin Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2014
    Mesajlar:
    1.878
    Beğenileri:
    2.171
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    eskişehir
    Ben de tavugu 24 saate yakin disarida birakiyordum eskiden , bana herhangi bir sey olmadi ama zehirlenenler oldugunu ogrenince 12 saatten uzun saklamamaya basladim. :D bu isler sakaya gelmez.
     
    respect2us.23 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş