Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Spora başladığınız bir ay olmuş ise squat bile yapıyor olmanız sakıncalı bence doğru yapılmadığı takdirde büyük sakatlıklar doğabilir. iki hareketide yapmak tabiki sizin tercihiniz ama birini max seviyede yapmanız ilk etapta daha uygun olabilir. 2 farklı bacak hareketi size çok fazla enerji kaybettirecektir ve üst bölge idmanınız tam anlamıyla verimli geçmeyecektir. Ama bunların yanında tabiki herkesin bünyesi farklıdır siz en iyi hissettiğiniz şekilde yapmanız en doğrusu olacaktırMilitary press' in tüm omuzu çalıştırdığını düşünmemeniz normal çünkü yan omuzlara gerçekten az etki ediyor ama fullbodydeki amaç önce büyük kas gruplarını uyararak hacimlenmeyi büyümeyi hedefler ondan sonrası rütüş işleri daha ileri seviyelerde lateral raise gibi izole hareketler eklenebilir. Siz asıl büyük omuz bölgenizi geliştirmeden yan omuzlarınızı geliştirmeye çalışmanız istediğiniz etkiyi göstermeyecektir. Umarım açıklayıcı olmuşumdur
bunlar benim görüşüm tekrar söleyeyim hoca değilim
Enerjim tüm antreman için yeterli oluyor. Yani bacağa yüklenmek diğer bölgelerden enerji çalmıyor benim için. Omuz bölgesi her şekilde gelişiyor zaten. Bilhassa barbell hareketlerinin çoğu ön omuzu da geliştiriyor. Bu hususta sizinle hemfikir değilim. Ön omuz deli gibi gelişirken yanları yavan bırakmak bana doğru gelmiyor. Yoksa hiç full body ile uğraşmaz doğrudan power lifting 5 X 5 antreman düzeninde başlardım. Ayrıca belirteyim trapezleri özellikle çalıştırma gayreti içinde olmamama rağmen aştı gittiler. Önce yükselip sonra ayrıldılar. Eğer yan omuzları genişletmezsem trapez yüzünden omuzlarım çok küçük görünecek. Full body hareketlerinde de bu durum için çözüm yok. Her şekilde trapezlerim gelişecekken yan omuzlar geride kalacak. Böyle bir şey olsun istemem. O yüzden yan omuzları özellikle çalıştırmaya devam edeceğim.
Squat konusunda neden herkes bu kadar tedirgin dostlar. Direk azami kaldıracağın ağırlığın altına girmek yerine boş barbelle başlayıp dengeyi yakalayarak yavaş yavaş ağırlık artırmak sakatlıklara neden olacak olamaz. Hareketin mizacı gereği deathlift için bunu söyleseniz anlat hak veririm. Keza alt sırt kaslarımdan iyice emin olmadan da başlamayacağım. Ben squatın insan anatomisi için çok ideal bir hareket olduğunu düşünüyorum.
Enerji konusunu belirteyim. Yapı gereği enerjisi oldukça yüksek biriyim. Ortak yapılan işlerde "Ümit bile yorulduysa..." diye bir kavram var. Bu benim kendi başarımım değil. Kendimi bildim bileli böyleyim. Akşama kadar deli gibi çalışıp akşamda sırtımda 10 kg'lık çanta ile İstanbul metrosundan yeryüzüne basamakları 2şer 3er zıplayarak çıkabilirim. 20 km yol yürüyüp hiç birşey olmamış gibi hayatıma devam edebilirim. Normalde kimi nasıl etkiliyor bilmiyorum ama squat vs bu düzen bana oldukça iyi geldi. Çatıyı baya toparladım. Bir ayda 4 kilo aldım. Karın bölgesindeki lokal yağları yaktım. Kolları 4, göğsü 11cm genişlettim. Gelişim durana kadar da devam edeceğim.
Saygılarımla.