Oncelikle telefondan girdigimi belirtmek istiyorum. Onun icin size uzun uzadiya kaynak sunamiyorum. Ama eve gittigim vakit size daha ayrintili kaynakta sunabirim. Ki MF nin bir kac ay once ki konusunda detayli bir sekilde bu urun incelendi. Asagida ki metinde telefondan bulunmustur.
L-Carnitinein başka hiçbir besin maddesinin yapamadığı bir görevi vardır. Aynı bir forklift gibi yağları kaldırır ve vücudumuzun yağları yaktığı mitokondri adlı yerlere bırakır. Enerji sağlanması ve kullanımındaki diğer rolleri ile maksimum enerji ve maksimum sağlık için gereklidir.
L- Carnitine, vücudumuza giren besinlerin enerjiye çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. L-Carnitine vücutta oynadığı rol dolayısıyla vitaminlere benzetilse de vücudumuzda da düşük miktarda üretilebildiği için vitaminler sınıfında yer almamaktadır. L-Carnitinein başka hiçbir besin maddesinin yapamadığı bir görevi vardır. Aynı bir forklift gibi yağları kaldırır ve vücudumuzun yağları yaktığı mitokondri adlı yerlere bırakır. Enerji sağlanması ve kullanımındaki diğer rolleri ile maksimum enerji ve maksimum sağlık için gereklidir (2).
Pek çok araştırma L-Carnitinein spor dayanıklılığını arttırmada faydalı olduğunu göstermiştir. L-Carnitine aerobik performansı arttırarak başta atletler olmak üzere sporcuların yorgunluk hissetmeden daha uzun süre egzersiz yapabilmesini sağlamaktadır (3). Yalnızca haftada bir veya iki kere egzersiz yapan kişilerde düzenli L-Carnitine kullanımı profesyonel olmayan sporcularda da dayanıklılığı arttırmaktadır (4).
L-Carnitinein dokulardaki seviyesinin artması ile birlikte daha fazla yağ yakıldığına dair anlamlı bilimsel kanıtlar mevcuttur (5). L-Carnitine yağın yakılmak üzere mitokondri denilen fabrika benzeri yapıya atılmasını sağlar ve yağlar bu fabrika benzeri yapıda yakılırlar. Eğer vücudumuzda yeterince L-Carnitine yoksa, ne kadar düzgün bir diyet yapılırsa yapılsın ya da ne kadar düzenli bir egzersiz yürütülürse yürütülsün yeterli miktarda yağ yakımı mümkün olmayacaktır. L-Carnitinein kilo kaybına destek olması ve enerji seviyelerini arttırmasının nedeni de bu işlemdeki aktif rolüdür (6).
L-Carnitinein enerji üretimindeki rolü, erkeklerde üretkenliğinin arttırılmasına destek olması açısından da önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda bu konu ile ilgili L-Carnitine ile yapılan çalışmalar, L-Carnitinein erkek üretkenliğini arttırmada yardımcı olarak umut verici sonuçlar elde edilmiştir (7-9). Spermler, erkek üreme sistemindeki yolculuklarını tamamlayabilmek için oldukça çok miktarda enerjiye gereksinim duyarlar. Bu nedenle L-Carnitinein hem spermlerin enerji üretiminde hem de sperm hareketliliğinde önemli etkileri olduğu düşünülmektedir. Sperm sayısı az olan erkeklerde veya sperm hareketliliği bozuk olan kişilere L-Carnitine veya Asetil L-Carnitine takviyesinin etkinliğinin ölçüldüğü çok sayıda çalışma yapılmıştır. Anormal spermleri olan 100 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada 4 ay boyunca bu kişilere günde 3 defa 1er gram L-Carnitine verilmiştir. Çalışmanın sonunda bu erkeklerin sperm sayıları arttığı gibi sperm hareketliliğinde de anlamlı artışlar gözlenmiştir (10). Anormal spermleri olan 47 erkek üzerinde yapılan başka bir çalışmada da 3 ay boyunca günde 3 defa 1er gram L-Carnitine kullanımı yine sperm konsantrasyonunda ve sperm hareketliliğinde anlamlı bir artışla sonuçlanmıştır (11).
Referanslar:
1- Robert Crayhon, M.S. The Carnitine Miracle, The Supernutrient Program That Promotes High Energy, Fat Burning, Hearth Health, Brain Wellness and Longevity. M. Evans and Company, Inc. New York, 1998.
2- Shigenaga MK, Hagen TM, Ames BN. Oxidative damage and mitochondrial decay in aging. Proceedings of the National Academy Sciences (USA) 1994; 91 (23): 10771-10778.
3- Clarkson P. Nutritional ergogenic aids: carnitine. International Journal of Sports Nutrition 1992; 2: 185-190.
4- Dal Negro R. Changes in physical performance of untrained volunteers: Effects of L-Carnitine. Clinical Trials Journal 1986; 23: 242-248.
5- Avagora P et al, Acute effects of L-carnitine on FFA and beta-OH-butyrate in man. Pharma Res Comm 1981; 183: 443.
6- Heurtas R et al. Respiratory chain enzymes in muscle of endurance athletes: Effect of L-Carnitine. Biochem biopphys Commun 1992; 188. 102-106.
7- Lenzi A, Sgro P, Salacone P, Paoli D, Gilio B, Lombardo F, Santulli M, Agarwal A, Gandini L. A placebo-controlled double-blind randomized trial of the use of combined l-carnitine and l-acetyl-carnitine treatment in men with asthenozoospermia. Fertil Steril. 2004 Jun;81(6):1578-84.
8- Agarwal A, Said TM. Carnitines and male infertility. Reprod Biomed Online. 2004 Apr;8(4):376-84.
9- Lenzi A, Lombardo F, Sgro P, Salacone P, Caponecchia L, Dondero F, Gandini L. Use of carnitine therapy in selected cases of male factor infertility: a double-blind crossover trial. Fertil Steril. 2003 Feb;79(2):292-300.
10- Costa M et al. L-carnitine in idiopathic asthenozoospermia: a multicenter study. Andrologia 1994; 26: 155.
11- Vitali G. et al. Carnitine supplementation in human idiopathic asthenospermia: clinical results. Drugs Exp Clin Res 1995; 21: 157.