Her antreman sırasında veya sonrasında acı oluşmayabilir. Özellikle sırt-bacak ve göğüs gibi büyük kaslarda, kaslar hareketlere alıştıktan sonra antreman sırasında bir yanma olmayabilir. Ertesi gün ağrısı da olmayabilir. Eğer hareketler nizami yapılıyorsa, yanma ya da acı olmamaı durumu kasların harekete ve ağırlığa ve süreye alışması ile açıklanabilir. bu durumda
1-Başka bir hareket yapmak
2-Ağırlık artırmak
3-Dinlenme süresini kısa kesip (örneğin ayrı yarı azaltmak)
bahsettiğiniz yanma ve ağrıları geri getirebilir
Öncelikle kasların ağırlığa alışması nasıl oluyor onu bir anliyim yani neye göre nasıl alışıyor ve vücudumuz bu yaptığımız işlemlere nasıl tepki veriyorda kaslar aha aynı ağırlık çok rahat basarız diyorlar.
2. Ağirlik arttirmadan önce durup doğru çalışıyormuyuz diye dusunmemiz gerekir. Set aralarındaki dinlenme süreleri ve set esnasındaki direnç saniyeleri vücut geliştirmenin en önemli ana unsurudur.
Öncelikle spora yeni başladığımız anda saçma sapan çalışmalarla günlerce ağrilar çekerdik değilmi. Vücudumuz gerçekten o anda gelişti ve laktik asit toleransını yavaşça arttirdi.
Biraz daha ileri seviyeye geldik ve farketikki eski ağrilari çekemiyoruz? Bunun sebebi neydi.
Hemen ben size söyliyim tabiki de dinlenme süreleri ve gücümüzün yüzde80 ini kullanarak yapacağımız çalışmalar.
Vücut geliştirme yaparken idmanda çektiğimiz acıların çoğu laktik asitle alakalıdır bazı durumlarda kişiler sakatlanabiliyorda bunu umursamıyorlar.
45 saniye dinlenip sert idmanlar attığımızda Tekrar ilk günkü gibi ağrılar çekeceğinizi göreceksiniz.
Çünkü vücudunuzun alışamayacağı tek birşey varsa o da 30-45 saniye dinlenerek maksimum ağirlik basmaktir.
Biz antremanda saniyeleri hesaplamak zorundayız ve atp depolarımız bitmeden kortizol kana salınmadan idmanı bitirmek zorundayız ve bu zaman zarfında kalkıp birde izole hareketler yaparsak yaşayacağımız muhtemelen laktik asit salınımı olucaktır. Çünkü idman izole hareketlerle beraber uzayıp gider.
Gerçek kas ağrıları yaşamak istiyorsanız set aralarında 1 dakikadan çok daha az dinlenin.
3. Ağirlik arttirmak tabiki gerekicektir ancak idmanda dinlenip öyle ağirlik basıyorsanız vücudunuzu yeterince stress altına itemeyebilirsiniz ve bu antreman surenizi gereksiz yere uzatır. Gelişiminize darbe indirirsiniz.
Eğer 45 saniyede attıgınız terkarlarda gelişme yaşadıgınızda direk ağirlik artttirin. Zaten arttiricaksınız merak etmeyin. Böylece çok güçlü olacaksınız çünkü.
Kısa süreli set arası dinlenmelerin sizi ilk günkü kadar geliştireceğini iddia ediyorum.
Salonda bir çok insan görüyoruz ve bir çoğunun oyun oynar gibi hareket ettiğini görüyoruz. En azindan ben bunu gözlerimle görüyorum.
Salon ortamında 30 dakikada maks verimlilikte idman atmak imkansız değil. Hatta bayılacak duruma dahi geldiğim zamanlar oldu.
uzun sureli idmanlara karşıyım çünkü bunlar yıkımı hızlandırıyor ve spor disiplini mahvediyor.