Sporu bırakmadan önce Ağırsağlam'ın 5x5 ve 3x5 programlarını yaklaşık 9-10 ay boyunca uyguladım. 2017 Haziran'da sporu bıraktım. Bırakmadan 1,5-2 ay önce 5x5'i kendime göre modifiye etmiştim. Her güne 2 veya 3 tane asistan hareket ekledim ve 3x12 şeklinde yaptım. Çok kısa sürede hem hacim hem de güç olarak inanılmaz derecede verim aldım. 1,5 ay içinde her compound harekete yaklaşık 12-15kg eklediğimi hatırlıyorum. Asistan hareket eklememin sebebi şu olmuştu: ağırlıklarım artmıyordu ve görünüşümde bir değişiklik fark edemiyordum aylardır. Programı da değiştirmek istemiyordum, bir iki farklı programı birer hafta denemiştim ama nedense hiçbiri 5x5'in tadını vermedi bana. Ben de soluğu asistan hareketlerde aldım. Bırakmadan önce son girdiğim ağırlıkları hatırladığım kadarı ile aşağı yazıyorum:
Squat 100kg (5x5)
Bench Press 85kg (5x5)
Deadlift 100kg civarı yapıyordum (5x5)
OHP maalesef hatırlayamıyorum en son kaç kg'de kaldığımı.
Dips yaklaşık 10-15kg'lik ağırlık (5x5)
Barbell Row maalesef hatırlamıyorum en son kaç kg'de kaldığımı.
Barfikste ise ağırlık takmıyordum, tekrar sayımı artırmaya çalışıyordum genelde ama barfiks konusunda başarısızım.
2017 Haziranda bıraktıktan sonra ara sıra şınav, barfiks ve vücut ağırlığı ile squat yapmaya çalıştım. Çok boşladım tabi evdeyken motive olamadım, 1 hafta yaptım ama 1 ay ara verdim gibi oldu hep. Yine de az da olsa iyi ki yapmışım diyorum, az da olsa bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir kesinlikle.
2018 Ekimin ilk haftası (1 ay oldu tam) spora geri döndüm. bir hafta kadar klasik 5x5 uygulayıp kendi modifiye versiyonuma geri döndüm. Yaptığım hareketler şu şekilde:
-Pazartesi- (3. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) Bench Press (5x5)
3-) Barfiks veya lat pulldown (şu an lat pulldown yapıyorum) (5x5)
4-) Flat Dumbbell Press (3x10-15)
5-) Cable Crossover (3x10-15)
Son olarak eğer enerjim kalmış ise 10-15 dakika kadar da karın çalışıyorum. Her zaman değil.
-Çarşamba- (4. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) OHP (5x5)
3-) Deadlift (1x5)
4-) Ağırlıklı Dips (5x5)
5-) Shoulder Press Machine (3x10-15)
6-) Lateral Raise (3x10-15)
7-) Rear Delt Fly (3x10-15)
Son olarak eğer enerjim kalmış ise 10-15 dakika kadar da karın çalışıyorum. Her zaman değil.
-Cuma- (3. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) Bench Press (5x5)
3-) Barbell Row (5x5)
4-) Lat Pulldown (3x10-15)
5-) Row machine (3x10-15)
Bazen enerjim kalırsa son hareket olarak 2-3 set herhangi bir biceps hareketi giriyorum.
Bu hafta Deadlift dışında hepsi 5x5 olmak üzere son girdiğim ağırlıklar şu şekilde:
Squat 82,5kg
Bench Press 80kg
Deadlift 100kg
OHP 50kg
Dips 12kg
Barbell Row 55kg
Lat Pulldown 60kg
İki hafta ya da 10 günde bir de özel bir kol günü yapıyorum, ek olarak karın da giriyorum:
1-) Barbell Curl (4x10-12)
2-) Incline dumbbell curl (4x10-12)
3-) Ruh halime göre herhangi bir biceps hareketi veya brachialis için Hammer Curl (4x10-12)
4-) Triceps Bench Dip (4x10-15)
5-) Skull Crusher (4x10-15) -Ertesi gün ana antrenman günlerinden biriyse sadece bir triceps hareketi girerim.-
6-) Triceps Pushdown (4-10-15) -Ertesi gün ana antrenman günlerinden biriyse sadece bir triceps hareketi girerim.-
7-) Karın
Gördüğünüz gibi fullbody bir program fakat her günün farklı odağı var. Pazartesi günü göğüs odaklı, Çarşamba günü omuz odaklı, Cuma günü de sırt odaklı. Neden bacak için asistan hareket yok diye sorarsanız sebebi şu: Squat kendi başına zaten oldukça yorucu bir hareket. Haftanın üç günü de squat yapıyorum ve her seferinde ağırlıkları 2,5kg artırıyorum. Ağırlıklar artmayı bıraktığında asistan eklemeyi düşünebilirim fakat şu an bacaklarım için haftada üç kere 5x5 Squat yeterli gibi hissediyorum. Ayrıyeten çarşamba günü 1 set Deadlift de var zaten.
Bu bir ayda çok hızlı bir şekilde toparladığımı düşünüyorum, ağırlıklarım günden güne artıyor ve büyüdüğümü görebiliyorum. Yakın zamanda tam olarak eski ağırlıklarıma döneceğim umarım. Şu an bulk yapmaya çalışıyorum. 3.000-4.000 kalori arası besleniyorum ve biraz dirty yapıyorum. Yaptığım antremanlar ağır geçtiği için destek olması amacıyla kreatin aldım birkaç hafta önce ve etki ettiğini düşünüyorum. Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimden ötürü proteini biraz boşladım gibi geldi bu yüzden 3 gün önce whey protein aldım (gerekli bulduğum bir supplement değil fakat protein tüketimimi artırmanın bu ağır antrenmanlardan sonra toparlanmamı hızlandıracağını düşündüm). Amacım birkaç ay bu şekilde devam edip iyice hacimlendikten sonra definasyona girmek. Şu an yağ oranım %15 civarında. 185 boyundayım, 80 kiloyum.
Programım ve durumum bu şekilde, eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.
Squat 100kg (5x5)
Bench Press 85kg (5x5)
Deadlift 100kg civarı yapıyordum (5x5)
OHP maalesef hatırlayamıyorum en son kaç kg'de kaldığımı.
Dips yaklaşık 10-15kg'lik ağırlık (5x5)
Barbell Row maalesef hatırlamıyorum en son kaç kg'de kaldığımı.
Barfikste ise ağırlık takmıyordum, tekrar sayımı artırmaya çalışıyordum genelde ama barfiks konusunda başarısızım.
2017 Haziranda bıraktıktan sonra ara sıra şınav, barfiks ve vücut ağırlığı ile squat yapmaya çalıştım. Çok boşladım tabi evdeyken motive olamadım, 1 hafta yaptım ama 1 ay ara verdim gibi oldu hep. Yine de az da olsa iyi ki yapmışım diyorum, az da olsa bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir kesinlikle.
2018 Ekimin ilk haftası (1 ay oldu tam) spora geri döndüm. bir hafta kadar klasik 5x5 uygulayıp kendi modifiye versiyonuma geri döndüm. Yaptığım hareketler şu şekilde:
-Pazartesi- (3. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) Bench Press (5x5)
3-) Barfiks veya lat pulldown (şu an lat pulldown yapıyorum) (5x5)
4-) Flat Dumbbell Press (3x10-15)
5-) Cable Crossover (3x10-15)
-Çarşamba- (4. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) OHP (5x5)
3-) Deadlift (1x5)
4-) Ağırlıklı Dips (5x5)
5-) Shoulder Press Machine (3x10-15)
6-) Lateral Raise (3x10-15)
7-) Rear Delt Fly (3x10-15)
-Cuma- (3. hareketten sonrası kendi eklemelerim)
1-) Squat (5x5)
2-) Bench Press (5x5)
3-) Barbell Row (5x5)
4-) Lat Pulldown (3x10-15)
5-) Row machine (3x10-15)
Bazen enerjim kalırsa son hareket olarak 2-3 set herhangi bir biceps hareketi giriyorum.
Bu hafta Deadlift dışında hepsi 5x5 olmak üzere son girdiğim ağırlıklar şu şekilde:
Squat 82,5kg
Bench Press 80kg
Deadlift 100kg
OHP 50kg
Dips 12kg
Barbell Row 55kg
Lat Pulldown 60kg
İki hafta ya da 10 günde bir de özel bir kol günü yapıyorum, ek olarak karın da giriyorum:
1-) Barbell Curl (4x10-12)
2-) Incline dumbbell curl (4x10-12)
3-) Ruh halime göre herhangi bir biceps hareketi veya brachialis için Hammer Curl (4x10-12)
4-) Triceps Bench Dip (4x10-15)
5-) Skull Crusher (4x10-15) -Ertesi gün ana antrenman günlerinden biriyse sadece bir triceps hareketi girerim.-
6-) Triceps Pushdown (4-10-15) -Ertesi gün ana antrenman günlerinden biriyse sadece bir triceps hareketi girerim.-
7-) Karın
Gördüğünüz gibi fullbody bir program fakat her günün farklı odağı var. Pazartesi günü göğüs odaklı, Çarşamba günü omuz odaklı, Cuma günü de sırt odaklı. Neden bacak için asistan hareket yok diye sorarsanız sebebi şu: Squat kendi başına zaten oldukça yorucu bir hareket. Haftanın üç günü de squat yapıyorum ve her seferinde ağırlıkları 2,5kg artırıyorum. Ağırlıklar artmayı bıraktığında asistan eklemeyi düşünebilirim fakat şu an bacaklarım için haftada üç kere 5x5 Squat yeterli gibi hissediyorum. Ayrıyeten çarşamba günü 1 set Deadlift de var zaten.
Bu bir ayda çok hızlı bir şekilde toparladığımı düşünüyorum, ağırlıklarım günden güne artıyor ve büyüdüğümü görebiliyorum. Yakın zamanda tam olarak eski ağırlıklarıma döneceğim umarım. Şu an bulk yapmaya çalışıyorum. 3.000-4.000 kalori arası besleniyorum ve biraz dirty yapıyorum. Yaptığım antremanlar ağır geçtiği için destek olması amacıyla kreatin aldım birkaç hafta önce ve etki ettiğini düşünüyorum. Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimden ötürü proteini biraz boşladım gibi geldi bu yüzden 3 gün önce whey protein aldım (gerekli bulduğum bir supplement değil fakat protein tüketimimi artırmanın bu ağır antrenmanlardan sonra toparlanmamı hızlandıracağını düşündüm). Amacım birkaç ay bu şekilde devam edip iyice hacimlendikten sonra definasyona girmek. Şu an yağ oranım %15 civarında. 185 boyundayım, 80 kiloyum.
Programım ve durumum bu şekilde, eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.