Cidade de Deus
Üye
yağlar sadece düşük kan şekeriyle yakılıyorsa ben nasıl belimi 108 cm den 79 cm ye indirdim biri bunu açıklarmısın
yağı sadece besinlerin kendi yağından aldım örneğin balığı ızgara yaptım kendi yağında pişirdim tavuğu eti aynı şekilde extra yağ katmadım sonuçta ortada 1 senedirde kilomu koruyorum neen bu kadar ezbercisin illa senın dediğinmi doğru olucak bu kadar kişi bilgisizmi sağlıksızmıyız biz
Kompleks karbonhidratlar
Ekmek
Pirinç
Makarna
Kurubaklagiller
Sebzeler
Tahıl ürünleri Sporcuların beslenmelerinde kompleks karbonhidratlar olan pilav, makarna, ekmek, kurubaklagiller, sebzeler ve diğer tahıl ürünleri muhakkak bulunmalıdır.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kaslarda 300-400 gram, karaciğerde 75-100 gram kadar glikojen deposu bulunmaktadır. Sporcular, yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar arttırabilirler. Sporcularda glikojen depolarının çok azalması veya tükenmesi (antrenman sonrasında veya yetersiz karbonhidrat alımı nedeni ile olabilir) kronik yorgunluk veya sürantrene durumlarına neden olabilmektedir.
Sporcuların karbonhidrat gereksinimi ne kadardır?
Spor yapmayan kişilere, enerjinin karbonhidrattan gelen oranının % 50-55 civarında olması önerilirken, sporcularda bu değerler % 60-65’e, çok yoğun antrenmanlarda ve dayanıklılık sporcularında ise %70’e kadar çıkmaktadır. Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları o kadar yüksek olmaktadır. Sporcuların, azalan veya boşalan karbonhidrat depoları ile antrenmana devam etmeye çalışmaları, sakatlanma ve yaralanma risklerini arttırmaktadır.
Sık ve Az Yiyin
Düzenli beslenmede ana-öğünler arasında 3 saat ara ile ara-öğünler bulunmalıdır. Bu durumda ana öğünler daha hafif yenmelidir. Meyve ve tatlı yemeğin hemen sonrasında değil ara-öğünler olarak tüketilmelidir.
Kolesterol Her Ette Bulunur
*Her türlü hayvansal gıdada bulunduğu gibi Devekuşu , Hindi ve Tavukta da kolesterol vardır. Ancak bu etler daha düşük kolesterol düzeyine sahip oldukları için tercih edilmektedirler. Etin sindirilmesi dahil, ortaya çıkan "üre" gibi yan ürünleri de bedeninize yorgunluk ve bitkinlik vereceğinden hergün et yememenizde fayda var.
Kolesterol Yaşlı Gösteriyor
Yapılan araştırmalar kolesterol düzeyi yüksek erkeklerin, gerçek yaşlarından daha büyük göründüklerini gösterdi. İngiliz bilim adamları yaptığı araştırmalar sonucunda, sigara, içki, uykusuzluk ve kötü yaşam kalitesi gibi faktörlerin, insanların olduğundan daha yaşlı görünmesinde önemli rol oynadığını, ancak asıl sorunun, kolesterolden kaynaklandığını belirtti. Yüksek kolesterolün kan damarlarını tıkayarak organlara daha az kan gitmesine yol açıyor ve erken yıpranmalarına neden oluyor.
günde ortalama 40 gr civarı yağ almamız yeterlı fazlası gerekmıyor bu 40 gr civarı yağda zaten besınlerde bulunuyr extra yağa pek gerek kalmıyor
Toplam günlük kalori gereksinimi*mizin yüzde 10′undan daha az bölümü, ne cins olursa olsun yağlardan karşılanmalıdır.
1gr yağda 9 kalori var yağ kan şekerini yükseltmiyor diye gunluk kalori ihtiyacımızdan fazlasınımı alalım yanı ben gunde 3 bın kalorı harcıyorsam yerıne 4 bın koyarsam yağ olarka ben kılo almıycakmıyım bunumu söyluyorsun bıze pekı bu fazladan 1000 kalori nereye gıdıyor?
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 09:57 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:41 ----------
Şekerler
glikoz 100
fruktoz (meyve şekeri) 23
laktoz (süt şekeri) 46
maltoz 105
sukroz (toz şeker) 65
bal 58
glisemik indeks meyvedeki en azı yasaklanmasına sebep yok sonuçta sabah akşam meyve tuketmıyoruz
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 10:01 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:57 ----------
Sınıflandırma Gİ düzeyi Örnekler
Düşük Gİ 55 veya daha az barbunya, nohut, kuru fasülye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli (siyah) ekmek
Vasat Gİ 56 - 69 esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patates
Yüksek Gİ 70 veya daha yüksek patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği
kaynak vikipedi meyveler her yerde meyvenın gh si düşük olduğu vurgulanıyor meyve ile sofra şekerini karıştırmayalım.
KÖTÜ YA DA YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR
* Çaya atılan şeker, glikoz, reçel, bal, pancar
* Beyaz ekmek, beyaz undan yapılan gıdalar, kek, poğaça, beyaz undan makarna, bisküviler
* Patates, patates püresi, patates kızartması,
* Mısır, cipsler, kraker, mısır gevreği
* Pirinç
* Alkollü içecekler
İYİ YA DA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR
Bu gruba giren gıdaların alımında da günlük kalori toplamı göz edilmelidir. Sınırsız alımdan değil yeterli alımdan bahsedilebilir.
* Yoğurt, meyveli yoğurt
* Yeşil sebzeler
* Sebze ve meyveler (domates, kiraz, vişne, kayısı, kuru kayısı, marul, lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semiz otu, ısırgan otu, ıspanak....)
* Süt ve süt ürünleri
* Meyveleri mümkün olduğunca kabukları ile alalım, meyve suyu içecek isek şeker katılmamış/doğal olanlarını tercih edelim
* Kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği
* Şekersiz tam tahıl ürünleri
* Nohut, kuru baklagiller, barbunya
* Mercimek, bezelye
* Şekersiz marmelat
* Kivi, üzüm, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt
* Fruktoz (meyve şekeri)
* Taze fasulye, bezelye
* Fındık, yer fıstığı, ceviz
* Bulgur, integral makarna
Sonuç: Beslenmek, zevkli ve gerekli bir sanattır. Uygun beslenme ile çok güzel eserler oluşturabiliriz ve eserin kalıcılığını sağlayabiliriz.
* Gıdalar ilaçlar gibidir, fazla alınırlar ise zararlı etkileri ortaya çıkar, az alınırlar ise sağlıklı yaşamamız için eksik durumlar oluşur
* Glisemik indeksi düşük gıdalar daha sağlıklıdır, bizi daha uzun süre tok tutarlar, pankreasımızı ve vücudumuzu daha az yorarlar
* Glisemik indeksi yüksek gıdaları tek başına almayalım, diğer gıdalar ile ve mümkün ise yemeğin sonuna doğru alalım
* Sık sık ve sebze-meyve açısından zengin beslenelim. Bol posalı/lifli beslenelim.
* Tüm gıdalar bizim içindir hepsinden alalım; toplam günlük kalorimizi yaklaşık belirleyelim ve aşmayalım. Ayrıca glisemik indeks değerini de göz önüne alalım.
* Toplam günlük yaklaşık kalori miktarını günlük aktivitemiz ve doktorumuz tayin edecektir
* Günlük ve haftalık aktivite artışlarımız, uygun ve yeterli beslenme yanında, bizim ana sağlık kaynaklarımızdır.
yağı sadece besinlerin kendi yağından aldım örneğin balığı ızgara yaptım kendi yağında pişirdim tavuğu eti aynı şekilde extra yağ katmadım sonuçta ortada 1 senedirde kilomu koruyorum neen bu kadar ezbercisin illa senın dediğinmi doğru olucak bu kadar kişi bilgisizmi sağlıksızmıyız biz
Kompleks karbonhidratlar
Ekmek
Pirinç
Makarna
Kurubaklagiller
Sebzeler
Tahıl ürünleri Sporcuların beslenmelerinde kompleks karbonhidratlar olan pilav, makarna, ekmek, kurubaklagiller, sebzeler ve diğer tahıl ürünleri muhakkak bulunmalıdır.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kaslarda 300-400 gram, karaciğerde 75-100 gram kadar glikojen deposu bulunmaktadır. Sporcular, yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar arttırabilirler. Sporcularda glikojen depolarının çok azalması veya tükenmesi (antrenman sonrasında veya yetersiz karbonhidrat alımı nedeni ile olabilir) kronik yorgunluk veya sürantrene durumlarına neden olabilmektedir.
Sporcuların karbonhidrat gereksinimi ne kadardır?
Spor yapmayan kişilere, enerjinin karbonhidrattan gelen oranının % 50-55 civarında olması önerilirken, sporcularda bu değerler % 60-65’e, çok yoğun antrenmanlarda ve dayanıklılık sporcularında ise %70’e kadar çıkmaktadır. Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları o kadar yüksek olmaktadır. Sporcuların, azalan veya boşalan karbonhidrat depoları ile antrenmana devam etmeye çalışmaları, sakatlanma ve yaralanma risklerini arttırmaktadır.
Sık ve Az Yiyin
Düzenli beslenmede ana-öğünler arasında 3 saat ara ile ara-öğünler bulunmalıdır. Bu durumda ana öğünler daha hafif yenmelidir. Meyve ve tatlı yemeğin hemen sonrasında değil ara-öğünler olarak tüketilmelidir.
Kolesterol Her Ette Bulunur
*Her türlü hayvansal gıdada bulunduğu gibi Devekuşu , Hindi ve Tavukta da kolesterol vardır. Ancak bu etler daha düşük kolesterol düzeyine sahip oldukları için tercih edilmektedirler. Etin sindirilmesi dahil, ortaya çıkan "üre" gibi yan ürünleri de bedeninize yorgunluk ve bitkinlik vereceğinden hergün et yememenizde fayda var.
Kolesterol Yaşlı Gösteriyor
Yapılan araştırmalar kolesterol düzeyi yüksek erkeklerin, gerçek yaşlarından daha büyük göründüklerini gösterdi. İngiliz bilim adamları yaptığı araştırmalar sonucunda, sigara, içki, uykusuzluk ve kötü yaşam kalitesi gibi faktörlerin, insanların olduğundan daha yaşlı görünmesinde önemli rol oynadığını, ancak asıl sorunun, kolesterolden kaynaklandığını belirtti. Yüksek kolesterolün kan damarlarını tıkayarak organlara daha az kan gitmesine yol açıyor ve erken yıpranmalarına neden oluyor.
günde ortalama 40 gr civarı yağ almamız yeterlı fazlası gerekmıyor bu 40 gr civarı yağda zaten besınlerde bulunuyr extra yağa pek gerek kalmıyor
Toplam günlük kalori gereksinimi*mizin yüzde 10′undan daha az bölümü, ne cins olursa olsun yağlardan karşılanmalıdır.
1gr yağda 9 kalori var yağ kan şekerini yükseltmiyor diye gunluk kalori ihtiyacımızdan fazlasınımı alalım yanı ben gunde 3 bın kalorı harcıyorsam yerıne 4 bın koyarsam yağ olarka ben kılo almıycakmıyım bunumu söyluyorsun bıze pekı bu fazladan 1000 kalori nereye gıdıyor?
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 09:57 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:41 ----------
Şekerler
glikoz 100
fruktoz (meyve şekeri) 23
laktoz (süt şekeri) 46
maltoz 105
sukroz (toz şeker) 65
bal 58
glisemik indeks meyvedeki en azı yasaklanmasına sebep yok sonuçta sabah akşam meyve tuketmıyoruz
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 10:01 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:57 ----------
Sınıflandırma Gİ düzeyi Örnekler
Düşük Gİ 55 veya daha az barbunya, nohut, kuru fasülye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli (siyah) ekmek
Vasat Gİ 56 - 69 esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patates
Yüksek Gİ 70 veya daha yüksek patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği
kaynak vikipedi meyveler her yerde meyvenın gh si düşük olduğu vurgulanıyor meyve ile sofra şekerini karıştırmayalım.
KÖTÜ YA DA YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR
* Çaya atılan şeker, glikoz, reçel, bal, pancar
* Beyaz ekmek, beyaz undan yapılan gıdalar, kek, poğaça, beyaz undan makarna, bisküviler
* Patates, patates püresi, patates kızartması,
* Mısır, cipsler, kraker, mısır gevreği
* Pirinç
* Alkollü içecekler
İYİ YA DA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİNE SAHİP GIDALAR
Bu gruba giren gıdaların alımında da günlük kalori toplamı göz edilmelidir. Sınırsız alımdan değil yeterli alımdan bahsedilebilir.
* Yoğurt, meyveli yoğurt
* Yeşil sebzeler
* Sebze ve meyveler (domates, kiraz, vişne, kayısı, kuru kayısı, marul, lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semiz otu, ısırgan otu, ıspanak....)
* Süt ve süt ürünleri
* Meyveleri mümkün olduğunca kabukları ile alalım, meyve suyu içecek isek şeker katılmamış/doğal olanlarını tercih edelim
* Kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği
* Şekersiz tam tahıl ürünleri
* Nohut, kuru baklagiller, barbunya
* Mercimek, bezelye
* Şekersiz marmelat
* Kivi, üzüm, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt
* Fruktoz (meyve şekeri)
* Taze fasulye, bezelye
* Fındık, yer fıstığı, ceviz
* Bulgur, integral makarna
Sonuç: Beslenmek, zevkli ve gerekli bir sanattır. Uygun beslenme ile çok güzel eserler oluşturabiliriz ve eserin kalıcılığını sağlayabiliriz.
* Gıdalar ilaçlar gibidir, fazla alınırlar ise zararlı etkileri ortaya çıkar, az alınırlar ise sağlıklı yaşamamız için eksik durumlar oluşur
* Glisemik indeksi düşük gıdalar daha sağlıklıdır, bizi daha uzun süre tok tutarlar, pankreasımızı ve vücudumuzu daha az yorarlar
* Glisemik indeksi yüksek gıdaları tek başına almayalım, diğer gıdalar ile ve mümkün ise yemeğin sonuna doğru alalım
* Sık sık ve sebze-meyve açısından zengin beslenelim. Bol posalı/lifli beslenelim.
* Tüm gıdalar bizim içindir hepsinden alalım; toplam günlük kalorimizi yaklaşık belirleyelim ve aşmayalım. Ayrıca glisemik indeks değerini de göz önüne alalım.
* Toplam günlük yaklaşık kalori miktarını günlük aktivitemiz ve doktorumuz tayin edecektir
* Günlük ve haftalık aktivite artışlarımız, uygun ve yeterli beslenme yanında, bizim ana sağlık kaynaklarımızdır.

Son düzenleme: