Basit bir süt tozu hakkinda bukadar yanliş ve alakasiz yorumlari görünce bir Gıda Mühendisi olarak olaya el koymak istedim. Öncelikle Ne nedir ne degildir;
Süt tozu :Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir.Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır.
Gıda Sektöründeki Tarihi
Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır.Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir. Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor.Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor.Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor.
Gıda Sektöründe Kullanımı:
Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor. Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor
Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor. Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor.
Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor.
Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor.
Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir.
Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır.
Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır.
Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır.
Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor. Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır.
Şimdi toparlayacak olursak içerisinde su olmadigi icin ve bundan dolayi mikroorganizma kolay kolay gelişemedigi için raf ömrünü uzatici koruyucu maddeler katilmaz.Ayrica rengi doğal oldugu için renk maddeside katilmaz.Doğal süt aromasina sahip oldugu için aroma maddeside katilmaz.Body sporuna çevirecek olursak bu ürünü şunu görebiliriz.
Şimdi derste gördüğümüz bilgiyi ele alacak olursam, normal insanlarda 1 litre süt, günlük protein ihtiyacinin %50 sini karşilar.Eger günde 1 litre süt içiyorsak ve her içimde belli miktar sütün içerisine süt tozu ilave ederek karişim yaparsak günlük protein ihtiyacin %100 ünü karşilariz ki geri kalanini ( vg yapan kişi normal birisi olmadigindan %100 den fazla almak zorundadir proteini) başka besin maddelerinden karşilamamız kolay olacaktir.Bu yüzden kremaya yada süte yogunluk katmak için üretilmiş olan bu ürünü lehimize kullanmak akillilik olacak, suya kariştirmak ise boşa kürek çekmek olacaktir.( madem suya kariştiracaksin o zaman süt al onu iç).
Şimdilik bilgilerim bukadar...