Beyler merhaba,
Aranıza yeni katıldım. Ben geçen perşembe (19 Temmuz) spora geri döndüm. 23 yaşındayım. Uzun yıllardır, (14 yaşından beri) spor yapmadım. Yazar olduğum için (felsefe üzerine...), son 4 yıldır günde 20 saat oturarak, vücudumu mahvettim. Boyum 176 cm. Geçen hafta spora başlarken 73 kiloydum, şimdi 70 kiloyum. amacım 68'e inip, orada sabitlemek ve kilom sabitken, yağlarımı kasa dönüştürmek. Forumda bu başlığın altına yazmamın sebebi de bu: Bruce Lee gibi zayıf ve 'çevik' olmaya çalışacağım. Perşembe'den bu yana toplam 7 gün antrenman yaptım, her gün kaç dakika antrenman yaptığımı sırasıyla buraya yazıyorum: 80, 90, 110, 130, 140, 160, 180 dakika. Hafta içi 5 gün olan programımı devam ettireceğim. Hafta sonu 2 gün boyunca dinleniyorum (hiç antrenman yapmıyorum). Zannediyorum 180 dakikanın üstüne birkaç ay boyunca çıkamayacağım. Sınıra geldiğimi hissetim. Bir de uzun yıllar vücudunu unutmuş biri için fazla çalıştığımı düşünüyorum. Hocam, beni geçmişten tanımıyor, ancak çok çabuk gelişme kaydettiğim anlamına gelen birkaç şey söyledi. Bunda 6-12 yaş arası, günde 4,5 saat yaptığım ve hiçbir spor salonuna gitmeden veya bir başka kaynaktan yararlanmadan yaptığım, tekme ve yumruk antrenmanlarının ("o yaşta oyun oynamak varken, deli mi ki o kadar antrenman yapsın, yalandır" diyenler, 1,2 saat olarak düşünebilirler, ancak vurguluyorum; sadece 'tekme ve yumruk' antrenmanları) bir katkısı olabilir mi? Yani vücut bir şeyleri kaydetmiş ve şimdi bazı avantajlarla (hatırlama?) adaptasyonu daha kolay başarıyor olabilir mi? Ayrıca eski sevdama (dövüş sporlarına değil, dövüş tekniklerini bilmiyorum; sadece tekme ve yumruğumu geliştirmiştim) geri döneceğim. Spora yeniden dönme sebebim de budur. Buna uygun olarak karın, bel,ve bacak ağırlıklı çalışıyorum. Yukarıyı ve sırtı da ihmal etmiyorum, ancak daha çok orta ve aşağı kısımda yoğunlaşıyorum. 3 saati nasıl yaptığıma gelirsek; bir defa kaytarmadığımı söyleyeyim, çalışma saatlerinden çalmıyorum.
Programım:
10 dakika: Tempolu yürüyüş
40 dakika: Yüksek hızda bisiklet
70 dakika: Stretching (kol, bacak, bel... bütün esnetmeleri, ilgili antrenman öncesi ve sonrası yapıyorum, ayrıca, bacak açmak için ilgili antrenmanları ek olarak yapıyorum).
50 dakika: Building
10 dakika: Tahmini kaytarmalarım da herhalde bu kadardır; yalnız, kaytarmalarda, yani ne stretching ne building yaptığım boşa giden zamanlarda, mutlaka derin nefes alıyorum.
İşte, 3 saat, aşağı yukarı bu şekilde geçiyor ve stretchingle buildingi içiçe gibi yapıyorum; önce bütün stretchingleri aradan çıkarayım gibi bir hataya düşmüyorum. Haftanın 5 günü 3 saat sürdüreceğim bu antrenman programını başaracağımı, sıkılmadan devam edebileceğimi düşünüyorum. Çünkü konsantrayonum tam; antrenman boyunca, hiçkimseyle konuşmuyorum. Setleri, tekrarları saymıyorum, ilgili kas yorulana kadar o anki hareketin doğru yapılmasıyla ilgili bilgileri zihnimden geçiriyorum ve uygulamayı düzgün gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Ayrıca spora giderken, evimin uzaklığı sebebiyle tempolu 15 dakika yürüyorum. Dönüşte ise yorgunluk sebebiyle bu ekstra yürüyüş süresi 20 dakikaya çıkıyor. Şimdilik, acemi arkadaşınızdan giriş konuşması bu kadar. Hocamın hazırladığı beslenme programımı da sonra vereceğim.
İyi çalışmalar,
Hoşça kalın...