bir kaç gün önce, adını ve üniversitesini hatırlamıyorum, ama bir üniversitenin sporla alakalı bölüm başkanı. doçent doktor. ayrıca kendisi de zaten sporcu, yaşı ileri olmasına rağmen, baya da iyi vücudu var, tvde canlı yayında idi, konuştuğu şeylerden aynen aktarayım, şunu dedi.
"ben öğrencilerime protein tozunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. fakat geçen günlerde, bir öğrencim elinde protein tozu ile geldi odama. adını vermeyeyim ama, herkesin bildiği, sporcuların kullandığı meşhur bir marka. öğrencim, bu tozun içinde zararlı maddeler olup olmadığını sordu. tozu aldım. ithal olduğu için, üzerinde ingilizce üzerine, türkçe "içindekiler" yazısı yapıştırılmış. içindekileri okudum, şu şu şu var. sağlığa zararlı hiçbir şey yok. fakat ben o türkçe yazılmış ithalatçı firma tarafından yapıştırılan o yazıyı kaldırınca, altında orjinal "içindekiler" kısmı çıktı. içinde (isimlerini vererek söylüyor) şu şu şu varmış meğer. bunların tamamı, bakın tamamı diyorum, kanserojen madde."
şimdi gelelim benim fikrime, ben yukarda yazmaya çalıştım ama, konuyu saptırma konusunda uzman mr x arkadaş yine saptırdı. ben protein tozunun bir halta yaramadığını , kas gelişimine etki etmediğini söylemiyorum.etki ettiğini de söylemiyorum. böyle bişeye ne tecrübem el verir, ne de bilgim. söylemek haddim de değil. ama bir kalp prpfesörü, spor üzerine mastır yapmış doçent kullanma diyorsa, ona da kulak vermek lazım. profesör canan karatay, ki kalp uzmanıdır. "protein tozu zehirdir" diyor. evet, zararlı falan demiyor, direkt, "zehirdir" diyor.
ben kullanıyor muyum? evet son 70 günde, 1000 gr, kullanmışım. günlük 15 gram. protein tozunu kullanıyorum diye, illa zararsız mı demeliyim.
sigara da kullanıyorum, siz de kullanın mı demeliyim?[DOUBLEPOST=1413627331][/DOUBLEPOST]kasa faydası olduğu muhakkak, peki kalp? böbrek? bağırsak? bunlar vücudun organı değil mi? canan hoca diyor ki, protein tozu evet kası büyütür., ama anormal şekilde kalp kasını da büyütür. bu da kalp krizi riskini çokfazla arttırır. diyor.
gelelim diğer uzmanlara:Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, “Bu proteinlere kişinin ne kadar ihtiyacının olup olmadığı önemli. Bakanlık onayı alsa dahi bilinçsizce tüketilemez. Özellikle spor salonlarında yalnızca bir antrenörün kontrolünde verilmemeli. Spor salonlarına giden bir kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, kan değeri gibi özellikler ve hangi proteine ne kadar ihtiyaç olduğu tespit edilmeli. Yoksa ‘kas yapıyor’ diyerek kişiye bu tür gıdalar tavsiye edilemez.” ifadelerini kullanıyor.
kaynak:
http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_protein-tozlari-dolasim-sistemine-zarar-veriyor_2062066.html
bir diğeri,cumhurbaşkanlarına doktorluk yapmış olan prof osman müftüoğlu :Egzersiz çalışmaları yapan, özellikle spor salonlarında ağırlık çalışmaları ile kaslarını geliştirip, bol kaslı bir vücuda sahip olmak isteyen gençleri bekleyen önemli bir tehlike var: Protein tozları! Eğer proteine ihtiyacınız varsa bunu karşılamanızın diğer yolu protein tozları, hapları veya enerjisi yükseltilmiş protein barları değil, protein yönünden zengin yiyecekler yemektir. Bu tozların içinde bazen hormonlar (androjenler) ve kimyasal katkılar bulunabiliyor. Başka katkılar da eklenebiliyor (bunlar etiketinde belirtilmiyor). Biz protein tozlarının kullanılmasını önermiyoruz. Egzersiz yaparak vücut geliştirmede mesafe almak isteyenlere beslenme uzmanlarından yararlanmalarını öneriyorum.
kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/10316168.asp