ben powerlifting ile uğraştığım için cevap verebilirim. malesef vücut geliştirmede olduğu gibi haftada 5-6 gün çalışma imkanı olmuyor , zira antrenmanı vücut geliştirme gibi izolasyon hareketler oluşturmuyor. ben haftada 4 gün çalışırım. her antrenman gününün bir tane baba hareketi olur ki bunlar bench press , squat , deadlift ya da kişiye göre overhead press olur. bu hareketlerde kişiye göre 5 ile 10 arası set yapılır ( ısınmalar hariç ) yine aralıklı değişimlerle beraber 2-5 arası tekrarla çalışılır. set araları çok uzun tutulur. sinir sistemi sonuna kadar zorlanır. asıl hareketler bittikten sonra birkaç aksesuar hareket eklenir. mesela bench press günüyse tricep dips gibi. hipertrofi antrenmanlarına pek önem verilmez (eğer yarışma kategorisi için kilo alımı gerekmiyorsa) zaten buna gerek de yoktur , powerlifterlar sadece bicep , ve kalf açısından eksiklik içerirler. ( tabi bazılarında deltoid de küçük olabiliyor. ) bunun dışında en az vücutçular kadar kas kütlesine sahiptirler ki trapez , bacak ve sırtta çoğunlukla daha iri bile olurlar.
Pink Zeppelin bazı görüşlerinize katılmıyorum.bence powerlifting ile "powerbuilding" kavramları arasında ayrım yapmak lazım.sizin anlattığınızı ben şu trend "powerbuilding" kavramıyla özleştiriyorum,eğer amaç powerlifting ise söyledikleriniz benim gözümde tam olarak geçerli değil.şöyle ki;powerbuilding nedir dersek güce de kas gelişimine de önem veren sporcuların yapmaya çalıştığı şey.sonradan oluşturulmuş resmiyeti olmayan hibrit bi tabir.pump içerikli çok yüksek volumlu idmanlar yapmak yerine compoundlarda güçlü olmak ama aynı zamanda powerlifterların yaptığı kadar extreme idmanlar yapmayarak kas gelişimine de önem vermek,yani klasik powerlifter olma amacı olmayan,yarışma amacı ilk planda olmayan fakat sıradan bir "fitness" amaçlı salona devam eden gymrattan da daha güçlü olmak isteyen bir sporcunun benimsediği tarz.bunun için sizin söylediğiniz idman yöntemi aslında gayet mantıklı ve de yaygın.hatta benim gözümde bu powerbuilding kavramı natural bir sporcu için en mantıklı yoldur,çünkü temeli progressive overloada dayanır.
fakat konumuz powerlifting ise sizin idman yönteminiz en mantıklı yol değil.çünkü bir güç sporcusunun amacı sq,dl,bp,ohp temel hareketlerindeki gücünü olabildiğince yüksekte tutmak;kas gelişimi,estetik kaygılar gibi etmenleri 2. plana atmak.bunun için de sizin de söylediğiniz gibi kaslardan öte sinir sistemini(cns-central nervous system-merkezi sinir sistemi)terbiye etmek gerekli.fakat bunun da yolu olabildiğince SIK temel hareketlerin idmanlarını yapmaktan geçiyor.yani iyi bir powerlifter(elite seviyedeki bir sporcudan bahsetmiyorum,o zaman daha başka etkenler devreye giriyor,vitaminler gibi)atıyorum amerikadaki belli dönemlerde yapılan meetlere hazırlanan bir güç sporcusunu düşünelim,amacı olabildiğine sık idman yapmak olmalı.yani haftada 2-3 gün bp yanında ohp,2-3 gün sq,2-3 gün dl gibi.bazı günler düşük rep aralığında 1rm*%80-90 seviyelerinde olur bu,bazı günler daha düşük yüzdeyle tekrara yönelik olur,bazı günler speed work olur,bazı günler teknik amaçlı olur.fakat esas mevzu olabildiğince sık girmek olmalı ki cns ye olabildiğince yük yüklenmeli.
aynı zamanda bu compoundları bu kadar sık girmenin başka bir faydası da hareketi(aslında movement pattern demek istiyorum,fakat türkçeye nasıl çevirebileceğimi şuan bilemedim)olabildiğince sık tekrar etmek,binlerce onbinlerce tekrarlardan bahsediyorum.bu da tekniğin,vücudun harekete adaptasyonunun en yüksek seviyeye çıkarılmaya çalışılması demek.çünkü teknik mükemmele yakınsa hem gücün en doğru kullanımı hem de sınırı o kadar yüksek olacak.
yani demek istediğim eğer amaç salt güçse,haftada her compoundu 1 kere pratik etmek yetersiz kalacaktır.
bu arada şunu da belirteyim power konulu mesajlarınızın birçoğunu merakla okuyorum,bu konudaki düşüncelerinizi de merak etmekteyim,bu konu forumumuzda biraz zayıf maalesef,keşke daha çok beyin fırtınası yapabileceğimiz insanlar olsa forumda,canlı bi güç sporları bölümümüz olsa...